Karneler  çocuklarınızın kişiliği değildir! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mayıs 10, 2024
Köşe Yazarları

Karneler  çocuklarınızın kişiliği değildir!

Zühre Akmanlar

Yine bir okul dönem sonu ve karneler  alındı, alınmaya devam ediyor.  Çocuklar tatil planları yapmaya başladılar bile. Tatil heyecanı daha ağır görünse de, bilin ki öncelikli olarak “notlarım ne olacak?”  ve hemen akabinde ve de  daha önemlisi, “ailem ne düşünecek?” soruları, çocuklarımızın zihinlerini meşgul etmekte. Kiminin içi rahat, kimi ise kaygı ve endişe içinde…

Bir karnenin iyi veya kötü olması ne demek? 


Hayattaki diğer tüm  performanslar gibi karnedeki notlara  bakarak bir çocuğu, bir insanı değerlendirmek, yani sadece sonuca odaklanarak   bir yargıya varmak anne-babaları yanlış noktalara götürebilir. Karne sadece bir sonuçtur; tabi ki karnenin bir anlamı vardır , fakat  yine de önemli olan nokta karne değil  bu sonuca götüren “süreci” iyi değerlendirmektir. Okulda, çocuklardan çok çeşitli alanlarda başarılı olmasını bekleriz. Ebeveyinlerin  dikkat etmesi gereken önemli konuların belkide en başında çocuğun bireysel  özellikleri  yani biricikliği ,genel kapasitesi ve güçlü olduğu alanlar gelmelidir. Çocuktaki bu yönlerin  iyi bilinmesi ve çocuğun başarısının aldığı notlara göre değerlendirilmemesi son derece önemlidir.

 

Karne sürecinde etkili önemli bir  alan: Aile Ortamı
Karneyi değerlendirirken dikkat edilmesi gerekenen önemli  ikinci alan da ailedir. Her çocuğun bireysel özelliklerinin yanısıra , içinde yetiştiği aile ortamının da çocuğun çalışma alışkanlıkları, okulu önemsemesi, sorumluluklarını bilmesi ve yerine getirmesi üzerinde oldukça etkilidir. Okumak, öğrenmek, yeni bilgiler edinmek, aile içinde eğlenceli ve  keyifli bir iş olarak ele alındığında, çocuk da bu faaliyetleri bir zorunluluk  olarak görmemeye başlar, bu da onun öğrenme isteğini artırır  ve dolayısıyla da okul başarısının olumlu yönde artmasınsa neden olur. Üzülerek söylemek gerekirse genellikle yapılan, çocuk okula başlayana kadar çocuktan  hiçbir şey talep etmemek, okulun ilk yılından itibaren de, çocuğun zamanını, eşyalarını organize etmesini, sorumluluklarının bilincinde olmasını beklemektir. Bu beklentiler karşılanmadığı zaman  aile ve çocuk arasında çok ciddi çatışmalar yaşanır, daha sonra aile çocuğa yeterince şans vermeden dışardan destek almaya, ya da çocuğun birçok sorumluluğunu ebeveyin kendisi  yerine getirmeye başlar, bunu şöyle bir örnekle anlatmak gerekirse; çocuğun ödevlerini yapmak,  onun çantasını hazırlamak gibi… Bu şekilde de çocuk, anne-babası için çalıştığına, onlar kızmadığı, baskı yapmadığı zamanlarda çalışması gerekmediğine ikna olmaya başlar. Ebeveyin çocuğun  çalar saati olmuştur. Bu yüzden çocuk çalışmanın gerekliliğini, önemini içselleştiremeden, bu işleri bir yük olarak görmeye başlar. Bu noktada, okula ve öğretmenlere de büyük görevler düştüğünü unutmamak gerekir. Ders konuları ilginç hale getirmek ve çocukta dinlerken  merak uyandırmak konusunda başrol oyuncuları onlardır.

 

Gözardı etmeyin…

Okul çağındaki  çocuk sadece bir öğrenci değildir, ayni zamanda onun da herkes  gibi birçok farklı yönü vardır. Çocuğun hangi boyutta  olursa olsun başarılarını fark etmek, bunları takdir etmek, öne çıkarmak onun kendine güvenini arttıracak, kendiyle gururlanmasını sağlayacaktır. Bu açıdan baktığında da, çocuğun zayıf olduğu yönleri bir eksiklik olarak değil, geliştirilmesi gereken yönler olarak benimsemesi daha kolay olacaktır. Unutulmamalıdır ki, başta dediğimiz gibi sonuç değil süreç önemlidir. Çocuğa tüm geribildirimler, sonuç için değil, içinde bulunduğu durum  için verilmelidir. Gösterdiği çabayı ter koşunda takdir etmek, bulduğu çözüm yollarını övmek, ona inanıldığını göstermek gerçekten önemlidir.

Peki ne yapmalı?

Sadece karne zamanı değil tüm süreç boyunca ;

Çocuğunuzla okul başarısı hakkında devamlı  konuşun

Beklentilerinizi çocuğunuzla paylaşın

Çocuğunuzla beraber akademik hedefler belirleyin

Sorunlu alanları çocuğunuzun öğretmeni ile  konuşmaktan çekinmeyin

Çocuğunuzun öğretmeniyle tanışın

Çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı belirleyin

Çocuğunuzun başarısını fark edin ve onu takdir edin

Herhangi bir problem fark ederseniz muhakkak yardım alın

Okulun rehberlik servisi ve rehber öğretmeni ile sürekli iletişimde olun

Çocuğunuzu  hayata  motive eden şeyleri bulun

 

Ve belkide herşey en önemlisi aslında  çocuğunuzun kim olduğunu bilin…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar