Eczacılığın cazibesi kalmadı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mayıs 7, 2024
Manşet

Eczacılığın cazibesi kalmadı

eczane

Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç, popülist politikalar ve Kıbrıs’taki üniversitelerin KKTC vatandaşlarını kotasız kabulü nedeniyle her geçen gün eczane sayısının arttığına dikkati çekti

İHTİYAÇTAN FAZLA: Sevinç: Son yıllarda eczacılık lisansı alan herkes eczane açmayı tercih ediyor. Bölgelerde nüfusa göre eczane ihtiyacı dolmuş olduğu halde yeni eczaneler açıyor. Bazı bölgelerde ise adeta yığılmalar oluştu


 

“POPÜLİZM KURBANI”: Sevinç: 2014-2015 döneminde birlik ve bakanlık iş birliğinde yapılan Eczaneler Arası Mesafe Tüzüğü, siyasi popülizme kurban edildi. Tüzüğün yürürlükten kaldırılmasıyla aynı sokakta yan yana eczaneler açılır oldu

 

LEFKOŞA’DA 105 ECZANE: Sevinç: Bugün itibarıyla 264 eczane var. Lefkoşa’da 105, Girne ve Gazimağusa’da 56, Güzelyurt’ta 22, alt Mesarya’da 9, üst Mesarya’da ve İskele’de 6, Karpaz’da ise 4 eczane mevcut.  Nüfus bazında kısıtlama yoluna gidilmeli

              

MUAVAZA DA BAŞLADI”: Sevinç:  Bir eczanenin yasal olarak çalışabilmesi için eczacının başında bulunması gerekir. Muvazaalı eczane (diploma kiralama) KKTC’de yaygın değil ama hiç yok da değildir. Yasal olarak engellenmsi için çalışıyoruz

 

Eniz ORAKCIOĞLU

 

Ülkemizde birçok genç meslek seçimi bakımından çok da başarılı olamıyor. Üniversitede yığılma olan bölümleri seçen gençler mezun olunca başka meslek gruplarına kaymak zorunda kalıyor. Bazı bölümleri bitirenler ise zaten o alanda birçok iş yeri olan zincire bir iş yeri daha ekliyor. Eczacılıkta tamda bu bölümlerden biri. Bugün 264 eczanenin olduğu ülkemizde, belirli aralıklarla yenileri ekleniyor.

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç Havadise konuşarak meslekteki yığılma ile ilgili açıklamalarda bulundu, neler yapılabileceğini sıraladı.

 

 

“Üniversiteler öğrenci kabulünde kota koymuyor”

Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği Başkanı Süay Sevinç, ülkemizdeki üniversitelerin KKTC vatandaşı öğrencilere kota koymadığını ve ihtiyaçlı olan alanlara bakmadan bölümlere öğrenci kabul ettiği vurguladı. Bu sorunun sadece eczacılıkta değil birçok alanda yaşandığının altını çizen Sevinç, uzun vadeli, geleceğe yönelik iş imkânları düşünülmeden bölümler seçildiğini aktardı.

Eczacılıkta bugün itibarı ile 264 eczane olduğuna dikkat çeken Sevinç, Lefkoşa’da 105, Girne ve Gazimağusa’da 56, Güzelyurt’ta 22, alt Mesarya’da 9, üst Mesarya’da ve İskele’de 6, Karpaz’da ise 4 eczane olduğunu aktardı.

 

“Bazı bölgelerde eczanelerde yığılma oldu”

Son yıllarda Eczacılık Fakültelerinden mezun olup Eczacı sıfatını aldıktan sonra yeni meslektaşlarının hemen hemen hepsinin Serbest Eczane Eczacılığını tercih ettiğini kaydeden Sevinç, eczacılık bölümünü bitirenlerin  de diğer bölümlere yönelmeyi düşünmediğini belirtti.

Bu sebeple bölgelerde nüfusa göre eczane ihtiyacını doldurulmuş olduğunu sözlerine ekleyen Sevinç,  yinede eczane açılmaya devam ettiğini, bazı bölgelerde ise yığılmalar gerçekleştiğini vurguladı.

Bu durumun eczacıları rahatsız ettiğine dikkat çeken Sevinç, oluşan manzaranın görüntüsel olarak da hoş olmayan bir durum oluşturduğunu, halkta ise eczacılık ile ilgili olumsuz bir algı oluşmasına neden olduğunu ifade etti.

 

“Tüzük popülizme kurban oldu”

Sevinç, 2014-2015 döneminde Eczacılar Birliği ile Sağlık Bakanlığı işbirliğinde Eczaneler Arası Mesafe Tüzüğü’nün hazırlanarak, yürürlüğe konulduğunu hatırlatarak, ardından tüzüğün ülkemizde hiçbir zaman bitmeyecek olan siyasi popülizme kurban olup yürürlükten kaldırıldığına dikkat çekti. Sevinç, şimdi aynı sokakta veya cadede yan yana eczanelerin açılabildiğini kaydetti.

Adamıza en uygun olan ve çoğu ülkede de uygulanan “nüfus bazında eczane sayısı kısıtlaması”nın önümüzdeki dönemlerde ülkemizde de yürürlüğe konulması gerektiğine vurgu yapan Sevinç, bu konu üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

 

“Öğrenciler yığılma ile ilgili uyarılmalı”

Üniversitelerin eczacılık gibi yığılma yaşanan bölümlere öğrenci alımı yaparken gerekirse bir süreliğine KKTC vatandaşı öğrenci kabul etmemesinin de düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Sevinç, 2015 yıllarında ısrarlarında sonra Eğitim Bakanlığı tarafından Eczacılığın ihtiyaç fazlası bölümler arasına alındığını da hatırlattı.

Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda daha hassas davranması gerektiğini kaydeden Sevinç, ülkemiz için ihtiyaç fazlası olan  bölümleri her yıl yayınlanması gerektiğini savundu. Öte yandan vatandaşların ve yeni bölüm seçecek öğrencilerin bu alanlardaki yığılma ile ilgili uyarılması gerektiğine vurgu yapan Sevinç, ilgili bakanlıkların bünyelerinde çalışan eczacıların sayısının da artırılması gerektiğini, bu konularda çalışmalar ve yaptırımlar uygulamasının şart olduğunu belirtti.

 

“Artış meslek içinde birçok sorun yaşamamıza sebep oluyor”

Sevinç, sözlerine şu şekilde devam etti; “Her bölgede her eczanenin belli bir hasta – müşteri kapasitesi vardır ve genele vurduğunuzda bu sayı sabittir yani bir anda hop diye artan azalan rakamlardan bahsetmek nüfus bazında mümkün değil. Hal böyle olunca da bunu pasta olarak değerlendirirseniz ve bir pastadan dilim alacak olanların sayısında orantısızca ve gereksizce artışlar oluyorsa evet ne yazık ki hem pastanın önceki dilimleri küçülmek zorunda kalıyor hem de yeni ortaya çıkacak dilimler de karın doyurmuyor. Yani bu da mutsuz ve emeğinin karşılığını maddi yönden alamayan bir sektör yaratılmasına neden oluyor. Bunlara ilave olarak da bu artış meslek içinde ise etik olmayan birçok sorun yaşamamıza sebep oluyor.”

 

“Ailelerin mantalitesi yanlış”

Öğrencilerin eczacılık mesleğini seçmeleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Sevinç, kimsenin kendi sevdiği ideali olan mesleğe sahip olmasının engellenemeyeceğini söyledi. Gençlere gerçekten ilgileri ve bu alanda becerileri varsa bu mesleğe yönelmelerini tavsiye eden Sevinç,

Ailelere de çocuklarının kendi sevdikleri ve yapabilecekleri alanda eğitim almalarına destek olmaları tavsiyesinde bulundu. Ailelerin, ‘bir dükkânım var varsın kızım / oğlum eczacı olsun bir dükkâncığı olur en azından’ mantalitesiyle olaya yaklaşmalarının doğru olmadığının da altını çizdi.

Eczacılık hele de eczane eczacılığının hem maddi, hem manevi yönden zor ve sorumluluğu da çok olan bir meslek olduğunu vurgulayan Sevinç, bu mesleği icra edecek olanların kendini halk sağlığına adayıp, ömrünü belli bir metrekare arasında geçirmekte olduğunu kaydetti. Sevinç mesleği severek yapmayacak olanlar için, sonucunda maddi ve manevi mutsuzluk olacağını ve böyle bir stresin büyük bir yük olacağını söyledi.

 

“Muvazaalı eczane olayları yaşanıyor”

Eczacı olmayıp eczacıların diplomalarıyla eczane açan ve işletmeci olan kişiler, ya da diploma satan eczacılarla ilgili söylemlere de cevap veren Sevinç, bir eczanenin yasal olarak çalışabilmesi için eczacısının eczanenin başında bulunması gerektiğini, her şeyin onun sorumluluğunda olduğunu belirtti. Eczacının yanında ister eczacı, ister eğitimli ya da kendi yetiştireceği birilerini çalıştırabileceğini kaydeden Sevinç,  muvazaalı eczane olaylarının adada yaygın bir olay olmadığını ama ara sıra yaşandığını sözlerine ekledi. Bu konularla ilgili çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Sevinç, yaşanan bu durumların yasal olarak engellenilmesi gereken, olmaması gereken bir durum olduğuna dikkat çekti.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar