PSİKOLOJİK GÜVEN VEREN LİDERLER - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazartesi, Nisan 29, 2024
Köşe Yazarları

PSİKOLOJİK GÜVEN VEREN LİDERLER

vildan esenyel

Günümüzde liderler, altlarında sürekli değişen bir zeminde manevra yaparken süper kahraman olmak zorunda olmadıkları gibi, bir dağın tepesinde yapayalnız poz vererek herşeyi bilen ve herşeyi tek başına yaratan “tek adam” rolünü oynamak zorunda da değiller.

Pandemi sonrası, uzaktan veya hibrit çalışma ile birlikte birçok liderin şu anda içinde bulunduğu durumu bir düşünün: Bir taraftan rekabet sürekli kostüm değiştirirken diğer taraftan rekabette başarı getirecek yetenekleri bulmak, geliştirmek ve asıl önemlisi elde tutmak hiç ama hiç kolay değil. Liderlerin, bugüne kadar güvendikleri oyun kitapları ve yıllar boyunca öğrendikleri derslerin çoğu artık geçerliliğini yitirmiş görünüyor. Şirketlerin geleneksel yaklaşımlarını yeniden düşünmesi artık hayati önem taşıyor.


Değişimin yeni değişmez olduğu gerçeğinin kabul gördüğü bu dönemde, “güçlü” liderlik tarzına sahip liderler, savunmasızlıklarına, kırılganlıklarını ve yanılabilirliklerine sahip çıkan liderlerdir. Liderler bu kendi insani yönlerini kabul ettiklerinde, kendilerinin, ekiplerinin ve organizasyonlarının öğrenmesine ve gelişmesine olanak tanırlar.

Yeni “güç” karşılıklı güven üzerine kuruludur. Günümüzde yeniliğe, değişime ve sürdürülebilir başarıya sadece ve sadece biribirine güvenen üyelerin olduğu bir takım ile ulaşılabilir.

Çalışanlar yardım istemekte, önerilerini paylaşmakta veya olası olumsuz sonuçlardan korkmadan statükoya meydan okumakta kendilerini rahat hissettiklerinde, kuruluşların yenilik yapma ve değişime uyum sağlama olasılıkları daha yüksektir. Yaratıcılığın ve yeni fikirlerin organik olarak akması için ekip üyelerinin kendilerini ifade ederken aynı zamanda güvende hissetmeleri gerekir. Bu ise, psikolojik olarak güvenli ortamlar yaratmaya ve geliştirmeye yatırım yapmayı içerir.

Peki bunun anlamı nedir?

“Psikolojik güven” terimi, Harvard Business School profesörü Amy Edmondson tarafından ortaya atıldı. Bunu, “ekibin kişilerarası risk alma konusunda güvende hissettiği ortak bir inanç” olarak tanımlıyor. Psikolojik güvenlik ortamı oluşturmak, insanlara fikirlerini dile getirmeleri ve paylaşmaları için alan sağlar. Kısaca psikolojik güvenlik, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi, aşağılanma veya utanma korkusu olmadan özgürce paylaşabileceğinize inanmaktır.

 

Psikolojik olarak güvenli bir çalışma kültürü oluşturmanın birçok faydası vardır.

Öncelikle ekip üyelerinden birinin kendini güvende hissedemediği için ilham aldığı kaç fikrini asla dile getirmediği ve paylaşamadığı bir senaryo hayal edin. Başlangıç olarak bu size psikolojik güven ortamı inşa etmemenin zararları için bir fikir verecektir.

Psikolojik güvenlik, günümüzün hızla değişen ortamında bireysel, ekip ve organizasyon düzeylerinde gerekli olan uyumlu ve yenilikçi performansın öncüsüdür. Örneğin, ekiplerin bürokratik veya silo yapılar dışında çalışarak sorunların üstesinden hızla ve başarılı bir şekilde gelmelerini sağlayan çevik organizasyon yapısı, güçlü bir psikolojik güvenlik derecesi gerektirir.

Ekip üyeleri iş yerinde kendilerini güvende hissettiklerinde, mesai bitene kadar saatleri saymak yerine işte tam olarak var olup işin her yönüne dahil olmak isterler.  Hem liderler hem de ekip üyeleri kendilerini güvende hissettiklerinde ve daha rahat olduklarında, daha fazla seçeneği keşfedebilir ve daha fazla risk alabilirler. Birlikte daha yüksek düzeyde performans gösterebilir, daha esnek ve üretken bir şekilde daha pozitif bir kültür yaratabilirler.

Ayrıca, psikolojik olarak güvenli bir iş yeri yaratmak, ekip üyelerini kurumlarıyla övünmeye teşvik etmenin en iyi yollarından biridir. Çalışanlar, kendilerine doğru davranıldığında işin, sizin ve şirketin ne kadar harika olduğu konusunda herkese konuşmaktan kendilerini alamazlar.  Alın size marka elçileri.

Diğer taraftan, başarılı işletmeler için yüksek çalışan sirkülasyonu sürdürülebilir değildir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, psikolojik olarak güvende hisseden çalışanların işten ayrılma olasılığının daha düşük olduğunu kanıtladı. Sonuç olarak, size saygılı davranan, kendinizi güvende ve değerli hissetmenizi sağlayan bir şirketten neden ayrılasınız ki?

Ve daha da önemlisi, psikolojik güvenlik, kapsayıcılık, çeşitlilik ve eşitlik çerçevesinde çalışanların kendilerini güvende hissettikleri bir işyeri yaratır. Bireyler psikolojik güvenliğe sahip olduklarında kendilerini dahil edilmiş, değerli ve saygı görmüş hissederler. Utanmadan, ötekileştirilmeden veya cezalandırılmadan konuşabileceklerine, soru sorabileceklerine veya hata yapabileceklerine inanırlar. Bu psikoloji, cinsiyet, renk, ırk, geçmiş veya siyasi tercihlerden bağımsız olarak tüm çalışanların gelişmesine izin verilen kapsayıcı bir iş yeri kültürünü teşvik eder.

Kısacası, kendilerini psikolojik güvende hisseden ayrılmak istemeyen, yüksek bağlılığa sahip çalışanlarınız, ilham veren fikirlerle dolu marka elçileriniz ve kapsayıcı bir işyeri kültürünüz olduğunda, ekip performansını artırmak ve başarı için kazanan bir tarifiniz olur. Yani, liderler, altlarında değişen zeminde manevra yaparken eksiklikleri konusunda savunmasız hissetmeden güvenli bir alana sahip olmaktan yararlanabilirler.

Peki iş yerinizde psikolojik güvenliği nasıl geliştirirsiniz?

Pozitif şirket iklimi, psikolojik güvenliğin en önemli itici gücüdür. Araştırmalar, psikolojik güvenliğe elverişli bir iklimin bir organizasyonun en tepesinden başladığını ve liderlerin olumlu bir ekip iklimi sağlayarak psikolojik güvenliği daha da artırabileceğini göstermektedir.

Psikolojik olarak güvenli bir çalışma ortamı yaratmak, davranış değişikliği odaklı koçlukla başlar ve tüm organizasyona yayılır. Psikolojik olarak güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak ve sürdürmek için liderler, katalizör görevi görerek, zaman içinde kapsayıcı davranışları tutarlı bir şekilde modellemeli ve bekledikleri davranışları pekiştirerek psikolojik güvenliğin geliştirilmesine yardımcı olmalıdırlar.

Örnek olarak liderlik etmezseniz, ekip üyelerinin belirli bir şekilde performans göstermelerini veya kendilerini güvende hissetmelerini bekleyemezsiniz. Bu, bir hata yaptığınızda özür dilemek, yaklaşılabilir olmak, meraklı bir şekilde aktif dinlemek, farklı fikirlere açık olmak, soru sormaya teşvik etmek ve ihtiyacınız olduğunda geri bildirim veya yardım istemek anlamına gelebilir.

Şirket kültürleri, liderlerinin eylemlerini ve tepkilerini yansıtır. Eylemler kelimlerden daha etkilidir. Liderler, ekipleri içinde doğru iklimi, zihniyetleri ve davranışları yaratarak psikolojik güvenlik oluşturabilirler. Bunu yapmak, her seviyedeki liderin, çalışanlarının gelişmesine yardımcı olacak belirli liderlik davranışlarını öğrenmesine ve sergilemesine bağlıdır.

Psikolojik güvenlik ortamı yaratmak, öz farkındalık ve yeni davranışlar öğrenme taahhüdünü gerektirir. Liderlik gelişimi, işyerinde psikolojik güvenliğin geliştirilmesinde kilit bir rol oynar. Kuruluşunuz genelinde gerçekten kapsayıcı liderleri güçlendirmek için iletişim, çatışma yönetimi, hesap verebilirlik, empati, becerilerinin her birinin liderlik geliştirme planlarınızda ele alındığından emin olmalısınız.

Biliyoruz ki, insan davranışları bir gecede kolayca değişmez. Tek seferlik eğitim programlarının ötesine geçilmeli ve ölçekli bir liderlik geliştirme sistemi devreye alınmalıdır. Deneyimsel öğrenme yoluyla gerçek zamanlı olarak pekiştirilmeli ve kademe kademe ilerlenmelidir. İnsanların günlük işlerine uygulanarak geliştirilmelidir.

Araştırmalar, otoriter liderlik davranışlarının psikolojik güvenliğe zararlı olduğunu, istişari ve destekleyici liderlik davranışlarının ise psikolojik güvenliği artırdığını ve olumlu bir işyeri iklimi yaratmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Yani “her şeyi bilen” patron devri sona erdi ve şimdi yeni düşünme ve yapma yollarının değeri keşfediliyor. Örneğin: Kontrolü bırakmayı öğrenmek, yargılamalardan kurtulmak, belirsizlikle başa çıkmak ve konuşmaktan çok dinlemeyi öğrenmek.

Anlaşılacağı üzere, psikolojik güvenlik her zamankinden daha önemli ve bunu artırmaya yardımcı olmak için geniş ölçekte liderlik gelişimi yaratma ve buna yatırım yapma konusunda kaybedecek zaman yok gibi görünüyor.

Günün sonunda, iyi bir şirketin göstergesi iyi ekip üyeleridir. Bu yüzden “psikolojik olarak güvenli bir işyerini” temel insan hakları listesine koymanın ve işletmeleri bunu uygulamaktan sorumlu tutmanın zamanı geldi.

Psikolojik güvenlik, “sahip olmak güzel” türünden bir iş avantajı olmamalı. Her şirketin kültürünün ve geleceğinin hayati bir parçası olmalıdır. İşletmeler yenilik, çeviklik ve yüksek performans içeren başarılı bir işletme yaratmak istiyorsa, işyerinde psikolojik güvenlik en önemli öncelik olmalıdır.

Tabi ki psikolojik güvenlik sadece yukarıdan gelmez. Bu yeni çalışma biçimleri, daha fazla işbirliği yapmak ve daha hızlı uyum sağlamak için ekip üyeleri, meslektaşlar, daha üst düzey yöneticiler ve dış paydaşlarla değişen çalışma ilişkilerine ve gücün paylaşılmasına da bağlıdır. Ekip üyelerinin de birbirleri için daha iyi bir ortam yaratmak için sorumluluk almaları gerekir.

Sonuç olarak, kuruluşunuz öğrenme, yenilik ve büyüme için bir çalışma yeri olmalıdır. Bu öğrenme ve büyüme, kişiler arası güvene, kişisel farkındalığa ve psikolojik güvenliğe bağlıdır.

Göreceksiniz ki uzun vadede, tüm kuruluşunuz bundan fayda sağlayacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
2
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
1
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar