Başarı sıralaması ve üniversitelerimiz - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Mayıs 11, 2024
Köşe Yazarları

Başarı sıralaması ve üniversitelerimiz

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Eskinin ÖSS’si, geçen yılın LYS’si ve bu yılın Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı ve şimdi gençlerin tercih yapma zamanı… Ancak bir önceki yıla göre yapılan değişiklikler nedeniyle gençler biraz sıkıntılı. Yep yeni bir sistemle karşı karşıya olan gençlerin bir önceki yılın puanlarına göre karşılaştırma yaparak bu yıl tercih yapmaları birtakım sıkıntıları da beraberinde getirebilir uyarısı yapıyor uzmanlar…

Hal böyle olunca da YÖK de bazı şıkayetleri dikkate alarak çok hızlı bir şekilde önemli bazı kararlar aldı. Geçtiğimiz yıllarda belli mesleklerde kaliteyi artırma amacı ile hayata geçirilen “başarı sıralaması” uygulaması bu yıl biraz daha genişletildi. Genişletildi çünkü birçok öğrencinin dışarda kalma riski vardı. Birkaç yıldır süre gelen bu uygulama olumlu sonuçlar doğurmuştu ve bunu bozulması istenmedi. KKTC’deki üniversiteler de geçen yıldan itibaren bu “başarı sıralaması” uygulamasının içerisine alınmıştı. Bu uygulama ile Türkiye’den ÖSYM aracılığı ile ülkemize gelen ve Tıp, mühendislik, hukuk, mimarlık ve öğretmenlik bölümlerini seçenler belli bir düzeyin üzerinde olması gerekiyordu. Bu yıl bu uygulamaya devam edilecek ancak YÖK bu yıl öğrencilerin sıralamalarında 10 bin ile 50 bin arasında bir genişletme yaparak daha çok gencin “başarı sıralaması” uygulamasının içinde olan bölümlere katılımı artırmayı hedefledi.


***

YÖK aldığı karar sonucunda geçen yıl Tıp fakültesini seçecek olan bir öğrenci ilk 40 bin öğrenci arasına girmesi gerekirken bu yıl bunu 50 bine çıkardı.

Aynı şekilde Hukuk programlarını tercih edecekler için sıralama 150 binden 190 bine, Mühendislik için 240 binden 300 bine, Mimarlık için 200 binden 250 bine ve öğretmenlik programları için de sıralama 250 binden 300 bine çıkarıldı.

Elbette ki bu KKTC’deki üniversiteleri tercih edeceklerin sayısını artırabilir. YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’nin açıklamalarından da anladığımız kadarı ile KKTC üniversitlerine ayrılan kontenjanlardan azaltmaya gidilmiş. Bu durum kontenjanların daha çok dolacağı yönündeki umutları da artırıyor. Bu yıl KKTC’ye öğrenci gelişini etkileyebilecek en önemli unsurların başında dövizde yaşanan artış görsteriliyor. Birçok üniversitenin okul ücretlerini Türk lirasına çevirmesine rağmen, bazı üniversitelerin halen dövizde ısrar etmesi ve özellikle ev kiralarının dövize endeksli olması Türkiyeli öğrencilerin KKTC’deki üniversiteleri tercih etmeme sebepleri arasında olabilir.

Bu yıl KKTC’deki üniversiteler için bir yenilik de üçüncü ülkelerden gelecek olan öğrenciler için yeni hazırlanan kayıt kabul tüzüğünün uygulanacak olmasıdır. Bundan sonra üçüncü ülkelerden gelecek olan öğrencilerin bu tüzüğe göre üniversitelere kayıp yapacak olması, üniversiteleri nasıl etkileyeceğini hep birlikte göreceğiz.

***

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl başarı sıralaması uygulaması olmasına rağmen Hukuk fakültelerindeki kontenjanlar dolmuştu. Hukuk fakültelerinde bu yaşanırken diğer bölümlerde KKTC’ye Türkiye’den gelen öğrencilerin %72’si burslu bölümlerde öğrenim görmeyi hak kazanmıştı.

Bu burslu öğrenci meselesi de üzerinde düşünülmesi gereken kunulardan biridir. Eğer öğrencilerin %72’si burslu ise  bunun üzerinde kafa yormak gerekir. Yani biz sadece burs vererek öğrencileri bu ülkeye çekebileceksek ortada bir sorun var demektir. Demek ki öğrencilere başka alternatifler sunmamız gerekmektedir.

Bu ay içerisinde hem tercihler yapılacak hem de sonuçları açıklanacak. Bu yeni sistemin KKTC üniversitelerine neler getirip neler götüreceğini hep birlikte göreceğiz. Olumlu ve olumsuz yanlarını iyi irdeleyip önlemlerini almak gerekir.

Her geçen gün artan üniversite sayısı ve bununla birlikte gündeme gelen kalite sorunu da Türkiye’den gelecek olan öğrencileri etkilemektedir.

Kalite konusu da ayrıca ele alınması gereken önemli bir konudur…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar