Yüksek Lisans Tez Teslimi Nasıl Yapılır? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
Eğitim

Yüksek Lisans Tez Teslimi Nasıl Yapılır?

Yüksek Lisans Tez

Araştırmacı tezini tamamladıktan sonra “Yüksek Lisans Tez Savunma Başvuru Formu” doldurarak tez danışmanı ve öğrenci işlerine onaylatarak tezinin beş kopyası ile beraber bağlı olduğu enstitüye teslim etmelidir. Yüksek Lisans Tezleri teslim edildikten sonra enstitü jürilerin belirlenmesi için ana bilim dalı başkanlığına başvuruda bulunur. Ana bilim dalı Kurul ile birlikte jüri önerilerinin bulunduğu bir form doldurarak enstitüye bildirir. Enstitü yönetimi, anabilim dalı başkanlığından gelen önerileri dikkate alarak araştırmacının savunması sırasında kimlerin jüri olarak bulunacağını belirler.

Enstitü yönetimi savunma sınavına dair yazıyı hazırlayarak, jüriye teslim edilmesi için ana bilim dalı başkanlığına gönderir. Araştırmacı savunma sınavı tarihini ve yerini Ana bilim dalı başkanlığından öğrenecektir. Bu savunma tez tesliminden sonra en geç bir ay içerisinde yapılmaktadır. Bu savunma tutanak tutularak sonuçlandırılır. Bu tutanak ve sınav sonucu üç gün içerisinde enstitü müdürlüğüne teslim edilmelidir.


Yüksek Lisans Tezi Kabul Edildikten Sonraki Aşamalar

Araştırmacı savunma sonucunda başarılı olduğunda, savunduğu tezi karton kapaklı bir örnek ile, tez yazım kurallarına uygun olup olmadığının kontrol edilebilmesi için savunmadan sonra en geç bir hafta içinde Tez Yazımı İncelenmesi formu doldurarak enstitü müdürlüğüne teslim etmelidir. Teslim edilen yüksek lisans tezi, incelendikten sonra inceleme sonucu ile beraber en geç on beş gün içerisinde enstitü yönetiminden teslim alınmalıdır.

Yazım kurallarına uygun olarak yazılmış ve ciltlenmiş tezler kurul tarafından istenilen kopya sayısı kadar çoğaltılıp savunma tarihinden itibaren bir ay sonrasına kadar enstitüye teslim edilmelidir.

Yüksek Lisans Tezi Düzeltmeye Giderse Neler Yapılır?

Araştırmacının tezi hakkında düzeltme kararı verilirse belirtilen süre içinde araştırmacının gerekli düzenlemeleri yapması gerekmektedir. Bu düzenleme yapıldıktan sonra araştırmacının tezi savunmasını yaptığı jüri önünde yeniden savunması gerekmektedir. Düzeltme kararı alınan tezler için başvuru süreçleri yeniden başlatılmalıdır. Tez yaptırma aşamalarında yeniden savunmanın tarihi ana bilim dalı başkanlığından öğrenilmelidir.

Araştırmacı düzenlemeleri yapıp savunmasını da başarılı olarak atlattıktan sonra gerekli formlar ile birlikte sonuç belgesini enstitü yönetimine teslim edecektir. Yeniden düzenlendikten sonra kabul edilen tezler, tıpkı ilk savunmada jüriyi geçen tezlerde olduğu gibi savunduğu tezin karton kapaklı bir örneğini yazım denetiminden geçirilmez üzere enstitü yönetimine göndermelidir.

Yazım kuralları denetiminden geçen ve ciltlenen tez yükseköğretim kurumunun istediği kopya sayısı kadar çoğaltılmalı ve 2 adet CD eşliğinde kurum yönetimine teslim edilmelidir.

Yüksek Lisans Tezleri YÖK Tez Merkezi Otomasyonuna Nasıl Kaydedilir?

YÖK Tez Merkezi, tezlerin bibliyografik denetimini yapmak, tezlerle ilgili bilgi hizmetlerini sunmak ve tezi internet ortamında yayınlamak gibi hizmetleri ulusal ölçekte devam ettirmektedir. Bu nedenle YÖK ile üniversitelerin güçlü iş birliği bulunmaktadır. Yüksek Lisans Tezlerinin internet yayına açılması, araştırmacılara araştırmaları konusunda gerekli kaynakları sağlamaktadır. Bilimsel araştırmalarda araştırmacıların tekrara düşmeleri engellenmekte ve intihan olayı olmaması sağlanmaktadır. Araştırmacılar tezlerden yararlanırken Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 35. ve 38. maddelerine tabidirler.  Yüksek lisans tezlerinin yayınlanmasındaki amaç araştırma sonuçlarının bilim adamları ve araştırmacıların yararlanmasıdır. Bu sebeple YÖK makul gerekçeler haricinde hiçbir kısıtlama olmadan tüm tezleri araştırmacıların erişimine açık kılar. Ancak bir tez yayınevleri tarafından yayınlanma sürecindeyse ve teze dair bir patent başvurusu varsa bu yayınlanma üç yıla kadar ertelenebilir. Tezin kopyalanmasına dair endişe duyulması bu erişimin sağlanmasına engel teşkil etmez.

Tezlerin YÖK veri tabanına kayıt edilebilmesi için “Tez Veri Girişinin Yapılması Ve Yayımlanması İçin İzin Formu” nun araştırmacı tarafından doldurulması gerekmektedir. Bu form ile araştırmacı tezinin YÖK’un uygun gördüğü şekilde yayınlanmasına izin vermiş olur. Bu forma YÖK tez kurumunun resmi web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Formu doldururken sisteme üye olmak şarttır. Bu form araştırmacı tarafından sağlanan bilgilerin geçici olarak bir tabloya aktarılmasını sağlar. Form doldurulduğunda sistem bir referans numarası belirler.

Tezlerin tam metinleri pdf dosyası haline getirilmelidir. Tez hangi formatta olursa olsun pdf formatına dönüştürülecektir. Hazırlanan dosyanın onaylanan tez kopyası ile birebir aynı olması şarttır. YÖK tezin üzerinde hiçbir değişiklik yapmayacaktır. Bu nedenle tezin doğru olması hususundaki tüm sorumluluk yazara aittir.

Otomasyon sistemine yüklenmiş olan tezler enstitü tarafından kontrol edilir ve hizmete açılır.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar