Çaluda için yargı yolu açıldı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mayıs 10, 2024
KıbrısManşet

Çaluda için yargı yolu açıldı

Ahmet Çaluda

Meclis Genel Kurulu, 34 evet, 6 ret oyuyla, UBP Milletvekili Aytaç Çaluda’nın dokunulmazlığını kaldırdı. 10 milletvekili, oylamaya katılmadı

Meclis Genel Kurulu’nda UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması İstemini İncelemek Üzere Oluşturulan Özel Komitenin hazırladığı rapor görüşüldü.

UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılmasını Tavsiye Eden Komite Raporu, Meclis Genel Kurulunda oy çokluğuyla kabul edilerek, Çaluda’nın dokunulmazlığı kaldırıldı. Oylama sırasında daha önce açıkladığı gibi Aytaç Çaluda da dokunulmazlığının kaldırılması oylamasında “kabul” oyu kullandı. Çaluda’nın dokunulmazlığı, bürokratlığı dönemindeki bazı kararları nedeniyle yapılan soruşturma çerçevesinde Meclis’te oluşturulan özel komitenin sunduğu rapor uyarınca kaldırıldı.


Komite Başkanı Gülşah Sanver Manavoğlu tarafından okunan raporda, bilgi ve bulgular ışığında, “Meclis ve Milletvekillerine olan güvenin sarsılmaması ve bu güvenin güçlendirilmesi ve yargıya işini yapmak ve adaleti sağlamak yönünde fırsat sağlamak amacıyla UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda’nın yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının İçtüğüzün 129. maddesinin 4. fıkrası uyarınca üye sayısının salt çoğunluğu ile uygun görüldüğü” kaydedildi.

Komite üyelerinden Başkan Vekili UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın rapora ret oyu kullandığı ve “Karşıt Görüş ve Karşı Oy Gerekçesi başlıklı metin verdiğini belirten Manavoğlu, rapora giren bu metni de Meclis kürsüsünden okudu.

Hasipoğlu: Suç ciddi değil

Çaluda’nın da istemi üzerine Oğuzhan Hasipoğlu kürsüye çıktı. Komitedeki çoğunluğun iktidar partilerinden oluştuğunu söyleyen Hasipoğlu, isnad edilen suçun siyasi olduğunu, ciddi olmadığını söyledi.

Bu konuda yasa ve içtüzükte kesin bir kural olmadığını söyleyen Hasipoğlu, bir vekilin dokunulmazlığının Komite’ye bırakılmaması, gerekli şartların yasayla belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kararı siyasi ve ciddiyetten uzak olarak tanımlayan Hasipoğlu, suçun hafif bir suç kapsamında olduğunu, ortada bir menfaat bulunmadığını kaydetti.

Hasipoğlu beklentilerinin alınan karardan geri dönülmesi olduğunu anlattı ve meselede dokunulmazlığın kaldırılmasını gerektirecek kadar ciddi bir unsur olmadığını savundu.

Hasipoğlu, meselede siyasi olduğu çok açık bir isnat olduğunu savunarak, bugün verilecek kararın milat olacağını, milletvekillerinin dokunulmazlığına demokrasi açısından ket vuracağını ifade etti.

Çaluda: Ülke yangın yerine döndü, bu konu incir çekirdeğini doldurmuyor

Oylama öncesinde kürsüye çıkan UBP Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda, meselenin uzun zamandır gündemde olduğunu ve kamuoyunun boş yere meşgul edildiğini kaydetti.

Çaluda, kamuoyunun gündemini uzun süredir meşgul eden sözde yolsuzluk dosyalarının artık kabak tadı verdiğini belirterek ülkenin yangın yerine döndüğü bu günlerde incir çekirdeğini doldurmayacak bir konunun pişirilip pişirilip gündeme getirilmesinin gündem çarpıtmaktan başka bir şey olmadığı görüşünü ifade ederek, kendisine karşı siyasi linç girişimi yapıldığını savundu.

Çaluda konuşmasının devamında, dokunulmazlığının kaldırılması için yapılacak oylamada “evet” oyu kullanacağını,  siyasete girecek gençlere örnek teşkil etmesini istediğini, suç işlediğini asla kabul etmediğini, vicdanının rahat, alnının açık olduğunu belirtti.

Adalete güvendiğini söyleyen Çaluda, tüm milletvekillerini de evet oyu vermeye davet etti.

“İddia ettiğiniz dosyaları ya gündeme getirin, ya da istifa edin”

“Kıbrıs Türk siyasi tarihine kara leke olarak geçecek kararın” bir an önce alınmasını isteyen Çaluda, hükümete “çile çeken insanlara hizmet etmeye niyetiniz ve gücünüz varsa ülke insanının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışın” dedi. Çaluda, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’a da “İddia ettiğiniz dosyaları ya gündeme getirin ya da istifa edin” dedi.

Berova: Yüz kızartıcı bir itham olsa konuşmazdım

UBP Girne Milletvekili Özdemir Berova, Aytaç Çaluda’nın dosyasının milletvekilliği adaylığı döneminde gündeme getirildiğini, dosya içerisinde Aytaç Çaluda ile birlikte şu anda dokunulmazlığı olmayan kimselerin de bulunduğunu ancak bu dosya ile ilgili ileri işlem yapılmamasının dosyanın ciddiyetsizliği açısından ciddi bir ipucu verdiğini savundu. Berova, yüz kızartıcı bir itham olsaydı, kürsüden konuşma ihtiyacı dahi duymayacaklarını belirti.

Çaluda hakkında siyaseten yapılmış ciddiyetten uzak bir dosya olduğunu savunan Berova, Çaluda çağrı yapsa da kişisel olarak oylamada “hayır” oyu vereceğini açıkladı.

Denktaş: Kişisel menfaat sağlanmadı

DP Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Hükümetin Savcılığa talimat verdiğinin iddia edildiğini söyleyerek, 30 yıldır siyasette olduğunu ve talimatla savcılığa iş yaptırmanın söz konusu olmadığını ancak görüş alınabildiğini ifade etti.

Denktaş,  bugüne kadar üç kez dokunulmazlıkların kaldırılmasının Meclis’e taşındığını hatırlatarak Çaluda’nın konusunun Meclis’e gelmesinin tamam olmadığını, kişisel menfaat sağlanmadığını, yetkiyi kötüye kullanarak vatandaş lehine bir şey yapmanın söz konusu olduğunu söyledi.

Denktaş, “Bu yüzden dokunulmazlık kalkacaksa bu kürsüden benim idamımı istemeniz lazım direkt…” dedi.

Çavuşoğlu: Olay, küçük yetki aşımı

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, 16 yıldır görev yaptığı Meclis’te ilk defa böyle bir konuyla karşılaştığını belirterek, 16 yıllık görev süresince hırsızlık yapıldığına dair, arsızlık yapıldığına dair en az 160 kez suçlama yapıldığını ancak bir neticeye varılamadığını söyledi.

Çavuşoğlu, listelenmiş veya listelenmemiş o kadar çok dosya varken, küçük yetki aşımıyla  Çaluda’nın günah keçisi yapıldığını belirtti.

Taçoy: Arkadaşımın suçsuzluğuna inanırım

Komite raporunun görüşülmesi sırasında söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, “oylamada ‘evet’ oyu kullanacağım.  Arkadaşımın suçsuzluğuna inanırım. Aynısını kendim de yaşadım” dedi.

“Bu Sayın Bakan’ın kara kutusundan çıkan tombaladan başka şey değil” ifadelerini kullanan Taçoy, kişi, mühür veya evrakta sahtecilik olmadığını belirtti.

Özersay: Konuya “siyasi” demek abesle iştigal

Başbakan Yardımcısı ve  Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Meclis İç Tüzüğü’nün 128. maddesinin çok açık olduğunu, bir vekilin dokunulmazlığının kaldırılması için Başsavcılık tarafından istemde bulunulması gerektiğini, talebin Başsavcılık’tan geldiğini, hükümetten hiçbir kişinin “bekleyen filan dosya arasından bunu Meclis’e  taşı” demediğini, bunun aksini iddia eden varsa ispatlamak zorunda  olduğunu söyledi.

Özersay, hükümetin genel duruşunun da genel anlamda dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde  olduğunu, konuya “siyasi” demenin abesle iştigal olduğunu, en baştan itibaren hangi siyasi partiden olursa olsun savcılıktan suç isnadı yapılan ve Meclis’e gelen dosyalarda  tavırlarının  dokunulmazlığın kaldırılması olacağını daha önce  de söylediklerini anımsattı.

“HP’li milletvekilleri için de dosya gelirse oy vereceğiz”

Özersay, “Sadece UBP’li milletvekillerinin dosyası gelirse dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde oy vereceğiz demedim. HP’li milletvekilleriyle ilgili de gelirse kaldırılması için oy kullanacağımızı söyledim” dedi

Kudret Özersay, konunun çarpıtılmaması gerektiğini, hiçbir milletvekilini ayırt etmediklerini ifade etti.

“Şikayet edenler yıllardır Mecliste”

Yolsuzluk dosyalarının neden bu kadar yıldır Meclis’e gelmediğinden şikayet edenlerin yıllardır Meclis’te olduklarına işaret eden Özersay, bu soruyu neden daha önce sormadıklarını ve Savcılığa çağrı yapmadıklarını sordu.

Özersay, “Hangi dosya gelirse gelsin dokunulmazlığı kaldırma yaklaşımını sergileyelim” dedi.

Özersay, koalisyon protokolünde, dosyası gelen vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması için bir tutum sergileyeceğiz yazdık diye utanmamız mı lazım? Koalisyon protokolüne bunu yazmanın neresi yanlış” diye konuştu.

Özersay, hükümet içindeki bir milletvekilinin de dosyasının gelmesi halinde dokunulmazlığının kaldırılması için aynı yaklaşımı sergileyeceklerini ifade etti.

“Hafif bir suç da suçtur” diyen Özersay, bunu sürekli olarak tekrarlayıp bu yüzden dokunulmazlığın kaldırılmaması gerektiği yaklaşımının doğru olmadığını belirtti.

“Vekiller kendilerini hakim yerine koyuyor” yaklaşımının yanlış olduğunu söyleyen Özersay, “Vekiller kendini hakim yerine koymuyor. Dosyayı hakimin önüne koyuyor” dedi.

Özersay, Çaluda’ya kara leke sürülmek isteniyor iddiaları için de,  belki de  kara leke sürülmek istenen Çaluda’yı bundan kurtarmak için bir fırsat verdiklerini söyledi.

Çaluda: Devler dururken pireciklerle uğraşılıyor

Son olarak söz alan Aytaç Çaluda, Kudret Özersay’ın şahsına yönelik hakarette bulunmadığını belirtti.

Özersay’ın yolsuzlukların üzerine gidileceği yönünde seçmene büyük vaatlerde bulunduğunu kaydeden Çaluda, kamu bankalarından siyasilerin yandaşlarına verilen kredilerin geriye dönmediğini, milyon dolarlar ve sterlinlerin battığını ifade etti.

Çaluda, hükümetin en azından kamu bankalarından alınan ve geriye dönmeyen krediler ve banka yöneticileri hakkında yargı yolunu açmasını istedi.

Kendisine siyasi haksızlık yapıldığını söyleyen Çaluda, 2014 yılında ifadesi alındıktan sonra neden yargılama yapılmayarak 4 yıl beklendiğini, itirazının buna olduğunu kaydetti.

Çaluda, “devler dururken pireciklerle” uğraşıldığını, kendisinin yaptığı işlemlerin insani işlemler olduğunu ifade etti.

Çaluda, alnının açık olduğunu o yüzden dokunulmazlığının kaldırılmasına “evet” dediğini kaydetti.


Kanser bildirimi zorunlu oluyor

Genel Kurul, dün Kanser Hastalığı Bildirim Yasa Tasarısı’nı da ele aldı.

UBP Milletvekili Menteş Gündüz, bu yasanın üyesi olduğu İdari, Kamu ve Sağlık İsleri Komitesi’nin geçireceği en iyi yasalardan biri olduğunu belirtti.

“Komiteler çalışmıyor” açıklamasından üzüntü duyduğunu belirten Gündüz, mensubu olduğu komitenin büyük çaba ve emek harcadığını ifade etti.

Çok güzel yasalar çıkardıklarını söyleyen Gündüz, komitelere ilişkin bu iddiayı kabul etmediğini ifade etti.

Kanser Hastalığı Bildirim Yasa Tasarısı oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul bu tasarının ardından Kamu Sağlık Çalışanları (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı da oy birliğiyle kabul etti.

Meclis bugün yine toplanıyor

Cumhuriyet Meclisi’nde Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname ve Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesinin Kararnameye İlişkin Raporu da görüşüldü. Konuşmaların ardından Yasa Gücünde Kararname 36 kabul ile oybirliğiyle kabul edildi. Bunun yanında Aile Evlenme ve Boşanma (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere de görüşülerek, oybirliğiyle kabul edildi. Genel Kurul’da daha sonra Yabancılar ve Muhaceret Değişiklik Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkere görüşüldü. Tezkere oybirliğiyle kabul edildi.  UBP milletvekili Hasan Taçoy söz alarak, muhaceret konusunun önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.

Taçoy, deport edilen insanların Ercan Havalimanı’ndan deport edilmediğini kaydetti.

Taçoy, Ercan Havalimanı’nda iki küçük odada 60 kişiye kadar insanın muhacerette tutulduğunu, bu durumun giderilmesini istedi.

Bir diğer görüşülerek kabul edilen tarası ise Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (SÜTEK) 2018 Mali Yılı Bütçe Tasarısı oldu.

Meclis Genel Kurulu bir sonraki toplantısını bugün saat 10.00’da yapacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar