Tarafların talepleri arasında dağlar var - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Mayıs 8, 2024
Kıbrıs

Tarafların talepleri arasında dağlar var

Tarafların talepleri arasında dağlar var

“160 BİN RUM İÇİN TOPRAK İSTENİYOR”: Eroğlu: Kıbrıs Türk tarafının talepleri ile Kıbrıs Rum tarafının talepleri arasında dağlar kadar fark var. 160 bin Kıbrıslı Rum’un yerleştirilmesi için yoğun yerleşim olan bölgelerden toprak ve 60 bin Kıbrıslı Rum’un da 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs’ta bıraktığı mülk üzerinde birinci tercih hakkı talep ediliyor

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Emekliler Derneği 21. Olağan Merkez Genel Kurulu’na katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, orada yaptığı konuşmada, “çözüm istemeyen biri” olarak suçlanmasından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdi.


Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve kendisinin bir çözüm için Kıbrıslı Rumlarla müzakere etmesine rağmen, Rauf Denktaş ve kendisinin çözüm istememekle suçlanmasını eleştiren Eroğlu, ancak “daha çok çözüm yanlısı” olarak gösterilen İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve “görüş birliği içerisinde olduğu” Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın yaptığı müzakerelerden de sonuç çıkmadığına dikkat çekti.

Eroğlu, “Burada kimin suçlanması gerekir? Uzlaşmaz olan Rum tarafı… Ama içimizden bazı çevreler ‘Eroğlu çözüm istemez’ diyor. Sanki karşımda çözüm isteyen bir taraf var veya masaya çözüm formülü koydu da kabul etmekten kaçtım” dedi.

“Dışa yönelik mesajdı”
Bir açılışta yaptığı konuşmada kullandığı “Dıştan birileri aferin diyecek diye nasıl olursa olsun bir çözüme imza koyacak değilim “ ifadesi üzerine “Kim bu birileri?” şeklinde tepkiler yağdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, o söylemin dışa bir mesaj olduğunu, birilerinin takdirini alacak diye Kıbrıs Türk halkının takdir etmeyeceği bir anlaşmaya imza atmayacağını vurgulamak için söylediğini belirti.

Eleştirilerden rahatsız
Eroğlu, “Ortada bir yanlış yoksa ve sırf suçlama için konuşursanız bence bu yanlıştır. Bakın, müzakerelerin daha sık olmasını isteyen biz ama müzakereler süratlenmiyor diye suçlanan yine biz oluyoruz” dedi.

Lider ve müzakerecilerin daha sık bir araya gelmesini önermelerine rağmen bunun Kıbrıs Rum liderliği tarafından reddedildiğini belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Kendi kendimizi suçlama kompleksinden vazgeçmeliyiz” dedi.

Füle ile görüşme

Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ile Cumhurbaşkanlığı’ndaki görüşmesine de atıfta bulunan Eroğlu, görüşmede Stefan Füle’nin kendisinden müzakere masasında Avrupa Birliği temsilcisinin de yer almasına müsaade etmesini ve Maraş’ın 1974 öncesi sahiplerine geri verilmesini talep ettiğini açıkladı.

Eroğlu, Füle’ye verdiği yanıtta, AB’nin müzakerelerde yer almasının Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir talebi olduğunu, Kıbrıs Rum kesiminin Avrupa Birliği’nin bir üyesi olmasından dolayı AB’nin müzakerelerde yer alamayacağını söylediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Füle’ye, Avrupa Birliği; Kıbrıslı Türklerin üzerindeki ticari yaptırımların kaldırılması için tasarlanan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü, Kıbrıslı Türklerin çözüm isteğini gerileteceğini düşünüyorsa, Maraş’ın 1974 sahiplerine iade edilmesi de Kıbrıs Rum tarafının çözüm isteğini geriletmez mi?” sorusunu yönelttiğini de anlattı.

Toprak ve dönüşümlü başkanlık…

Kıbrıs Rum liderliğinin, 160 bin Kıbrıslı Rum’un yerleştirilmesi için yoğun yerleşim olan bölgelerden toprak, 60 bin Kıbrıslı Rum’un da 1974 öncesi Kuzey Kıbrıs’ta bıraktığı mülk üzerinde birinci tercih hakkı bulunmasını talep ettiğini belirten Eroğlu, bunun yanında Kıbrıs Rum tarafının dönüşümlü başkanlıktan da geri adım atmaya başladığını açıkladı.

Eroğlu, “Dönüşümlü başkanlık konusundan da vazgeçtiler. 1960 Cumhuriyeti’ne dönelim ve Türkler Cumhurbaşkanlığı Muavini seçsin, veto hakkı olmasın. Böyle görüşler var” dedi.

Müzakerelerdeki konuları paylaşacağını, yapılacak referandumun da 2004’deki gibi olmayacağını kaydeden Eroğlu, 2004’te referanduma sunulan 9 bin sayfalık antlaşmanın okunmadığını, antlaşma metninin bir kısmının BM tarafından doldurulduğunu hatırlattı.
Eroğlu, “Böyle bir kampanya bir kez daha olmaz diye düşünüyorum” dedi.
Muhtemel bir antlaşmanın kalıcı olabilmesi için 1974’ten sonra geçen 40 yılın dikkate alınması gerektiğini, bunu Anastasiadis’e de söylediğini kaydeden Eroğlu, “Geçen 40 yıl dikkate alınarak varılan bir antlaşma yaşayabilir” dedi.
İki kesimli, eşit statüye sahip iki toplum temelinde bir federasyon modelinde herhangi bir sorun görülmediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, esas olanın bunun altının nasıl doldurulacağı olduğunu belirtti.

“Dağlar kadar fark var”

Eroğlu, “Rum’un istekleri ile bizim isteklerimiz arasında dağlar kadar fark vardır. Müzakereler ilerledikçe Rum tarafı gerçekleri dikkate alarak yakınlaşma içerisine girer mi germez mi onu göreceğiz” dedi.

Harita konusunun diğer konularda anlaşmaya varıldıktan sonra görüşüleceğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının kriterinin “Mümkün olduğunca az insanın yer değiştirmesi” olduğunu kaydetti.

Bir çözüm durumunda yer değiştirmek zorunda kalacak insanlarla ilgili olarak ise Eroğlu, “Aynı yaşam standardını, ayni koşulları bu insanlara hazırlamazsanız felaket olur. İnsanlar bir birine girer” dedi.

Niyet olduğu takdirde Kıbrıs sorununa 3 – 4 ay içinde çözüm bulunabileceğini kaydeden Eroğlu, “Ancak karşı tarafta niyet gördüğümü söyleyemem” dedi.

Başbakan ve Yardımcısı ile ayrı ayrı görüşme…
Cumhurbaşkanlığı’nın müzakereler hakkında yeterince bilgilendirme yapmadığı söylemlerine de değinen Eroğlu, her salı Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, her çarşamba ise Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ile bir araya geldiğini, tüm siyasi partilere de kapısının açık olduğunu kaydetti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar