Kendileri üretiyor, pazarlamak istiyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mayıs 10, 2024
Kıbrıs

Kendileri üretiyor, pazarlamak istiyor

Kendileri üretiyor

ÜRETİM ÇOK: Köydeki 16 üretici tarafından yapılan organik tarımda, karpuz, kavun, domates, fasulye, börülce, soğan, patlıcan, biber, salatalık ve bamya yetiştirildi. Üretimde gübre olarak sadece hayvan dışkısı kullanıldı

HASSAS ÜRETİM: Organik tarımda çevreye veya insan sağlığına olumsuz etkiler yapan maddelerin kullanılmamasının verimi direkt etkilediğini kaydeden üreticiler, “organik tarımda kesinlik sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmalar kullanılmaz” dedi


PAZAR YOKSA ÜRETİM DE YOK: Pazar sorununun yaşanması halinde bir sonraki yıl üreticilerin üretim yapmama kararı alacağını söyleyen muhtar Celal Şeker, Tarım Bakanlığı yetkililerini pazar yaratılması hususunda uyardı

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na bağlı Tarım Dairesi ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü “KKTC’de Organik Tarım ve Bağlı Sektörlerin Gelişmesi ve Tüketicilerde Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında pilot bölge seçilen Mersinlik köyünde geçen yıl üretime başlayan üreticiler, tarlalarındaki ilk mahsullerini aldı.
Köydeki 16 üretici tarafından yapılan organik tarımda, karpuz, kavun, domates, fasulye, börülce, soğan, patlıcan, biber, salatalık ve bamya yetiştirildi. Üretimde gübre olarak sadece hayvan dışkısı kullanıldı.
Havadis’e konuşan üreticiler, en büyük sorunun pazarlama olduğunu belirterek, “Üreticiden halka” organik ürün satışı yapılabileceğine dikkat çekerek, önlem alınmasını istedi.
Organik tarım üreticilerinin, üretime geçebilmeleri için kişi başına beş dönümlük üretim yapmalarına olanak sağlayacak şekilde sulama boruları hibe olarak verilmişti.
Verimden ve devlet teşvikinden memnun olan üreticinin tek derdi, pazar sorunu.”

“Halk bilinçlendirilmeli”
Mersinlik köyünde organik tarım üreticileri, KKTC’de organik tarım ürünü bilincinin halen daha yeterli düzeyde olmadığını savunarak, gerek sağlıklı yaşam için gerekse sektörün sürdürülebilirliği için halka bu bilincin aşılanması gerektiğini kaydetti.

“Pazar yaratılmalı”
Üreticiler, üretimdeki en büyük sorunun pazar sorunu olduğunu dile getirdi. Üreticiler, organik olmayan tarım üretimine oranla organik tarımda maliyetlerin daha yüksek, verimin ise daha az olduğuna dikkat çekerek üretilen ürünün de elde kalmaması için gerekli pazarın oluşturulması gerektiğini kaydetti.
Organik tarım üreticileri, ürünün pazarlanması konusunda devlet politikası geliştirilmesini istedi.

“Çocuklarınıza organik tarım ürünleri yedirin”
Mersinlik köyünde üretim yapan organik tarım üreticileri, organik tarım ürünlerinin sağlık açısından önemini anlattı.
Organik tarımda çevreye veya insan sağlığına olumsuz etkiler yapan maddelerin kullanılmamasının verimi direkt etkilediğini kaydeden üreticiler, “organik tarımda kesinlik sentetik gübre, pestisit, hormon, hayvan yem katkıları ve genetiği değiştirilmiş organizmaların kullanılmaz” dedi.
Üreticiler, organik yani tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen tarım ürünlerinin tüketiminin kişiyi kanser ve benzeri hastalıklara karşı koruduğunu belirterek “Çocuklarına organik tarım ürünleri yedirin” çağrısı yaptı.

***
Şeker: Üretimin devamı için pazar şart

Mersinlik Köyü Muhtarı Celal Şeker, organik tarım ürününün düzenli toplanıp değerinde bir miktarda satılmasının üretimin devamlılığı bakımından önem arz ettiğini belirtti.
Pazar sorununun yaşanması halinde bir sonraki yıl üreticilerin üretim yapmama kararı alacağını söyleyen Muhtar Celal Şeker, Tarım Bakanlığı yetkililerini pazar yaratılması hususunda uyardı.
Şeker, organik tarımda tohum sıkıntısının da yaşandığını belirterek, gelecek yıl yapılması öngörülen üretim için yeterli organik tohumun devlet tarafından tedarik edilmesi gerektiğini söyledi.
Şeker, ayrıca organik tarımın KKTC’de yeteri kadar bilinmediğini dolayısıyla devletin ilk aşamada halka bu bilinci aşılaması gerektiğini ifade etti.

***

Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi?
 

Gülsevim Mazlum
“Mersinlik köyü organik tarım için geçen yıl pilot köy seçildi. Organik tarım yapanlara da sertifikaları verildi. Biz de üretime başladık. Devlet bize üretim yapabilmemiz için sulama hortumu hibe etti. Bizim tarlamız 9 dönüm. Üretimi eşim ile birlikte yapıyoruz. Tarlada organik karpuz, kavun, domates, fasulye, börülce, soğan, patlıcan, biber, salatalık yetiştiriyoruz. Üretimde sadece su ve gübre olarak hayvan dışkısı kullandık. İlk mahsulümüzü bu yıl aldık. Mutluyuz. Şimdi tek endişemiz Pazar bulup bulamayacağımız. Umarım devlet bu konuda üreticiye destek olur ve üretimimizi satabiliriz.”

Sami Gargar
“Tarım Dairesi yetkilileri ziraat mühendisleri ile birlikte her hafta salı günleri bölgeye geliyor ve tarlaları geziyor. Gerekli denetimler aksatılmadan yapılıyor. Organik tarım kapsamında ben karpuz, kavun, patlıcan, biber, salatalık, bamya ve fasulye yetiştiriyorum. Gübre olarak hayvan dışkısı kullandım. Suyu da devletin bize organik tarım projesi kapsamında hibe ettiği su hortumları ile bölgedeki göletten temin ediyoruz. Organik tarım ürünlerinin ne kadar sağlıklı olduğu su götürmez bir gerçek. Tek sıkıntı ülkemizde organik tarım bilincinin yeterince oturmamış olması buna bağlı olarak pazar sorunu. Umarım devlet bu konuda gereken politikayı üretir.”

Mehmet Sevim
“Organik tarım tamamen insan sağlığı ile ilişkilidir. Organik yani tamamen doğal yöntemlerle yetiştirilen gıdaların tüketilmesi başta kanser olmak üzere birçok kötü hastalığa karşı adeta kalkandır. İlk mahsulleri aldık ancak şimdi acaba satabilecek miyiz endişesindeyiz. Çünkü organik tarımın maliyeti daha fazla, organik olmayan tarım ürünlerinin verimine göre daha az olur. Dolayısıyla organik tarım ürünleri organik olmayan tarım ürünlerinden biraz daha pahalıdır. Bu da Pazar sorunu yaratmaktadır. Ülkede yeteri kadar organik tarım bilinci olmadığından organik olmayan tarım ürünleri fiyatı ve parlaklığı sayesinde daha fazla rağbet görecektir. Bu konuda umudumuz devlet. Umarım emeğimizin karşılığını alırız.”

Dursun Bilici
“Bölgedeki 16 üretici organik tarım yapmaktadır. Ürettiğimiz ürünler de aşağı yukarı aynı şeyler. Devlet projenin hayata geçirilmesi ile üreticilere beşer dönümlük damla sulama hortumları hibe etti. Su ihtiyacımızı bu hortumlar sayesinde köyümüzdeki göletten karşılıyoruz. Üretimde tek kullandığımız gübre olarak hayvan dışkısıdır. Maliyetlerimiz çok yüksek ancak verim organik olmayan tarım üretimine göre daha azdır. Şimdilik bir sıkıntımız yok ancak pazar bulamaz veya ürettiğimizi maliyetimize veya daha altında bir paraya satmak zorunda kalırsak bu iş yürümez. Seneye hiçbirimiz üretim yapmayız.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar