Yedidalga’da ikamet eden Ahmet Kartel, evinin bahçesini cennete dönüştürdü. Doğa ile iç içe yaşayan Kartel, bahçesinde Akdeniz ikliminde yetişen bilindik meyvelerin dışında 40 çeşit tropikal meyve yetiştiriyor.
Kartel Tropikal Meyve Bahçesi, büyük ilgi görüyor. Kış mevsiminde dahi yerli ve yabancı turistler tarafından hemen her gün ziyaret edilen tropikal bahçe, geleceğe umut vadediyor.
Üretici Ahmet Kartel ise devletin yeterli büyüklükte uygun bir yer göstermesi halinde üretimini arttırabileceğini ve ürettiklerini iç ve dış pazarda satarak ülke ekonomisine büyük katkıda bulunabileceğini söyledi.
Kartel: Başta sadece bir hobiydi
Bahçe sahibi Ahmet Kartel, çocukluktan bu yana doğaya karşı ilgisinin olduğunu ve emekli olduktan sonra kendini tamamen bahçe işlerine verdiğini söyledi.
Evinin bahçesinde önceleri bilindik sebze ve meyveleri yetiştirmeye başlayan Kartel, zamanla çeşitlerini arttırdığını ve 2001 yılında Avustralya’daki çiftliği ziyaret ettikten sonra da tropikal meyveler yetiştirmeye başladığını anlattı.
Kartel, şöyle dedi, “Bahçe işlerine ve bitki yetiştiriciliğine çocuk yaştan beri meraklıyım. Daha sonra bahçecilik benim için hobi haline geldi şimdi ise vazgeçilmezim oldu diyebilirim. Bahçemde önceleri yerli meyveler ve Türkiye’de yetiştirilen meyveleri yetiştirmeye başladım. 2001 yılında da Avusturya’ya gittim ve orada bir çiftliği gezdim. Çiftlik cennet gibiydi ve neden benim bahçemde böyle olmasın diyerek, tropikal meyve yetiştirme işine soyundum. Başarılı da oldum. Şimdi bahçemde 40 çeşit tropikal meyve ağacı var. İleriki zamanlarda bu çeşitleri arttıracağım.”
Adanın dört bir tarafından ziyaretçileri var
Ahmet Kartel, adanın dört bir tarafından bahçeyi merak edip ziyaret edenler olduğunu söyledi. Karteli, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken meyvenin ise çikolata meyvesi olduğunu ve en çok bu meyveyi tatmak istediklerini söyledi.
Devletin yeteri büyüklükte, uygun bir bahçe göstermesi halinde üretimini arttırabileceğini ve hatta ürünlerini iç ve dış pazarda satarak ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayabileceğini söyledi.
Vitamin deposu…
Ahmet Kartel, evinin bahçesinde tropikal meyvelerin yanı sıra, Türkiye’ye ve Kıbrıs’a özgü bilindik meyveler de üretiyor. Karter’in ürettiği meyveler şöyle; çikolata ağacı, abiu, makadamia, longan, liçin, tamarillo, papaya, ritaya, altın çilek, mango, kranadilla, börüplen, gınnap, dağ çileği, papino, paşinrut, tamarin, ganistel, naşi, guafa, gül elması, su elması, yıldız meyvesi, brezilya kirazı, gojiberri, avagado, hurma, kızılcık, çerimoya, yatsı şeftali, kivi, şeftali zerdali karışımı, elma çeşitleri, yerli armut, fejua, kestane, karayemiş, moşmola, natali eriği, kutret narı ve siyah mersin.