“Devleti dolandırdılar” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
EğitimManşetYaşam

“Devleti dolandırdılar”

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müdürü Adnan Eraslan, 2015-16 ve 2016-17 Eğitim ve Öğretim döneminde, öğrenci taşımacılığında ciddi usulsüzlükler yapıldığını öne sürdü. Eraslan, bakanlığın bu konudaki yol haritasını Havadis okurları ile paylaştı

BİZZAT TANIK OLDUM: Eraslan: Okul müdürlüğü yaptığım sıralarda özellikle Kemal Dürüst’ün Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde pek çok usulsüz uygulamalara tanık oldum. Birçok uygulama usulsüz yapıldı, devlet ciddi düzeyde dolandırıldı. Bakanlık müdürü olur olmaz taşımacılık dosyasına el attım
1 MİLYON 200 BİN TL HAKSIZ ÖDEME: Eraslan: Haksızca ödeme bekleyen 24 dosya belirledik. Bu dosyalardaki para büyüklüğü 1 milyon 200 bin TL, ödemeleri durdurduk. Bir öğrenim dönemi içerisinde de 27 milyon TL harcanacağı öngörülüyor ama harcamalar 37 milyon TL’ye ulaştı
MALİYE TEFTİŞ KURULU DEVREDE: Belirlediğimiz usulsüzlükleri ve Yüksek Yönetim Denetçisi’nden gelen usulsüzlük bulgularını Maliye Bakanlığı Teftiş Kuruluna aktardık. Teftiş Kurulu, 2015-16 ve 2016-17 öğrenim dönemini inceledi, sistematik olarak usulsüzlük ve vurgun yapıldığı sonucuna ulaştı. Teftiş Kurulu, ilgili raporu yazım aşamasında
SAVCILIĞA VERECEĞİZ: Eraslan: Maliye Teftiş Kurulu raporlarını tamamlar tamamlamaz, ortaya çıkardığımız yeni bulgular ve Yüksek Yönetim Denetçisi raporu ile birlikte tüm verileri Savcılığa havale edip hesap sorulmasını, suçluların belirlenip cezalandırılmalarını ve haksızca ele geçirdikleri kamu paralarını iade etmelerini sağlayacağız


HAVADİS ÖZEL

Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı Müdürü Adnan Eraslan, öğrenci taşımacılığında özellikle Kemal Dürüst’ün bakanlığı döneminde çok sayıda usulsüzlük yapıldığını ve birçoğuna da okul müdürlüğü yaptığı dönemde tanık olduğunu ileri sürdü.
Bakanlık müdürü görevine gelir gelmez ilk icraatının sözünü ettiği dosyaları incelemek olduğunu belirten Eraslan, devletin ciddi düzeyde dolandırıldığına ilişkin çok sayıda veriye ulaştığını ifade etti. Eraslan, özellikle Güzelyurt bölgesinde yaşanan usulsüzlük ve suiistimallerin Ombudsperson tarafından da tespit edildiğini kaydetti.
Öğrenci taşımacılık sistemi hem uygulamaları hem de maliyeti ile artık tartışılır hale geldiğini kaydeden Adnan Eraslan, son birkaç yılda bütçeye konan taşımacılık bütçeleri düzenli olarak aşıma uğrayıp yetersiz kaldığını ve dönem içinde artırılmak zorunda kalındığını söyledi.
“Bu durum ise, hesap verilebilir adil bir ödeme sisteminin dışına çıkılmasına neden oldu” diyen Eraslan, bu sistemde yer alan kimselerin yaptıklarının sorgulanamaz hale geldiğini, bu durumun kendileri açısından kabul edilebilir olmadığını belirtti.
Eraslan, şunları söyledi: “Okul müdürlüğü yaptığım sıralarda özellikle Sayın Kemal Dürüst’ün Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde pek çok usulsüz uygulamalara tanık olmuştum. Taşımacılık yapmayan kimselere taşıma yapıyorlarmış gibi ödeme yapıldığına, öğrencisi olmayan köyler için bile taşımacılık parası verildiğine tanık olmuştum. Dolayısı ile bu alanın yabacısı değilim ve bakanlık müdürü olur olmaz taşımacılık dosyasına el atarak pek çok uygulamanın usulsüz yapıldığını, devletin ciddi düzeyde dolandırıldığını tek tek verilere ulaşarak tespit etmiş olduk. Sayın Dürüst’ün döneminde özellikle Güzelyurt bölgesinde yaşanan usulsüzlük ve suiistimaller zaten Ombudsperson tarafından da tespit edildi ve haklılığımız kanıtlanmış oldu. Şimdi, sistemin bütün kötü yönleri üzerine cesaretle gideceğiz.”

“1 milyon 200 bin liralık haksız ödemeyi engelledik”

Bakanlık Müdürü Adnan Eraslan, göreve geldiği Nisan ayından itibaren dikkatini çeken her bir uygulama ile ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattıklarını söyledi.
Uygulamalarda veya ödemelerde usulsüzlük olabileceğinden kuşkulandıkları dosyalara özel önem verdiklerini ifade eden Eraslan, “Şu an bizim hazırladığımız ve haksızca ödeme bekleyen 24 adet dosya belirledik. Bu dosyalardaki ödemeleri durdurduk. Bu dosyalardaki para büyüklüğü 1 milyon 200 bin TL. Bu paranın ödenmesini engelledik” dedi.
Belirledikleri “usulsüzlükleri” ve Ombudsperson’dan gelen usulsüzlük bulgularını Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’na aktardıklarını kaydeden Eraslan, Teftiş Kurulu’nun, 2016-17 öğrenim dönemi uygulamalarını incelediğini ve çok sayıda usulsüzlük bulgusuna rastladığını ifade etti.
Eraslan, Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun 2015-16 öğrenim dönemine de el attığını ve orada rastladığı bulgular ile aslında öğrenci taşımacılığı sistemi içerisinde sistematik olarak usulsüzlük ve vurgun yapıldığı sonucuna ulaştığını dile getirdi.
Eraslan, “Edindiğimiz bilgilere göre Teftiş Kurulu, raporunu yazım aşamasına geldi” dedi.

“Yolsuzlukları adalete havale edeceğiz.”

Maliye Teftiş Kurulu’nun ilgili raporunu tamamlamasına müteakip, ortaya çıkardıkları yeni bulgular ve Ombudsperson raporu ile birlikte tüm verileri savcılığa havale edeceklerini kaydeden Adnan Eraslan, “Hesap sorulmasını, suçluların belirlenip cezalandırılmalarını ve haksızca ele geçirdikleri kamu paralarını iade etmelerini sağlayacağız” diye konuştu.

“27 milyon TL öngörüldü, 37 milyon harcandı.”

Adnan Eraslan, öğrenci taşımacılık sistemi içerisinde suiistimalleri ortadan kaldırabilmek için konu ile ilgili yürürlükte olan protokole tam bağlılık gerektiğini söyledi.

Eraslan, geçtiğimiz dönemde buna riayet edilmediğini bu sebeple de bir öğrenim dönemi içerisinde 27 milyon TL harcanacağı öngörülmüşken harcamaların 10 milyon TL artarak 37 milyon TL’ye ulaştığını ileri sürdü.

Eraslan, “Örneğin protokol 8 öğrenciden aşağıya taşımacılık için sözleşme yapılamaz derken 6 kişilik sözleşmeler imzalanmış ve kişi başına taşıma maliyetleri şişirilmiştir veya 32 öğrenci bir tek otobüsle taşınabilecekken, bu sayı üçe bölünerek 3 ayrı minibüsle ayni amaçlı sözleşme imzalanmıştır. Böylece bu öğrenciler için ödenmesi gereken miktar iki katına çıkarılmıştır ya da ayni güzergah üzerinde bulunan az sayıda öğrenci için iki otobüs sahibi ile ayrı ayrı sözleşmeler imzalanarak maliyet şişirilmiştir. Bütün bu ve benzeri uygulamalarla 10 milyon TL ek bir bütçe ihtiyacı ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

“Denetime giren uygulamalara ödeme yapmayacağız”

Adnan Eraslan, geçen hafta Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit’in talimatı ile alacaklı olan taşımacılara ödemeler yapıldığını ancak henüz temize çıkmamış, hatta resmi denetim kurumları tarafından şaibeli ya da usulsüz bulunan çok sayıda uygulama olduğunu dile getirdi.
Adnan Eraslan, “Bunların akıbeti ortaya çıkmadan kimse bizden ödeme yapmamızı beklemesin” dedi.


Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsperson) raporunda neler var?

9 Ağustos 2018 tarihli ve Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’na gönderilen Yüksek Yönetim Denetçisi raporunda 2016-2017 öğrenim döneminde öğrenci taşımacılığı alanında çoğunluğu Güzelyurt – Lefke bölgelerinde ve daha çok bir şirketi işaret eden 11 adet yasadışı uygulamaya rastlandığına işaret ediliyor. Bunlardan en dikkat çekici olanları şöyle:

“TBP 996 ve TMP 201 plakalı araçlarla Denizli Köyü’nden Lefke Gazi Lisesi’ne 24, Erdal Abit İlkokulu’na 18 ve Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi’ne 1 öğrenci taşınmasına ilişkin Yorulmaz Akva Komondit Şirketi ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasında 2016-2017 yılı için bir öğrenci Taşıma Sözleşmesi imzalanmıştır. Ancak Lefke Gazi Lisesi’ndan alınan öğrenci bilgilerinde Denizi Köyü’nde ikamet edip Lefke Gazi Lisesi’ne devam eden öğrenci tespit edilememiştir.
57 kişilik yolcu kapasitesi bulunanTBM356 plakalı araç ile Yedidalga Köyü’nden Lefke Gazi Lisesi’ne 8 öğrencinin, 22 kişilik yolcu kapasitesi bulunan TMP 202 plakalı araç ile Cengizköy’den 7 öğrencinin taşınması hususunda Yorulmaz Akva Komandir Şirketi ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı arasında Öğrenci Taşıma Sözleşmesi imzalanmıştır. Bir başka deyişle, ayni güzergah üzerinde olan ve ayni okula devam eden 15 öğrencinin taşıma işlemi 79 kişilik yolcu kapasitesi olan araçlarla sağlanmaktadır. 22 kişilik kapasitesi olan tek bir araçla 15 kişi taşınabilecekken, ek bir araç için sözleşme yapıldığı tespit edilmiştir.
TAC 872 plakalı araçla Aydınköy’den Şehit Turgut Ortaokulu’na 22, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 4, Güzelyurt Meslek Lisesi’ne 1 ve Kurtuluş Lisesi’ne 12 öğrenci taşınmasına ilişkin Yorulmaz Akva Komandit Şirketi ile KKTC Milli Eğitim ve Kültür bakanlığı arasında 2016-2017 yılı için Öğrenci Taşıma Sözleşmesi imzalanmıştır. Oysa Şehit Turgut Ortaokulu Müdürü tarafından KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na gönderilen Öğrenci Taşımacılık Aylık Bilgi Formu’nda Aydınköy’den 22 öğrencinin Sayın Avni Cankurt tarafından taşındığı, Yorulmaz Akva Komandit Şirketi tarafından ise sadece 4 öğrencinin taşındığı belirtilmektedir. Bu itibarla, sözleşmedeki rakamlarla taşınan öğrenci arasında bir fark olduğu ve doğruyu yansıtmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca bahse konu sözleşmede bahsi geçen aracın plakası ile okul idaresi tarafından belirtilen aracın plakasının ayni olmadığı saptanmıştır.”

İlginizi çekebilir

SMA hastası dört çocuk babası devletten yardım istiyor

Hem göze hem cebe hitap etti

Tabancayı sokakta bulduğunu iddia etti

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar