Sadece zayıflatmakla kalmıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Sağlık

Sadece zayıflatmakla kalmıyor

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, obezite ameliyatlarının sadece insanları zayıflatmakla kalmadığını, başta diyabet olmak üzere metabolik durumla ilgili değişiklikler oluşturabildiğini belirterek, "Dünya geneline nazaran Türkiye'de obezite cerrahisi yoğun değil fakat ülkemizde önümüzdeki yıllarda obezite cerrahisi artarak sürecek" dedi.

Obeziteyle mücadelede Türkiye'de önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Pehlivan, "morbid obezite" adı verilen aşırı şişmanlığın dünyanın sorunu olduğunu, bu sorunun Amerika'dan tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Türkiye'nin de gün geçtikçe artan obezite sorunuyla karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Pehlivan, obezitenin vücutta sadece görüntüyü değil, sistemin tamamını ilgilendiren ve hayat kalitesini bozan bir durum olduğunu anlattı.


METABOLİZMAYI ETKİLİYOR
Prof. Pehlivan, obezite ameliyatlarının zayıflatma dışındaki etkileri hakkında şunları söyledi: "Diyabetik hastalarda tedavi şansı olabiliyor. Bazı hastalarımızın insülin kullanımını bile kesebildiğini görüyoruz. Yaptığımız ameliyatların böyle bir metabolik yönü de var. Biz işin bu yönündeyiz. Müdahaleyi iki ana grupta gerçekleştiriyoruz. Bir tarafta kısıtlayıcı ameliyatlar, diğer tarafta da bağırsakların emilim yüzeyini azaltıcı cerrahiler ya da bunun kombinasyonları şeklinde yapılabilen cerrahiler. Ülkemizde obezite cerrahisine ait bütün yöntemler uygulanabiliyor.

"TÜP MİDE AMELİYATI DAHA AVANTAJLI"
Dünyada en yaygın uygulanan obezite ameliyatları gastrik bypass operasyonu, ayarlanabilir mide bandı ve tüp mide ameliyatıdır. Bunun dışında, safra ve pankreas salgısının gıdalarla bağırsağın son bölümlerinde kavuşmasını sağlayan diversiyon ameliyatları da yapılabiliyor. Şahsi gözlemim olarak söyleyebilirim, tüp mide ameliyatı daha ön plana geçmiş görünüyor çünkü diğer ameliyatlara göre uygulanması kolaylık gösteren ve hasta için daha az risk içeriyor."

"BU, CİDDE BİR SAĞLIK SORUNU"
DÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Aydın ise çağın hastalığı obezitenin vücuttaki yağ oranının artması olarak bilindiğini dile getirdi. Obezitenin yüzde 80 ailesel ve beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olduğunu ifade eden Aydın, tedavisinin çok zor ve kişinin iradesiyle bağlantılı olduğunu vurguladı.

Türk toplumunun çok fazla karbonhidrat tükettiğini anlatan Aydın, "Öğünlerimizde makarna, pilav, patates gibi yüksek kaloriye sahip gıdalar bulunuyor. Türk toplumunda obezitenin en önemli sebebi karbonhidrat ve ekmek tüketiminin çok olmasıdır. Özellikle bölgemizde her yüz adımda bir fırın vardır. Bu sebeple birinci kural olarak, karbonhidratı kısmaya çalışıyoruz. Obezitenin çağımızın hastalığı olmasının en önemli sebeplerinden biri de hareketsizlik. Hastalarımıza hareketliliği artırmalarını, günde 5 ila 10 bin adım yürümelerini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar