Liderleri anlamakta zorlanıyorum - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mayıs 7, 2024
KıbrısManşet

Liderleri anlamakta zorlanıyorum

Michalis Papapetrou, Hüseyin Ekmekçi

Deneyimli siyaset insanı, Kıbrıs Cumhuriyeti eski hükümet sözcüsü Michalis Papapetrou, liderlerin birbirini suçlamaktan vazgeçerek, bir an önce masaya dönmeleri gerektiğini söyledi. Papapetreu: Liderleri  anlamakta  zorlanıyorum

 ANLAMIYORUM: Kıbrıs Cumhuriyeti eski hükümet sözcüsü ve deneyimli siyaset insanı Michalis Papapetrou, çözüm için en uygun noktada olunduğunu belirterek, yıllardır çözüm için mücadele eden Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in ne yapmaya çalıştığını anlamakta zorlandığını söyledi

ELAM TEMSİL ETMİYOR: Papapetrou: “Kıbrıslı Türklere mesajımdır. Meclisten ENOSIS kararı geçti diye, toplumu da ENOSIS’ci olarak görmesinler. ELAM’a bakarak, sayısı nüfusun yüzde 2- 3’ünü geçmeyen insanların düşüncelerine bakarak bütün Rumları aynı kefeye koymasınlar

HASSASİYETLER BELLİ: Papapetrou, Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlık, Akıncı’nın ise Güzelyurt’un iadesi noktasında adım atması gerektiğini söyledi. Papapetrou, “İki lider de aksine razı olamaz, yoksa 10 dakika bile başkan kalamazlar” dedi

Kıbrıs Cumhuriyeti eski hükümet sözcüsü ve deneyimli siyaset insanı Michalis Papapetrou, çözüm için en uygun noktada olunduğunu belirterek, yıllardır çözüm için mücadele eden Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiadis’in ne yapmaya çalıştığını anlamakta zorlandığını söyledi.

İki liderin birbirini suçlayarak, süreci de zora soktuğunu anımsatan Michalis Papapetrou, “Bir an önce masaya dönmeleri gerekiyor. Eğer, bu suçlama ve aşağılama oyunu devam ederse, bu güne kadar uzlaştığı konular da işe yaramayacak” uyarısında bulundu.


Rum Meclisi tarafından alınan ENOSIS kararının “saçma” olduğunun altını çizen Michalis Papapetrou, Akıncı’nın tepkilerinin ardından Anastasiadis’in bir açıklama yaptığını, hoşnut olmadığını dile getirdiğini, bundan sonra olması gerekenin iki liderin bir arada, çözüm için çalışmak olduğunun altını çizdi.

 

“Akıncı’yı anlayamıyorum”

Havadis Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Ekmekçi’nin sorularını yanıtlayan deneyimli siyaset insanı Papapetrou, “Bir noktadan sonra, Akıncı’yı anlamakta zorlanıyorum. Dostum Akıncı istedi diye, Anastasiadis bu karara katılmadığını açıkladı. Tedbir alacağını söyledi.  Akıncı, sık sık yaptığı açıklamalarla Anastasiadis’i Güney’de küçük düşürüyor” dedi.

Papapetrou, Akıncı’nın susması halinde, Anastasiadis’in adım atmakta zorlanmayacağını, adım atmak için ise, Akıncı’nın “susmasını” beklediğini düşündüğünü vurguladı.

 

Tıkanıklık bitmeli…

Papapetrou, tıkanıklığın kısa süre içerisinde bitmesi gerektiğini söyledi. Liderlerin bu güne kadar yapmış oldukları yakınlaşmaları da kaybetmek üzere olduğunun altını çizen Papapetrou,  “İki lider maalesef bir taktik içerisinde ekendi kendilerini mahkum ettiler. Maalesef akılcı bir şekilde ilerlemiyorlar” dedi.

 

“Akılcı çözüm belli”

Liderlerin toprak ve siyasi eşitlik başlıkların, uzlaşabilecekleri noktanın belli olduğunu anımsatan Papapetrou, Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlık, Akıncı’nın ise Güzelyurt’un iadesi noktasında adım atması gerektiğini söyledi. Papapetrou, “İki lider de aksine razı olamaz, yoksa 10 dakika bile başkan kalamazlar” dedi.

Papapetrou şöyle devam etti:

“Son üç genel sekreter tarafından tavsiye edilen haritalarda, Güzelyurt (Morphou) Rum yönetimine iade edilecek toprakta yer alıyor. Kıbrıslı Rum lider, Anastasiadis de dahil, Güzelyurt’un Rum kurucu devletine dahil olmayacağı bir anlaşmaya evet diyemez, evet derse 10 dakikada başkanlığı biter. Hangi Rum, içinde Güzelyurt’un olmadığı bir anlaşmayı kabul eder.

Türk tarafı açısından bakalım. Dönüşümlü başkanlık konusunda son üç Rum başkan da Türklere hak verdi. Kleridis, Papadopulos ve Hristofyas, dönüşümlü başkanlığı kabul ettiler. Klerides ve Hristofyas açıkça, Papadopulos ise, dolaylı olarak Türk bir liderin dönüşümlü başkan olmasına evet dediler.

Bu tablo içerisinde, biri inanıyor mu ki, Akıncı, dönüşümlü başkanlığı alamadan, bir plana evet diyecek. Tıpkı Güzelyurt örneğinde olduğu gibi, Akıncı’yı da o makamda Türkler 10 dakika barındırmazlar…

Bu yüzden, tıkanıklığın bahaneleri bellidir ve aşamıyoruz. Bu konular dışında kalan konuların aşılması için liderlere beş gün yeter. Geriye zaten başka problem kalmaz.”

 

“Türkiye- Yunanistan daha yakın”

Güvenlik ve Garantiler noktasında, Türkiye ve Yunanistan’ın uzlaşıya daha yakın olduğunu anlatan Papapetrou, “Benim kaynaklarıma göre, Türkiye ve Yunanistan, uzlaşı noktasında liderlerden daha önde. Güvenlik ve Garantiler başlığı altında uzlaşı uzak değil” dedi.

Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkının Rum tarafında kabul edilmesinin mümkün olmadığına değinen Papapetrou, Türklerin de sıfır garanti noktasında ikna olmayacağını vurguladı.

Deneyimli siyaset insanı Papapetrou, “Bu iki nokta yakınlaştırılabilir. Bu olursa, sorun da çözüldü demektir” ifadesini kullandı.

 

“Çözümsüzlük devam edemez…”

Her iki lidere ve kuzeyde- güneyde çözüm isteyen taraflara seslenen Papapetrou, “Hiç kimse, Kıbrıs’taki fili durumun bu şekilde devam edebileceğini düşünmesin” mesajı verdi.

Papapetrou, “Çözüme en yakın zamandayız. En uygun zaman. Ya şimdi çözüm olacak, ya da kriz yaşayacağız” dedi.

Akdeniz’de suların gaz çalışmaları nedeniyle ısınacağına dikkat çeken Papapetrou, “Bu güne kadar barış ortamı korundu, çünkü yanlış olmadı. Ancak şimdi günde 30 kez, Ege’de Türkiye ve Yunan uçakları hava ihlalleri yapıyor. Gaz çalışmaları tarafları yeniden karşı karşıya getirecek. Tansiyon yükseliyor ve Kıbrıs’ın kuzeyi- güneyindeki çözüm yanlıları artık başrol üstlenmeli” ifadesini kullandı.

 

“Türkiye’nin rolü daha etkin”

Güney’de Yunanistan’ın Kıbrıslı Rumları etkileme pozisyonu olmadığını söyleyen Papapetrou, ancak kuzeyde Türkiye’nin etkin bir role sahip olduğunu vurguladı.

Yunanistan’ın güneyde garantör olarak anıldığını ancak sadece milliyetçi bir kesimi etkileyebildiğini anlatan Papapetrou, ancak Türkiye’nin kuzeydeki ekonomik faaliyetler de dahil, her alanda etkin olduğu saptamasında bulundu.

Papapetrou, şu ifadeleri kullandı:

“Güneyde bir görüş var ki, kuzeyde her  şeye Türkiye karar verir. Türkiye talimat verir ve Kıbrıslı Türkler de kukla. Siyasetçileri de öyle.

Bunu asla doğru kabul etmiyorum. Ancak, siyasi gelişmeleri izleyince görüyorum ki, Türkiye Kıbrıslı Türk liderlere dar alanda kalmalarını istiyor.

Kuzey, ekonomik olarak bağımlı. Deniyor ki, Erdoğan istemezse, nefes bile alınamaz. Kuzeydeki büyük yatırımlara baktığımız zaman da görüyoruz ki, Türkiyeli işadamlarının yatırımları öne çıkıyor.

Oysa, sürecin başarılı olabilmesi için Kıbrıslı Türk liderin rolü çok önemli. Bunu yaşadık. Merhum Denktaş, bir önceki lider Eroğlu gibi isimlerin çözüm için çalışmadıklarını gördük.”

 

“Liderleri iyi değerlendirmeliyiz”

Papapetrou, iki liderin de çözüm için toplumların şansı olduğunu belirterek, “Gelinen aşamayı iki lider, sağduyu ile bir kez daha değerlendirmeli. İki taraf da iki liderin barış ve çözüm için ortaya koyduğu çabaya destek vermeli. Liderler de, ortaya koydukları çabayı unutmadan, masaya dönmek için adım atmalı” dedi.

 

“Rumlar ENOSIS’i reddediyor”

Papapetrou, sözlerini şöyle noktaladı:

“Kıbrıslı Türklere mesajımdır. Meclisten ENOSIS kararı geçti diye, toplumu da ENOSIS’ci olarak görmesinler. ELAM’a bakarak, sayısı nüfusun yüzde 2- 3’ünü geçmeyen insanların düşüncelerine bakarak bütün Rumları aynı kefeye koymasınlar.”

 

NOT: Röportaj sırasında Havadis ekibine yardımcı olan CNA muhabiri Rally Papageorgiu’ya teşekkür ederiz

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar