Ucuz et hayal oldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Ucuz et hayal oldu

Ucuz et - Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında ucuz et hedefiyle imzalanan protokolün üzerinden 3 ay geçti. Devlet yükümlülüklerini yerine getiremedi, proje yarım kaldı

ARAÇ YOK: Protokol, halka daha ucuz ve daha hijyenik et sunabilmek için TÜK’ün aracı olmasını öngörüyor. Protokole göre üreticiden hayvanları alarak LTB mezbahasında kesimi gerçekleştirerek eti kasaplara dağıtacak olan TÜK’e, 3 ayda ne hayvanları ne de eti taşıyacak araç alındı


BELİRSİZLİK SÜRÜYOR: Hayvan Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Naimoğulları: Toprak Ürünleri Kurumu henüz hayvan alımlarına başlamadı. Etlerin taşınabilmesi için buzluklu araç alımı şart. Sürecin ne zaman başlayacağı, ya da başlayıp, başlamayacağı da soru işareti

ÇARE DEĞİL: Kasapçılar Birliği Başkanı Akbıçak: Hayvan ve et taşımacılığı ile ilgili araç olmaması uygulamanın devreye girmesini geciktiriyor. Kasaplardan hizmet almak istediler ancak başvuran olmadı. Kasaplar TÜK’ten gelecek etin daha pahalı olacağı düşüncesinde 

İHALEYE TEKLİF GELMEDİ: TÜK Müdürü Arkut: Hayvanların önce mezbahaya ve kesildikten sonra kuruma taşınması ve etlerin soğutmalı araçlarla kasaplara teslim edilmesi için ihaleye çıkıldı. Fakat ihaleye teklif gelmedi. Şimdi mal ve hizmet alımı için çalışmalar başlattık

Eniz ORAKCIOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği arasında Eylül ayında imzalanan protokol maddelerinden biri de “Toprak Ürünleri Kurumu, tüketiciye sunulacak etin, hayvan üreticilerinden aracısız olarak temin edilip hijyenik koşullarda kesiminin yapılması ve fiyat denetimi altında satışa arz edilmesiydi.” Protokolün üzerinden 3 ay geçmesine rağmen bu konuda pekte bir yol kat edilemedi.

“Mezbahanın hizmet vermeye başlamasıyla, et fiyatlarını düşürmek amacıyla Toprak Ürünleri Kurumu(TÜK)  hayvan yetiştiricilerinden hayvan alımı ve kasaplara karkas halinde hayvan satımına başlayacak” denmesine ve bu konuda LTB bünyesindeki mezbahada deneme kesimleri gerçekleştirilmesine rağmen henüz  bir ilerleme olmadı.

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, konu ile ilgili olarak tek eksiğin kasaplara eti taşıyacak buzluklu arabalar olduğunu bunun için de gerekli olan çalışmayı başlatacaklarını belirtmiş ve “Harcanması gereken rakam ne ise onu da harcayacağız” demişti.

Mustafa Naimoğulları

Naimoğulları: Adım atılmadı

Hayvan Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, protokol çerçevesindeki uygulamanın Aralık ayından önce tamamlanması gerektiğini söyleyerek, Toprak Ürünleri Kurumu’nun henüz havan alımlarına başlamadığını belirtti. Uygulama ile ilgili sadece mezbahada deneme için hayvan kesimleri yapıldığını aktaran Naimoğulları,  bunun dışında hiçbir adım atılmadığını da sözlerine ekledi.  Naimoğulları, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın da açıkladığı gibi buzluklu araç eksikliği olduğunu aktararak, bu konuda ihaleye çıkıldığını hatırlattı.

“TÜK alımlara başlayacak dedi başlamadı”

Bu konuda kendileri ile iletişime geçildiğini söyleyen Naimoğulları, görüşmede hayvan fiyatlarının ve hayvanların nasıl alınması gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti. Toprak Ürünleri Kurumu’nun hayvan alımlarına başlayacağız diye kendilerine söylemi olduğunu da aktaran Naimoğulları,  kurumun şu anda arpa getirme derdine düştüğünü bu nedenle bu konuda ilerleme olmadığın kaydetti. Naimoğulları, TÜK’ün şu anki mali yapısının da uygulamanın aktif olmamasındaki en büyük nedenlerden biri olduğunu vurgulayarak, TÜK’ün Maliye’den alacağı olduğunu, bu alacağını alamadığı içinde hayvan alımı yapamadığını iddia etti.

“Sürecin ne zaman başlayacağı soru işareti”

Naimoğulları, sözlerine şu şekilde son verdi; “Geçtiğimiz gün Maliye Bakanı Serdar Denktaş’la görüştüm ve neden araçların alınmadığını sorguladım.  İhaleye çıkıldığını ama ihalenin araç alımı değil de hizmet alımı için yapıldığını öğrendim. Öte yandan ihaleye geri dönüş olmadığı için projenin başlatılamadığı söylendi.  Uygulamanın sağlıklı bir şekilde devreye girmesi ve devamı için araç alımının şart . Bunların yanında sürecin ne zaman başlayacağı, ya da başlayıp, başlamayacağı da soru işareti.”


 Halil Akbıçak

Akbıçak: Herhangi bir gelişme yok

Kasapçılar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, Eylül ayında belirlenen protokolün et fiyatlarını düşürmek amacıyla TÜK’ün hayvan yetiştiricilerinden hayvan alımı ve kasaplara karkas halinde hayvan satımına başlaması ile ilgili maddesinin henüz uygulanmadığını aktardı. Uygulama ile ilgili herhangi bir gelişme olmadığını vurgulayan Akbıçak, şu an kesimhanenin bu amaçla çalışmadığını ve TÜK’ün de hayvan alımlarına başlamadığını aktardı.

“Mezbaha hazır değil, araç da yok”

Mezbahanın henüz tam manası ile hazır olmadığına da dikkat çeken Akbıçak, etleri dağıtacak araç da olmadığını belirtti.  Mezbahadaki bazı aletlerin kesime elverişli olmadığı konusuna kendilerine bilgi verildiğini ve tadilatın yapılıp deneme kesimlerine gidileceğinin söylendiğini aktaran Akbıçak,  şu anda sorunun çözülemediğini ve dana kesimine uygunluk yaratılamadığını vurguladı. Akbıçak, araç konusunun da henüz çözülmediğini söyledi.

“TÜK’deki fiyatın daha yüksek olacağını düşünüyoruz”

Akbıçak, Toprak Ürünleri Kurumu’nun kendileri ile birkaç kez istişaresi olduğunu sözlerine ekleyerek, “ Hayvan alımı ve hayvan toplamak için ihaleye çıkıldığı bilgisini aldık. Ücret karşılığı hayvanları toplamak ve daha sonra dağıtımını da özel şirket yapması noktasında konuştuk, ama bununla alakalı da kimse ihaleye katılmadı. İhaleye dönüş olmamasının sebebi ise kasabın almış olduğu hayvan fiyatları ve karkas maliyetlerin Toprak Ürünleri Kurumu’nda daha yüksek çıkacağı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla da hiçbir kasap bunu talep etmedi”

“Daha avantajlı bir ortam yaratılmalı”

“Pozisyonumuzu değiştireceksek, bize daha avantajlı bir ortam yaratılmalı” diyen Akbıçak, burdaki amacın daha sağlıklı ortamda kesim yapıp, daha ucuza sağlıklı etin vatandaşa ulaştırılması olduğunu hatırlattı. Daha ucuz olacaklarını düşünmediklerine dikkat çeken Akbıçak, böyle bir durumda taşıma sorunu çözülse bile pahalı fiyata et almayacaklarını belirtti. Akbıçak, TÜK tarafından kasaplara satılacak etin maliyetinin kendi maliyetlerinden uygun olması halinde ise tabiî ki ete talep göstereceklerini söyledi. 


 Mehmet Arkut

Arkut: İhaleye teklif gelmedi

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)  Müdürü Mehmet Arkut, konu ile ilgili hayvancılar birliği, kasaplar birliği ile toplantı yaptıklarını, mezbaha ise incelemelerde bulunduktan sonra ihaleye çıktıklarını aktardı. İhalenin, hayvanların mezbahaya taşınması ve oradan kesildikten sonra kuruma teslim edilmesi noktasında olduğunu belirten Arkut, bunların yanında etlerin soğutmalı araçlarla kasaba teslim edilmesinin de ihale kapsamında olduğunu vurguladı.

İhaleye teklif gelmediğine dikkat çeken Arkut, ihaleye teklif gelmediği için doğrudan alım yani mal ve hizmet alımı için çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

CAS’ın “ruhuna Fatiha ”

Müzakerelerin referans kavramları irdeleniyor

Limasol’da son iki günde 3 deprem

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar