Bahar aylarında ortaya çıkan göz hassasiyetinin, ilerde daha büyük ve kalıcı göz problemlerine yol açmaması için ertelenmemesi ve zaman geçirmeden bir göz doktoruna başvurulmasında fayda var.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Karataş, ilkbaharda özellikle mevsimsel alerjik konjoktivitte artış görüldüğünü söyledi. “Saman nezlesi de denilen mevsimsel alerjik konjonktivit, gözün dış zarı ile temas eden alerjenlerin, özellikle de polenlerin yol açtığı aşırı duyarlılık reaksiyonudur” diyen Karataş, şu bilgileri verdi:
“Hastalıkta ani başlayan kaşıntı, yanma hissi, kapaklarda hafif ödem ve gözün dış zarında sıvı birikmesi, kanlanma ve sulanma şikayetleri olur. Üst kapak dış zarında yaygın meme ucuna benzer oluşumlar görülebilir. Genellikle tek gözde başlayan bu belirtiler temas ve kaşınma yoluyla diğer göze de bulaşabilir. Bu sebeple hasta da bu belirtiler ortaya çıktığında, vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurmalıdır. Hastaların tedavisinde soğuk kompres, topikal nonsteroid antienflumatuarlar ve gerekirse topikal steroidler kullanılabilir. Bahar ve yaz aylarında ayrıca güneşin etkisiyle göz damarlarında kalınlaşma görülebilir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için UV kaplamalı koruyucu güneş gözlükleri kullanılmalıdır.” –ntv