Kooperatif değil, çiftlik - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mayıs 10, 2024
Kıbrıs

Kooperatif değil, çiftlik

Kooperatif değil

 

DURMAKSIZIN İSTİHDAM: Kooperatif Merkez Bankası’na 7, Binboğa Yem Fabrikası’na 9, Zirai Levazım’a 6, Şeker Sigorta’ya ise 3 kişi istihdam edildi. Son 3 ayda kuruma hızla istihdam yapılması ve sıkıntı içerisindeki iştiraklerin istihdam için kullanılması sıkıntı yaratıyor


BAŞBAKAN’IN HABERİ VAR MI?: Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Kıb-Tek’e yapılan istihdamları eleştirmesi ve “Benim haberim yok” demesinin ardından, “Kooperatif Merkez Bankası’na yapılan istihdamlardan haberi olup olmadığı” yeni bir tartışma yarattı

ŞEKER SİGORTA’DA HUZURSUZLUK: Çalınan 3 milyon TL’nin arkasından yaşananlar da skandal olarak algılandı. Türkiye’de riski satın alan şirket “tedbir alınmadığı” gerekçesiyle kayıp parayı ödemeyi reddetti. Kurumu yönetenler ise parayı Şeker Sigorta’ya ödetmek istedi. Sonrasında yaşananlar ise tam bir skandal

SUÇ İŞLENDİ: Bankaya bağlı Şeker Sigorta’da işten durdurulan Ahmet Kav isimli çalışan, çalınan 3 milyon TL’nin ardından, Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun “personel şifrelerini uzaktan erişimle kullanmasını” mahkemeye taşıyor. Kav, “Bu suç, ciddi ceza gerektiriyor” iddiasında bulundu

Havadis-ÖZEL

Kooperatif Merkez Bankası’na yapılan istihdamlar, hem kurum içinde, hem de Cumhuriyetçi Türk Partisi içerisinde krize neden oldu.
Kooperatif Merkez Bankası’na 7, Binboğa Yem Fabrikası’na 9, Zirai Levazım’a 6, Şeker Sigorta’ya ise 3 kişi istihdam edildi. Son 3 ayda kuruma hızla istihdam yapılması, sıkıntı içerisindeki iştiraklerin de istihdam için kullanılması sorunları katlıyor.
Kooperatif Merkez Bankası’nda yaşanan bir diğer kriz ise çalınan 3 milyon TL sonrası yaşananlar. Banka müdürü Gülhan Alp’in “yeterli önlemlerin alınmasın denetlemediği” belirtilirken, Doğan Şahali başkanlığındaki yönetim kurulu tarafından koruma altına alınması ve banka ile Şeker Sigorta’da personelin işten durdurulmasına giden süreçler yaşanması ciddi huzursuzluk yarattı.

CTP içerisinde de sorun oldu
CTP içerisinde de istihdamlar tartışma yarattı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Kıb-Tek’e yapılan istihdamları eleştirmesi ve “Benim haberim yok” demesinin ardından, “Kooperatif Merkez Bankası’na kendisine yakın isim olan Doğan Şahali’nin yönlendirdiği istihdamları biliyor mu?” sorusunu getirdi.
Konunun CTP Parti Meclisi’nde de tartışıldığı ve eleştirilerin Doğan Şahali üzerinde yoğunlaştığı belirtiliyor.
Başbakan’ın yakın çalışma arkadaşları arasında yer alan Doğan Şahali’nin kuruma istihdamlar yapması ve diğer ilçe başkanlarının bundan habersiz olması da CTP içerisindeki bir diğer tartışma.
İddiaya göre, istihdam edilenler Güzelyurt ve Gönyeli’de ikamet eden isimler.

Ardı ardına istihdamlar
CTP’de kurultay yaklaşırken istihdam ve atamalara hız verilmesinden Kooperatif Merkez Bankası ve iştirakleri de payını aldı.
Şeker Sigorta’da bir taraftan işten durdurmalar yaşanırken, üç kişi de işe alındı. Aynı şekilde “kart dağıtımı” bahanesi ile bankaya alınan yedi kişinin yanı sıra, Zirai Levazım ve Binboğa’da “istihdamsız, kritere bağlı olmayan ve partizanca” işe alımlar devam ediyor.

Bir kriz de Şeker Sigorta’da
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu, kurumun iştirakleri arasında yer alan Şeker Sigorta’da da huzursuzluğa neden oldu.
Şeker Sigorta’da iki personel, “yönetim kurulu kararına uymadı” gerekçesiyle görevden alındı.
Görevden alma nedeni ise, Güzelyurt yolunda çalınan 3 milyon TL’nin, polis tarafından bulunamayan 2 milyon 341 bin TL’sinin Şeker Sigorta’ya ödettirilmek istenmesi.
Bunun için Şeker Sigorta hesabından “karşılık ayrılması” talebinin yazılı yapılmasını isteyen personel ise “işten atılarak” cezalandırıldı.
İşlemi, “Yönetim kurulundan yazılı emir gelsin” diyerek yapmayı reddeden Şeker Sigorta personeli ise “sözlü emri yerine getirmediği” gerekçesiyle işten durduruldu.
İşten durdurma kararı 21 Nisan 2015 tarihli genel kurul kararında verildi.
Şeker Sigorta’da yaşanan bir diğer skandal ise, “uzaktan erişim” ile sigorta personeli atlanarak bilgisayara ulaşılması ve işlemin Şeker Sigorta’da yetkisi olmayan personele yapılması.

Amaç Alp’i “borçsuz emekli etmek”
Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Doğan Şahali başkanlığındaki Kooperatif Merkez Bankası, Genel Müdür Gülhan Alp’in emekliliğine az bir süre kala, banka hesaplarında açık olarak görülen 2 milyon 229 bin 500 TL’yi Şeker Sigorta’ya ödetmek istiyor.
Gülhan Alp’in kontrolü altında, Şeker Sigorta’nın riski sattığı Türkiye kökenli şirketin “para taşınırken gerekli tedbirlerin alınmadığı” gerekçesi ile parayı ödemeyi reddetmesi, gözleri aracı şirket Şeker Sigorta’ya çevirdi.
Aynı kaynaklar, “yönetim kurulu başkanı Doğan Şahali, Alp’in eylül ayında emekli olmasının ardından, banka müdürü olmak istiyor. Bu nedenle, banka hesaplarında açık istemiyor” yorumunu yaptı.

Ciddi ihmal var
Güzelyurt yolunda, bankaya ait 3 milyon TL’nin çalınması olayıyla ilgili polisin araştırması tamamlanamadı.
Buna karşın, yaklaşık 40 yıldır bankacılık sektöründe yer alan ve son olarak da Kooperatif Merkez Bankası Genel Müdürü olarak görev yapan Gülhan Alp’in “paranın nasıl taşınacağını bilememesi, ya da kontrol etmemesi” ciddi bir ihmal olarak değerlendiriliyor.
1 milyon TL’nin üzerindeki tüm şehirler arası para transferlerinde, 2 silahlı koruma, zırhlı araç kullanılması gibi şartların Kooperatif Merkez Bankası ile Türkiye’deki sigorta şirketi arasında imzalanan anlaşmada yer aldığı ifade edildi.
Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun Alp’ten “neden tedbir almadığının” hesabını sorması beklenirken, işbirliği içerisinde suçu çalışana ve Şeker Sigorta personeline yıkması, iki çalışanı bu nedenle işten durdurmasının altında yatan enden ise merak konusu.

Kav’dan ciddi suçlama
Şeker Sigorta’da işten durdurulan iki kişiden biri olan hasar sorumlusu Ahmet Kav, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve banka ve Şeker Sigorta yönetimine gönderdiği yazıda, ciddi iddialar ortaya attı.
Kav’ın, “yöneticilerin yargılanması gerektiğini iddia ettiği” olayla ilgili kullandığı cümleler ise şöyle:
“Bizden sözlü olarak, bir miktar hasar payının reasürörden (riskin satıldığı sigorta şirketi) şirket üzerine almamız konusunda mahsup yapılması talep edilmiştir.
Bizde, sözlü bir talimat ile böyle usulsüz bir işlem yapmayacağımızı, eğer yazılı yönetim kurulu kararı alınırsa yapabileceğimizi belirttik.
Akabinde, böyle bir yönetim kurulu almak yerine, Şekler Sigorta personelinin kullanıcı ismi ve şifresi kullanılarak, söz konusu fiş kesilmiştir.
Şirket dışından birinin, çalışan başka birisinin kullanıcı isim ve şifresini kullanarak şirket hesapları ile oynaması ciddi bir suç olup, bu konudaki yasal yollar kullanılacaktır.
60/2010 Sigorta Hizmetleri Düzenleme ve Denetim Yasası’nın 48’inci maddesine göre şirket hesaplarında yapılan bu işlem suç olup, aynı yasanın 66’ncı maddesinin 9’uncu fıkrasına göre ciddi müeyyide gerektirmektedir. Bu hususta gerekli girişimler yapılacaktır.”

“Oy çokluğu” ile durduruldular
Bankada oluşan açığın ortadan kaldırılması için ihmali olanlar, sorumluluğu “yazılı karar” üretmeden personele yüklemek istedi.
Personelin “yazılı karar” talebini, “amirin talimatını yerine getirmeme” olarak değerlendiren Doğan Şahali, “olağanüstü genel kurul” toplayarak, Şeker Sigorta’daki ili personelin görevine son verdi.
Karar, Doğan Şahali, Handan Aksoy ve Turgay Balık’ın oyu ile alınırken, Eren Adataş ve Gülhan Alp ise, “işlenen suçun” işten durdurulmayı gerektirmediğini belirterek “çekimser” kaldı. Adataş ve Alp’in “ret” oyu kullanmayarak kararın alınmasında etkili olduğu görülüyor…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar