İngiltere ve KKTC’de Akademik Takvim - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mayıs 9, 2024
EğitimKöşe Yazarları

İngiltere ve KKTC’de Akademik Takvim

Barış Uzunahmet

İngiltere’de okullar Eylül başı başlar, Temmuz ayının ortasından hemen sonra biter. KKTC’de ise Eylül’ün ikinci haftası başlar Haziran ayının ilk haftasında ders kesimi yapılır. Bu şekilde baktığınızda İngiltere’de eğitim süresi 6 hafta daha fazla gibi görünür. Gerçek durum öyle midir?

İki ülkenin akademik takvimlerine bir göz attım. İngiltere’de bu öğretim yılında okullar genellikle 5 Eylül’de açıldı. KKTC’de ise çocuklar okula 13 Eylül’de başlamış. KKTC’de 29 Ekim cumartesi olduğu için Eylül ve Ekim aylarında ekstra bir tatil yok. İngiltere’de 24 Ekim’den itibaren bir hafta birinci ara tatili var. Kasım ayında KKTC’de 15 Kasım bir gün tatil. İngiltere’de herhangi bir tatil yok. Aralık ayına geldiğimizde KKTC’de okulun tatil olduğu bir gün yok. İngiltere’de ise 16 Aralık’tan 3 Ocak tarihine kadar Christmas tatili var.


Yılbaşına kadar İngiltere’de üç haftaya yakın okullar kapalı kalırken, KKTC’de sadece bir gün… İngiltere’de okulların bir hafta erken açıldığını düşünürsek, KKTC’deki çocuklar iki hafta daha fazla okula gitmiş oluyorlar. Yılbaşı da Pazara düştüğü için KKTC o gün da öğrenciler için ekstra bir tatil değil.

Ocak ayında 27 Ocak’ta ders kesimi yapılıyor. İngiltere’de de herhangi bir tatil yok. Yani kısacası anlayacağınız KKTC’de Şubat tatiline kadar sadece tek bir gün tatil olmuş. KKTC’deki çocuklar Şubat tatiline kadar 20 hafta okula giderken İngiltere’deki çocuklar 18 hafta okula gitmiş…

Şubat ayında KKTC’de öğrenciler 27 Ocak’tan 15 Şubat’a kadar tatil. Yaklaşık 2.5 hafta… İngiltere’de Şubat ayında bir haftalık ara tatil 13 Şubat’ta başlıyor. Mart ayında her iki ülkede de tatil yok. Nisan ayı İngiltere’de okullar tatille başlıyor. Easter Tatili 17 Nisan’a kadar devam ediyor. KKTC’de ise iki günlük bir ramazan bayramı tatili var.

1 Mayıs KKTC’de tatil. 19 Mayıs da tatil. İngiltere’de ise Mayıs sonu Haziran başında yine bir haftalık ara dönem tatili var. KKTC’de 7 Haziran’da ders kesimi yapılıyor ve çocuklar o tarihten sonra ders yapmıyor. İngiltere’de ara tatil sonrası 6 Haziran’da çocuklar okula dönüyor. Haziran sonuna kadar verimli devam eden dersler, ne yazık ki Temmuz ayında konuların bitmesi, havaların ısınması ile birlikte verimli geçtiğini söylemek çok zor. İngiltere’de okullar 21 Temmuz’da sona eriyor.

KKTC’de Şubat tatili sonrasında çocuklar okula 17 hafta okula giderken İngiltere’de bu süre 21 haftadır. KKTC’de 23 Nisan ve 19 Mayıs tören çalışmaları nedeni ile Mart ayından itibaren derslerin çok verimli geçtiğini söylemek zor. KKTC’de bir de ortaöğretimde her iki dönemde de ikişer defa sınav haftası olduğunu ve sınav günlerinde ders yapılmadığını hatırlatmak gerekiyor. İngiltere’de ise “challange week” dedikleri sınav haftası var ama sınavlar dersler sırasında yapılır. “Sınavı yap eve git” durumu yoktur.

Bu tabloda görünen odur ki KKTC’de ilk dönem kesintisiz 4.5 ay devam ederken, çocuklar nefes almadan okula gelip ders yapıyor. İkinci dönem de bunun tam aksine daha verimsiz ve 3.5 ay sürüyor.

İngiltere’de ise çocuklar her 6 haftada bir, en az bir haftalık tatil yaparak daha verimli bir öğretim dönemi geçiriyor. KKTC’de üzerinde düşünmemiz gereken konulardan bir de bu olsa gerek. Aslında önemli olan sürenin uzunluğu kısalığından çok, var olan zamanı verimli kullanıp kullanmadığımızdır. Bu konuda KKTC adına ciddi şüphelerim var.

Biraz da küçük gibi görünen ama önemli olan sorunlarla ilgilenmekte yarar var.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar