2019 bütçesi ‘Silah’ değil ‘Barış’ koksa!... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
Köşe Yazarları

2019 bütçesi ‘Silah’ değil ‘Barış’ koksa!…

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eğitimde ileri doğru bir hamle yapılmazsa gelecek nesil de heba olacak. Toplum da eskiye mahkum kalacak. KKTC’nin bir yerlere maddi olarak bağlı olması en çok da eğitimi etkiliyor. Eğitim etkilenince de toplumu 21. Yüzyıl değerleri ile yeniden kurmak imkansızlaşıyor. Herkes de hem toplumdan hem de onu yönetenlerden umudunu kesmiş oluyor.

KKTC 2018 bütçesinde yaklaşık 420 milyon TL savunma hibesi öngörülmüş*. KKTC 2018 bütçesinde, Polis Genel Müdürlüğü Bütçesi yaklaşık 288 milyon, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Bütçesi 278 milyon ve Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi 21 milyon TL olarak kabul edilmişti**.


KKTC bütçesi savunma için öngörülen 420 milon TL savunma hibesi ile birlikte toplam 1 milyar 18 milyon TL olmuştu. Peki 2018 KKTC bütçesinde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na ne kadar para ayırlmıştı? Eğitime 734 milyon TL ayrılmıştı.

Demek ki buralarda savunma daha  önemli. Dışarıdan gelecek tehliklere karşı toplumun oluşturmuş olduğu ‘savunma’ kurumları daha değerli. O nedenle oraya ayırlacak bütçe, halkı eğitmek için oluşturulan kurumlardan daha yüksek olmalıdır. Yazık çok yazık.

Savunma için ayrılan bütçede neler var? Tahminen mermileri, tanklar, silahlar, araç-gereçler, asker ve diğer savunma personeline ödenecek maaşlar.

Savunma için ayrılan bütçeden alınan mermilerin, silahların miyadı dolar. Tankların ve diğer pek çok aracın da öyle. Eğer savaş çıkmazsa hepsi çöpe gider o nedenle çöpe gitmemeleri için ne yapılmalıdır? O durumda silah tüccarları devreye girer ve bir yerlerde ‘savaş’ başlatırlar. Cahil ve eğitimsiz halkları birbirlerine karşı kışkırtırlar ve savaşlar başlar.

Bir insan öldürüldüğünde silah tüccarlarının cebine 100 Amerikan doları girer. Silah tüccarları da ellerindeki silah, araç ve mermileri satmış ve para kazanmış olur.

Dünya insanlık tarihinde bu oyuna gelen toplumlar eğitimsiz ve cahil toplumlar olmuştur. 20 yüzyılın başında eğitimsiz toplumlar Avrupada idi. O nedenle eğitimsiz olan avrupada I. ve II. Dünya Savaşları çıkarıldı ve avrupalı cahil halk birbirini öldürdü. Ne ilginçtir ki avrupalılar eğitilince, savaş oralardan uzaklaştı.

Günümüz dünyasında eğitimsiz ve cahil halklar ortadoğudadır. O nedenle savaşlar oralara kaymış oldu. Oradaki toplumlar kışkırtıldı ve savaştırıldı; çünkü insanlar eğitimsiz ve cahildi. Silah tüccarlarının tam istedikleri nitelikte! Ortadoğuda da cahil halk ‘eğitildiğinde’ (sanırım bizlerin bunu göremeyeceğiz) savaşlar oradan da uzaklaşacak. Savaşların dünyanın geriye kalan eğitimsiz ve cahil bırakılan ülkelerine kayacak.

Eğitim almış birey başkasını öldürmeyi düşünmez. Eğitilmiş insan ‘barış’ içinde yaşamak ister. Tıpkı öncesinde cahil avrupalıların birbirini öldürüp, eğitildikten sonra 20 yüzyılın ortasında ‘Barış’ trenini raya oturtarak, birlikte yaşamanın yollarını aramak için AB trenini hayata geçirmesi gibi.

KKTC de kendine gelmelidir. Yanıbaşındaki ‘insan’larla anlaşmanın yolunu kendisi aramalıdır. Ne olursa olsun KKTC ‘Barış’ı aramalıdır. Yanı başındaki insanlara da ‘Barış’ı anlatmalıdır.

En yüksek değerin ‘Barış’ olduğunu anlatmalıdır. Barışı anlatmanın tek yolu da eğitimden geçer. İnsanımızın ‘Barış’ gerçekten içselleştirmesi için okulöncesinden işe başlanmalıdır. O’nun dediğini yapsak ‘Yurtta Sulh Dünyada Sulh’ için çalışsak ve iz’inde olduğumuzu göstersek. 80. ölüm yılında ruhun şad olsun Atam.

Ancak Barış yolundaki ilk iş, devleti yönetenlerin örnek olmalarından geçer. Önce KKTC bütçesinden başlanmalıdır. Savunma bütçesini yarı yarıya indirmekten başlanabilir örneğin. Artık insan öldürme sanatına çok daha az para harcanacağını ve ‘Barış’ın kurucusu ‘Eğitim’e daha çok bütçe ayırarak dosta düşmana örnek olunmalıdır.

Kıbrıs Adası uzaydan bakılınca toplu iğne başı kadar değildir. Buralarda neden ‘Barış’ kültürü yerleştirilemedi? İnsan ömrünün de sanıldığı kadar uzun olamdığı dikkate alınarak. O nedenle yanıbaşımızdaki insanlara da örnek olunmalıdır. Ve bu yolda Kıbrıs Adası ‘silahsızlandırma’ya doğru giden bir trene binmelidir.

Savunmaya harcanan para eğitime ve dolayısıyla ‘Barış’a ayrılmalıdır. Neden olmasın? belki böylece Kıbrıs Adası’ndan birisi Nobel Barış Ödülü’nü alır!

*https://haberkibris.com/birikim-ozgur-kktcde-cok-ciddi-bir-aidiyet-sorunu-yasaniyor-2018-11-08.html?fbclid=IwAR0qOdFuUFE7Hxt6G4cC2Sce2cd_i3UAYRYU0vWSg-vzVxoo5c-2Ikvwt_U

**http://www.yeniduzen.com/denktas2018-butcesi-ikinci-kez-hazirlandi-99888h.htm

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar