YÖDAK daha da siyasileştirildi; yazık.            - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mayıs 10, 2024
Köşe Yazarları

YÖDAK daha da siyasileştirildi; yazık.           

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Yine olmadı, YÖDAK  daha da siyasileştirildi. YÖDAK 1 başkan ve 6 üyeden oluşacak; toplam 7 kişi. Üyeler kendi aralarından 1 üyeyi başkan yardımcısı olarak belirleyecek. Başkanı Cumhurbaşkanı atayacak. Meclis’e başvuranlar arasından 3 kişi, Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu (ÜAKK) tarafından önerilen 3 kişi de Cumhurbaşkanı tarafından atanacaktır*.

YÖDAK’ın siyasileştirilmesi Başkan ve Üyelerin atanmasından başladı. Şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Mustafa Akıncı, görevinde tüm halkı kucaklayan, geldiği siyasi partinin bir üyesi gibi algılanacak uygulamalardan uzak bir tutum içerisinde. Bir sonraki Cumhurbaşkanı’nın kim olacağı ve nasıl bir tutum içerisinde olacağı ise bilenemez.


KKTC siyasi kurumunun ‘eskimiş’ yapısı herkesin hafızasında negatif olarak yer etmiştir. Bu nedenle kimin, nasıl seçilip Cumhurbaşkanı olacağı belli değildir. Uygulamada nasıl bir tutum izleyeceği de belli değildir. Sayın Akıncı’ya duyulan güven, bir sonraki Cumhurbaşkanı’na da duyalacak mıdır? Bu çok önemli bir sorudur.

Dolayısıyla toplam 1 Başkan ve ÜAKK’nın önereceği 3 üyeyi Cumhurbaşkanı’nın ataması YÖDAK’ı siyasileştirmek demektir. Neden ÜAKK’ya güvenilip 3 üyenin ataması, tamamen onların yetkisine bırakılmadı? Siyaset kurumu erkini devretmek istemedi çünkü.

YÖDAK’ın siyasileştirildiğini Sayın YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke de YÖDAK web sitesinde yazdı**. Sayın Büke’nin konu ile ilgili yazısı buraların alışık olmadığı tarzda bir yazı. Kendisini tebrik ederiz ve herkesin de okumasını öneririz. Sayın Büke gibi kişiler çoğaldıkça aydınlık günler ufukta belirecektir. Mevcut yasada yürütmesi Cumhurbaşkanlığında olan kurumun Bakanlar Kurulu’na bağlanması önerisini Sayın Büke üzücü bulmaktadır. Bu durumu da YÖDAK’ın siyasi bir kurum haline gelmesinin önünün açılmış olduğunun göstergesi olarak görmektedir**.

Yasa Değişiklik Tasarısı’nda program açma ön izni sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na verildi. YÖDAK’ın hazırlayacağı tüzükleri Bakanlığın görüşünü alarak hazırlamak ve değerlendirmek ve Bakanlar Kuruluna gönderilmek üzere yine Bakanlığa sunması öngörüldüğü sayın Büke tarafından da vurgulanmaktadır**.

YÖDAK başkan ve üyeleri Doçent ve Profesör unvanlarına sahip kişiler olacaklardır. Onlar aracılığıyla hazırlanan tüzüklere görüş almak ve değerlendirmek için bakanlığa sunulduğunda, bu görevi bakanlıkta yapacak olanlar kimler? Siyasetin ataması ile gelen ve belki de sadece lisans mezunu çalışanlar olacaktır.

YÖDAK işte bu gerekçelerle siyasileştirilmiştir.

Yükseköğretimin pek çok ciddi problemi var. Yeni değişiklik yasası pek çok probleme cevap vermedi. En önemli problemler; Üniversite sahipleri çalışanların maaş ve özlük haklarını vermiyorlar, bu konuda basında sürekli yazılar yazılmakta. Üniversitelerde programlar açılıyor ancak ‘denetim’ yapılmıyor, yeni değişiklik yasa tasarında da bu konuda net önlem yok. Özellikle yüksek lisans ve doktora programları açılıyor ancak öğrenciler ‘ilgili alan hocalarından’ ders almadan bölümden mezun oluyorlar. Öğrenciler ‘uçan hocalar’dan yeterince yararlanamadıkları ile ilgili şikayet etmekteler. Milli Eğitim Yasası’na göre üniversitelerin görev yetki ve sorumluluklarından bir tanesi de ülke problemlerini belirleyip çözüm önerileri getirmektir ancak üniversitelerin bu konuda hiç bir katkısı yok.

Özellikle problemleri çözecek yükseköğretime odaklanmak için YÖDAK siyasetten arındırılıp, özerkleştirilmelidir yoksa olan KKTC’ye olacaktır. Ülkelerin kalkınması yükseköğretime bağlıdır çünkü. Dünya genelinde en fazla doktora mezunu olan ülkeler sırası ile ilk dört; ABD 67449,  Almanya 28147,  Birleşik Krallık 25020 ve Hindistan 24300 doktoralı mezun var. Türkiye 4516, Endonezya 3591 ve Güney Afrika ise 2060 doktoralı mezunu olan ülkeler***. İlk dört ülkenin kalkınma ligindeki yeri dikkate alındığında yükseköğretimin önemi de anlaşılır. O nedenle YÖDAK özerkleştirilip kalkınmada itici güç olmasının önü açılmalıdır. Siyasileştirmekse KKTC’yi geri kalmış ülkeler liginde oynamaya mahkum eder.

*Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yüseköğretim (Değişiklik) Yasası

** https://yodak.gov.ct.tr/Portals/1119/Y%C3%96%CC%88DAK%20Kamuoyu.pdf

**https://www.weforum.org/agenda/2017/02/countries-with-most-doctoral-graduates?utm_content=buffer56d10&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar