CAS’ın “ruhuna Fatiha ” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

CAS’ın “ruhuna Fatiha ”

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, CAS’ın tasfiyesine karar verdi. Mahkeme, KTHY’nin bina satışından elde edilen paranın hangi usule göre dağıtılacağıyla konuyu ise 3 Ocak’taki duruşmada ele alacak

BORÇ SERMAYENİN İKİ KATI: Kararda şirketin borçlarının sermayesinin iki katından fazla olduğuna işaret edilerek, şirketinin hizmetinin kalmadığını ve borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğu vurgulandı. Mahkemenin bu gerekçelerle tasfiyesine karar verildiği belirtildi


Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde dün Cyprus Airport Services (CAS) ve Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile ilgili davalar görüşüldü.

KTHY’nin satılan binasından elde edilen gelirin hangi yasa tahtında dağıtılacağı, tasfiye memurunun hangi yolu izleyeceğiyle ilgili dava, tarafların savunmalarını hazırlaması için 3 Ocak’a ertelendi.

CAS’la ilgili davada ise şirketin tasfiyesi açıklandı.

2007’de kurulan ve faaliyetlerine 2008 sonlarında başlayan CAS yaklaşık 10 yıldır Ercan’da yer hizmetleri veriyordu. CAS personeli, aylardır gerek Ercan’da, gerek Başbakanlık gerekse Meclis önünde eylemler yaparak şirketin statüsünün netleştirilmesini ve aylardır alamadıkları maaşlarını talep ediyordu.

KTHY ile ilgili dava

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, ilk olarak KTHY ile ilgili davayı görüştü.

KTHY binasının satışından elde edilen gelirin alacaklılara Şirketler Yasası mı yoksa tasfiye halindeki kamu iktisadi teşebbüsleri ile ilgili kuralları düzenleyen 46/98 sayılı yasa tahtında mı verileceğiyle ilgili dava, tarafların savunmalarını hazırlamaları için 3 Ocak’a ertelendi.

Dava 3 Ocak Perşembe günü Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Talat Usar huzurunda görüşülecek.

20 milyonluk paylaşım

KTHY’nin binası, yaklaşık 22 milyon TL’ye satılmıştı. Vakıflar Bankası’na olan 2 milyon 750 bin TL borç ödendi. Kalan paranın alacaklara nasıl dağıtılacağı konusunda mahkeme huzuruna taşınan iki yol var. Şirketler Yasası uyarınca alacaklıkların dağıtılması konusunda öncelik personelin ve İhtiyat Sandığı’nın. 46/98 sayılı yasaya göreyse öncelik Maliye Bakanlığı’nın.

KTHY ile ilgili davayı Kıbrıs Türk Kamu Emekçileri Sendikası (KES) Buran Atakan da izledi. Atakan, CAS’la ilgili davada da hazır bulundu.

CAS tasfiye edildi

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, daha sonra da CAS’la ilgili davayı görüştü.

Mahkeme, hiç müşterisi kalmadığından hizmet veremeyecek ve borçlarını ödemeyecek duruma gelen CAS şirketinin tasfiyesine karar verdi. CAS’ın borçlarının, sermayesinin iki katından fazla olduğu da açıklandı.

Ortaklar tasfiye istedi

Şirket ortakları, şirketin borç ödeme gücünü kaybettiği gerekçesiyle mahkemeden şirketin tasfiyesi konusunda karar almasını talep etti. Karar, 7’nci celsenin gerçekleştiği bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi Başkanı Talat Usar tarafından okundu.

Usar, şirketin borçlarının sermayesinin iki katından fazla olduğunu, şirketin hizmetinin kalmadığını ve borçlarını ödeyemeyecek durumda olduğunu belirterek bu gerekçelerle tasfiyesine karar verildiğini kaydetti.

Yetki Yetişmiş’te

Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi Müdürü olan, KTHY binasının açık artırmayla satılması için de yetkilendirilen Resmi Kabz ve Tasfiye Memuru Olgun Yetişmiş, CAS’la ilgili süreçte de yetkili oldu. KTHY’nin avukatı Feyzi Hansel, CAS’ın da avukatlığını yapıyor.

Hansel’in verdiği bilgiye göre, mahkeme kararı tebliği edildikten sonra CAS’ın tasfiye kararı Resmi Gazete’de yayımlanacak. Tasfiye bilançosu hazırlanacak ve şirket mallarının paraya çevrilme süreci başlayacak.

Mahkemede geniş güvenlik önlemi

Bu arada, polis, davanın görüşüldüğü salonda ve mahkeme avlusunda geniş güvenlik önlemi aldı. Davanın görüşülmesinde hazır bulunan CAS çalışanları karar okunup salondan dışarıyla çıkınca Avukat Hansel ve Resmi Kabz ve Tasfiye Memuru Yetişmiş’e de sözlü tepki gösterdi.

Öznergiz: Sokağa atıldık

CAS şirketinde çalışanlar adına basına açıklama yapan Erkut Öznergiz, “Bize bu işin çözüleceğini söylediler ama şirket tasfiye edildi. Sokağa atıldık” dedi.

Milli değer olan Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) tasfiye edilmesinin karşısında duranların KTHY’nin uzantısı olan CAS’ın kapatılmasına sebep olduğunu söyleyen Öznergiz, “133 kişiden oluşan CAS personeli 2007’den bu yana iktidara gelen hükümetlerin istihdamlarıdır. Hepimizi kimlerin işe aldığı bellidir. Biz bu şirkete ‘devletindir’ diyerek aldılar” şeklinde konuştu.

“Sessiz eylemler hata oldu”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın CAS ile ilgili açıklamalarını da eleştiren Öznergiz, Başbakanlık Denetleme Kurulu’nun şirketle ilgili raporu 4 aydır tamamlayamadığını da savundu.

Erkut Öznergiz, “Eylemlerimizin bugüne kadar sessiz şekilde devam etmesi yanlıştı. Bundan sonra böyle olmayacak” dedi.


CAS Eylemi Ercan’a sıçardı

Açlık Grevine başlıyoruz

Hakkında tasfiye kararı verilen Cyprus Aviation Services (CAS) çalışanları kendilerine verilen sözlerin tutulmaması ve devlet tarafında “sokağa atıldıkları” gerekçesiyle Ercan Havaalanı’nda eylem yaptı.
Bu akşam saat 18.30 sıralarında CAS binası önünde toplanarak buradan yolcu terminallerine yürümek isteyen eylemcilerle polis arasında uzun süren müzakereler sonuç vermedi.
Polisin “Havaalanı sınırları içinde yürüyüş yapmanız yasa dışıdır” uyarısını dinlemeyerek yürüyüş yapmakta ısrar eden eylemciler polis engeliyle karşılaştı ve polisle eylemciler arasında kısa süreli arbede de yaşandı.
Arbede sonrası polis eylemcileri havaalanı dışına çıkardı ve arbede sonrası tutukladığı eylemcileri serbest bıraktı.
Eylem süresince Polis Çevik Birliği (PÇB)’nin de yedek kuvvet olarak havaalanında bulunduruldu.
Eylemciler bir süre Rauf Denktaş heykeli önünde oturma eylemi gerçekleştirdikten ve Polis Müdürü Süleyman Manavoğlu ile görüşme yaptıktan sonra saat 20.00 sıralarında basına açıklama yaptılar.

Öznergiz: Bugün itibarıyla tamamen sokağa atıldık

CAS eylemcileri sözcüsü Erkut Öznergiz bugün itibarıyla CAS’ın tasviyesinin tamamlandığını belirterek, 133 çalışanın 6 aydan beri beklediği olumlu gelişmelerin yaşanmadığını, tazminatların ödenmeyip, maaşların verilmediğini kaydetti.
“Bugün itibarıyla tamamen sokağa atıldık” diyen Öznergiz, sosyal ve özlük haklarının hesaplanıp maaş olarak verilmediğini, hükümet edenlerin, bu iş için atanan bürokrat ve avukatların CAS’ın yaşatılması için ellerinden geleni yapacakları sözünü vermelerine rağmen bunları yapmayıp, çalışanları tamamen işsiz ve ekmeksiz bıraktıklarını söyledi.

“Bizi polisle karşı karşıya getirdiler…”

Öznergiz, 133 CAS çalışanı olarak eylemlerini daha önce Başbakanlık önünde de yaptıklarını hatırlatarak, bugün hükümetin CAS çalışanlarıyla polisi yine karşı karşıya getirdiğini ve bu nedenle yaşanan tatsızlıklardan dolayı polis güçlerinden özür dilediklerini belirtti.
“İÇİMİZ YANIYOR… BEBEKLERİMİZE SÜT VE BEZ ALAMIYORUZ”
“Şu anda içimiz yanıyor, arkadaşlarımız bebeklerine ne süt nede bez alabiliyorlar, borçlarını ödeyemiyorlar, mazbatalar var, ülkeden kaçan arkadaşlarımız var, Rum tarafına geçip Rum’a 5 – 10 euro için hizmetkâr olanlar var” diyen Öznergiz, yetkililerden yardım beklediklerini kaydetti.
2014’te CAS’a Bakanlar Kurulu kararıyla gelip çalışmaya başladıklarını, 2 yıl boyunca maaşlardan feragat edip neredeyse yarı maaşla çalışmayı kabul etiklerini belirten Öznergiz, “2018’de ise bunun ödülünü işten atılarak aldık; teşekkür ederiz!” ifadelerini kullandı.
On üçüncü maaşların ödeneceği gün olan 20 Aralık Perşembe günü Denktaş heykeli altında açlık grevine başlayacaklarını söyleyen Öznergiz, o güne kadar da yetkililerle görüşmelerini sürdüreceklerini ve eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Ucuz et hayal oldu

Müzakerelerin referans kavramları irdeleniyor

Limasol’da son iki günde 3 deprem

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar