Sivrisinek öldürdü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
KıbrısManşet

Sivrisinek öldürdü

Sivrisineklerin bulaştırdığı Batı Nil Virüsü KKTC’de can aldı. Batı Nil Virüsü teşhisiyle tedavi gören 64 yaşındaki Hilmi Bolel dün hayatını kaybetti

BEYNİNE VURDU: Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Şefi Erdoğmuş, Hilmi Bolel’in ölüm nedenini Havadise anlattı. Erdoğmuş: Bolel, teşhis konulduktan dokuz gün sonra hayatını kaybetti. Ölüm nedeni ise virüse bağlı oluşan beyin iltihabı


3 KİŞİ YOĞUN BAKIMDA:  Sağlık Bakanlığı,  Batı Nil Virüsü şüphesiyle 7 kişinin de hastanede kontrol altında olduğunu açıkladı. Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Şefi Erdoğmuş, Batı Nil Virüsü teşhisi konulan üç hastanın yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi

SİVRİSİNEKLER TAŞIYOR: Erdoğmuş: Bati Nil Virüsü, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor. Virüs insandan insana geçmiyor. Virüsün 8-10 günlük bir kuluçka dönemi var. Virüs genç ve yaşlı hastalarda farklı belirtiler gösterebiliyor. Yaşlılar için daha tehlikeli

SEFERBERLİK ŞART: Erdoğmuş: Batı Nil Virüsünden korunak için vatandaşların kişisel tedbir alması yeterli değil. Tüm belediyelere sivrisineklerle mücadele  konusunda büyük görev düşüyor. Belediyelerin bu konuyla ilgili ciddi bir mücadele başlatması gerekiyor

Pınar Barut

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü teşhisiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Genel Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi gören Hilmi Bolel’in bugün hayatını kaybettiğini, 7 kişinin de kontrol amaçlı hastanede tutulduğunu açıkladı.

Konuyla ilgili Havadis’e konuşan, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Şefi Zafer Erdoğmuş, virüsle ilgili önemli bilgiler verdi, belediyelere büyük görevler düştüğünün altını çizdi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Zafer Erdoğmuş, Bati Nil Virüsünün, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaştığını ve virüsün yaklaşık 8-10 günlük bir kuluçka dönemi olduğunu belirterek, sinek ısırması sonucu bulaşan virüsün genç ve yaşlı hastalarda farklı belirtiler gösterebileceğini söyledi.

Erdoğmuş, virüsünün bulaşmasından itibaren hasta da gribal enfeksiyon belirtileri görülebileceği gibi daha ileri derece de organları sararak iltihap oluşturmasına bağlı menenjit ve ölüme de yol açabileceğini vurguladı.

 

“Virüse bağlı beyin iltihabı oluştu”

Virüsün bulaştığı tüm hastalarda, halsizlik ve bulantı gibi gribal enfeksiyona benzer belirtilerin olabileceğini, yaşlı kişilerde ise kusma, ani bilinç değişiklikleri, etrafı tanımama gibi daha ağır belirtilerle de kendini gösterebileceğini söyleyen Erdoğmuş, özellikle bu hastalarının yakınlarının yakın takipte olmalarını önerdi.

Batı Nil Virüsünden dolayı dün hayatını kaybeden 64 yaşındaki Hilmi Bolel’de de, virüse bağlı beyin iltihabı oluştuğunu ifade eden Erdoğmuş, hastanın teşhis konulduktan dokuz gün sonra hayatını kaybettiğini, teşhis konulan üç hastanın da yoğun bakımda tedavi altında olduğunu belirtti.

 

“Belediyelerin ciddi mücadele başlatması gerekiyor”

Adada ilk kez geçen sene Rum tarafında bir kişi de görülen Batı Nil Virüsünden korunak için vatandaşların kişisel tedbir almasının yeterli olmadığını belirten Erdoğmuş, hastaların genellikle Mağusa’dan geldiklerini kaydetti. Erdoğmuş, tüm belediyelere sivrisinekler konusunda büyük görevler düştüğünü hatırlatarak, belediyelerin bu konuyla ilgili ciddi bir mücadele başlatması gerektiğini söyledi.

 

Zafer Erdoğmuş
Zafer Erdoğmuş

 

Tahlil sonuçları bekleniyor

Sağlık Bakanlığı, Batı Nil Virüsü nedeniyle yaşanan ölümle ilgili açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hilmi Bolel’in kardiak ve solunum arresti sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu ve Bolel ailesine başsağlığı diledi.

Açıklamada dün itibariyle 7 kişinin daha kontrol amaçlı hastanede tutulduğu, hastaların kan ve BOS örneklerinin Türkiye’ye gönderildiği, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.

 

“Tüm tedbirler alındı”

Batı Nil Virüsü’ne karşı gerekli koruma tedbirlerinin alındığını bildiren Sağlık Bakanlığı, vatandaşlara evlerin ve bahçelerin etrafında birikmiş ve bir haftadan fazla bekleyen su kaynaklarını ortadan kaldırma, su depoları ya da varillerin üzerini kapatıp, kovalarda bekleyen suları sık sık boşaltma çağrısında bulundu.

Ülkede hastalığın kontrolüne yönelik olarak Sağlık Bakanlık tarafından yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde tüm gerekli koruma tedbirlerinin alındığı kaydedildi.

 

Bakanlıktan vatandaşa “tedbir alın” çağrısı

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, sivrisineklerin yol açtığı hastalığa karşı önlemler çerçevesinde vatandaşların ne yapması gerektiğine de yer verildi ve şu uyarılarda bulunuldu:

“Sivrisinekler, üremek ve çoğalmak için uygun su kaynaklarına ihtiyaç duyar. Bu su kaynakları, sazlık, bataklık, göl gibi doğal alanlar olabileceği gibi bahçemizdeki bir saksının dibinde, kullanılmayan bir araba lastiğinde ve plastik bir kovada bekleyen su birikintisi de olabilir. Evlerimizin ve bahçelerimizin etrafında birikmiş ve bir haftadan fazla bekleyen su kaynaklarını ortadan kaldıralım. Su depoları ya da varillerin üzerini kapatıp, kovalarda bekleyen suları sık sık boşaltalım. El arabaları vb. ekipmanlarda bekletilen suları boşaltalım. Çatı yağmur su oluklarını temizletelim. Saksı diplerinde bekleyen suları boşaltalım”

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar