Sıvı almayı ihmal etmeyin - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
BeslenmeKıbrıs

Sıvı almayı ihmal etmeyin

sabiha-gökçen-zeybeksabiha-gökçen-zeybek

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, sıcak havaları daha rahat bir şekilde geçirilmesini sağlayacak önerilerde bulundu.

EN AZ 2.5 LİTRE SU İÇİN: Zeybek: yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında son derece önemli. Günde ortalama en az 2- 2,5 litre su içmeye, ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları tüketmeye özen gösterilmelidir

BESİN ZEHİRLENMESİNE DİKKAT: Zeybek: Besin zehirlenmeleri özellikle yaz aylarında sık görülmektedir. Besinlerin doğru saklama koşulları altında muhafaza edilmemesi besinlerin erken bozulmasına neden oluyor. Yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekler tüketilmemeli, et, yumurta, süt, balık gibi besinler açıkta bekletilmemeli


“GIDALAR VE ELLER İYİCE YIKANMALI”: Zeybek: Sağlıklı bir yaşam için hijyen olmazsa olmaz kurallardandır. El temizliğine dikkat edilmelidir. Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkamak esastır. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında da hijyen kurallarına özen gösterilmelidir

Duygu ALAN

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, güneş çarpması, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybının neden olduğu bir takım sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabiliyor.

Güneş çarpmalarının yanında özellikle gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar da yaşanabiliyor.

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, yaz aylarında sağlıklı beslenmek için altın kuralları Havadis okurları için değerlendirdi.

Zeybek, yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalınması nedeni ile yaşanabilecek sağlık sorunlarından korunmak için ve sıcak havaları çok daha rahat bir şekilde geçirilmesini sağlayacak önerilerde bulundu.

“Su yaşamamız için elzemdir”

Zeybek, hava sıcaklığının ve nemin artması ile vücut sıcaklığının ve metabolizmanın değişkenliğe uğradığını vücudun bu değişikliklere uyum sağlamaya çalışmasının bazı sağlık sorunlarına neden olabildiğini söyledi.

Zeybek, vücut sıcaklığında ve metabolizmadaki değişikliğin kalp atım sayısında artış, doku ve organlara oksijen iletilmesindeki azlık, kan basıncındaki artış nedeniyle koroner kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve kalp yetmezliği gibi sorunların görülme riskini arttırdığını söyledi.

Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle terlemenin de arttığını belirten Zeybek, terle birlikte vücudun su ve mineral kaybına uğradığını, bununla birlikte bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemlerin ortaya çıktığını dile getirdi.

Zeybek şunları söyledi: “Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir. Ayrıca, yaşamın her döneminde yeterli sıvı alımı vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılması, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son derece önemli rol oynamaktadır. Günde ortalama en az 2- 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içmeye, sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları tüketilmelidir. Çocuklar su ihtiyaçlarını fark etmeyecekleri ve ifade edemeyecekleri için su tüketimleri kontrol altına alınmalı ve günlük su ihtiyaçlarını karşıladıklarından emin olunmalıdır.”

“Besin zehirlenmelerine sık rastlanılıyor”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, bebek ve çocuklarda yaz aylarının gelmesi ile birlikte ishal görülme sıklığı arttığını aynı zamanda besinlerin doğru saklama koşulları altında muhafaza edilmemesi ile de besinlerin erken bozulduğunu söyleyerek, yaz aylarında besin zehirlenmelerinin de sık görülen sağlık sorunları arasında olduğunu kaydetti.

Zeybek şunları söyledi: “Besin zehirlenmeleri  halk sağlığını yakından ilgilendiren ve  özellikle yaz aylarında artan hastalıklardan biridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besin cinsi ve kişiyle ilgili bazı faktörler besin zehirlenmelerinin zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulan potansiyel riskli besinler (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”

“Hijyen şart”

Sabiha Gökçen Zeybek, sağlık için hijyenin önemine de dikkat çekti.

Zeybek, “Yaz aylarında özellikle rota virüslerden kaynaklanan bebek ve çocuklarda yaygın olarak görülen ishallerin önlenmesinde el temizliği ile sebze ve meyveleri yemeden önce iyice yıkamak çok önemli olup, ishali olanlar en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ayrıca; zorunlu olmadıkça, güneş sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalıdır. Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker gibi kronik hastalığı olanların buna özellikle dikkat etmeleri gerekir” diye konuştu.

Çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastaları risk gurubunda”

Uzman Diyetisyen Sabiha Gökçen Zeybek, yaz aylarında en çok risk altında olanların çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireyler olduğunu söyledi.

Zeybek, risk altındaki bu gruplara ek olarak bu yıl Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlaması nedeni ile oruç tutanların da sağlıklarına daha fazla önem vermeleri, iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Zeybek, “Sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi son derece önemlidir” dedi.

“Kahvaltı günün en önemli öğünüdür”

Sabiha Gökçen Zeybek, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu söyleyerek, yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunması gerektiğini, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayların tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.

Günün geriye kalan kısımlarında yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade eden Zeybek, “Yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekmektedir” dedi.

Zeybek, “Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için esastır. Bu nedenle, dört besin grubunda bulunan çeşitli besinlerin en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar