Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

“Yalanı Ret” Sonucunda “Vicdani Ret” Sözünüzü Hatırlayınız!

Aşağıda yazılanlar; hepinizin “seçim manifestoları”ndan alıntıdır. Çalıntı değil!

Manifesto ise; “bildiri” veya “Toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesi” olarak tanımlanmaktadır (TDK). Tanımı buraya bırakalım ki; sonunda cayma, kaçma, dolanma, saptırma, gevşeme, esneme olmasın!

Bu bir bilimsel makale değil! Bir köşe yazısıdır.

Buna rağmen link (kaynak) da verdim ki; utanç, yüz kızarması, gerçek dışı beyan yani yalan bir kez daha ortaya çıksın!

Yazalım ki; belki “yalanı ret” sonucunda “vicdani ret” sözünüzü hatırlarsınız.

Demokrat Parti, Manifesto 2018, Parça Parça Çözüm Adım Adım Değişim web sayfasında; Vicdani ret hakkını, önerdiğimiz yeni Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Tasdik Yasası bağlamında ve 7 Temmuz 2011 tarihli Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı doğrultusunda tanımalı ve bu hakkın verilmesi için gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına destek vermelidir. Demokrasi Paketi alt başlığı altında; http://www.kktcdemokratparti.com/manifesto-2018/#1513032527139-276c4614-593d

Toplumcu Demokrasi Partisi, “Katılım Vizyonu Kitabı”nda; askerlik yasasında, vicdani reddin bir hak olarak ülkede uygulanmasına yönelik hukuksal altyapının oluşturulmasını da içerecek değişiklikler yapacaktır. Buna göre bireylerin vatani ödevini kamusal alanda yapma süreleri caydırıcı olmayacak şekilde yasa yeniden düzenlenecek ve vicdani ret, vatani ödevle ilgili yasalara dahil olacaktır.

Ayrıca, sosyal devlet anlayışının kaçınılmaz gereklerinden biri olan bireylerin ekonomik durumu gözetilmeksizin temel hak ve özgürlüklere eşit biçimde sahip olması gerekliliği yürürlükteki bedelli askerlik yasasıyla tam karşılığını bulamamaktadır. Bu nedenle sosyal adaletin sağlanması amacıyla bedelli askerlik yasası yeniden gözden geçirilecek ve bu anlayışa uygun şekilde yeniden düzenlenecektir (sf.30).

http://www.tdpkibris.org/wp-content/uploads/2017/12/TDP_KatilimVizyonuKitabi.pdf

Halkın Partisi, “Seçim Manifestosu 2018”de; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında somutlaşan haliyle iyi tanımlanmış, istismara açık olmayacak bir vicdani ret hakkını ülkemizde de hayata geçireceğiz. Bu bağlamda herhangi bir Anayasa değişikliği gerekmeksizin askerlik hizmeti yerine dünyanın birçok ülkesinde yerleşmiş uygulama örnek alınarak ölçülü ve alternatif nitelikte bir kamu hizmeti yükümlülüğünü hayata geçirme kararlılığındayız (sf.47).

https://www.halkinpartisi.biz/wp-content/uploads/2017/12/Halk%C4%B1n-Partisi-Sec%CC%A7im-Manifestosu.pdf

Cumhuriyetçi Türk Partisi, “2018 Seçim Bildirgesi”nde; Vicdani ret hakkı düzenlenecektir (sf.117).

https://www.cumhuriyetciturkpartisi.org/2018_secim_bildirgesi.pdf

Daha fazla yazmaya, açıklama yapıp yorum katmaya, eveleyip gevelemeye gerek var mı?

Yok!

Yukarıda, halkı kandırmak için kullandığınız açık amaçlarınızda; askere, savcılığa, amcaya, dayıya, halaya, yengeye, yeğene, danışma şartı var mıydı?

Yok!

Bu skandalınızdan sonra, halk sizin gerçek yüzünüzü görür mü dersiniz?

Maalesef bunun da cevabı aynı: Yok!