Bu Yasa mutlaka çıkmalı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mayıs 14, 2024
Köşe Yazarları

Bu Yasa mutlaka çıkmalı

cenk dilerCenk Diler

94 esas ve 7 geçici maddeden oluşan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası, her hükümet zamanında meclise sunulmakta ama gereği yapılmadığından, hükümetle birlikte tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaktadır.

Türkiye’yi seviyorum deyip, ona en büyük yalanları sıralayan beceriksiz ve basiretsiz hükümetler bunu hep yapmakta, her pakette de boy göstermekte olan bu “Yasayı” doğmadan öldürmektedirler.


Kamu kurumlarını çiftlikleri gibi görenler, buralardaki; başıbozukluğun, kaos ortamının, kaygan zeminin, vurdumduymazlığın, neme lazımcılığın düzelmesini özellikle istememektedirler. Çünkü bu bozuk düzenden kendileri ve yardakçılarını son damlasına kadar ve kana kana yararlanmaktadırlar. Çok basit yöntemlerle kontrol altına alabilecekleri bu gibi aksaklıkları gidermek hiç de zor değil.

İşte kapı işte sapı misali!

Aha Yasa burada! Cumhuriyet Meclisi sayfasında duruyor. Dileyen girip okuyabilir. Birçok derde deva olduğu açıkça görülüyor ( http://www.cm.gov.nc.tr/Yasalar/mali%201.pdf ). Çok çok özet olarak; İÇ DENETİM mekanizmaları kurulacak ve Sayıştay Başkanlığının işi de kolaylaşacaktır.

Bu Yasanın çok önemli ve etkili olduğunu vurgulamak nerden aklıma geldi? Her gün olan ve giderek artan, kurum içi hırsızlıklardan, yolsuzluklardan, vurgunlardan dolayı.

KIB-TEK bu olayların sanki de merkez üssü durumunda. Birden çok Sayıştay raporu bu konuda ayrıntılı bilgiler veriyor ve hırsızlığın, hilenin nasıl yapıldığını ayrıntıları ile gözler önüne seriyor. KIB-TEK çalışanı 7 kişinin 1998-2002 yılında arasında trilyonlarca parayı zimmetlerine geçirdikleri Sayıştay’ın hazırladığı 7 bin sayfalık raporla ortaya konulmuştu. Yıllarca süren yargı aşaması son olarak 2008 yılı kasım ayından itibaren sonuca varmaya başlamıştı. 8 yıla yakın sürüncemede kalan davada sanıklar toplam 15 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve “gecikmiş olsa da” adalet yerini bulmuştu.

Şimdi bu işi tekrarladığı iddia edilenler kadar bu durumun ortaya çıkmasını engellemeyen yöneticiler de en az onlar kadar suçlu değil mi? Yöneticiler kadar ilgili yasaların geçmesini engelleyen siyasiler çok mu masum? Alın size zincirleme bir suç olgusu işte.

Sayıştay Başkanlığının, denetlemesi gereken kurum sayısı yaklaşık olarak 200 civarındadır. Denetçi sayısı ise 42 kişidir. Meclisten geçirilecek olan bu Yasa sayesinde, denetime gelen Sayıştay denetçileri, denetleyecekleri hususları hazır olarak bulacaklar ve çok uğraşmadan işlerini daha çabuk, daha doğru olarak bitirebileceklerdir.

Tatile girecekleri bu günlerde, vekillerimiz komitede çalışmalara devam edip, eylül ayına bu Yasayı hazır hale getirmeli ve ilk işleri, Genel Kurulda bunun geçirilmesini sağlamak olmalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar