Ombudsman’ın raporunu takan olmadı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

Ombudsman’ın raporunu takan olmadı

Ombudsman’ın 29 Ocak 2019 Girne Antik Liman ile ilgili raporuna rağmen Girne Antik Limanı’ndaki yatlardan hala daha ücret alınmıyor

girne limanı


“TÜZÜK UYGULANMIYOR”: Ombudsman Emine Dizdarlı, Faik Gencer isimli bir vatandaşın Girne Antik Limanı’ndaki yatlarla ilgili şikâyetini değerlendirerek, konuya ilişkin raporunu 29 Ocak 2019 tarihinde yayınladı. Ombudsman raporunda,  Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Girne Antik Limanı Koruma ve Geliştirme Esasları Tüzüğü’nü etkin bir şekilde uygulamadığı kaydetti

 

“TAHSİLÂT YAPILMIYOR”: Ombudsman raporunda limanda bulunan tekneler ile ilgili Bağlama Sözleşmesi yapılmadığı, rıhtım harçlarının tahsil edilmediği, tahsil etmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı, yasal mevzuat gereği uygulanması gereken yaptırımın uygulanmadığı, denetimlerin eksik yapıldığı, güncel olması gereken Vaziyet Planı’nın güncel olmadığı da raporda yer alıyor

 

“ SÖZLEŞMESİNİ YENİLENMEYENLER VAR”: Ombudsman raporunda, bir tekneye bağlı başka bir tekne veya deniz taşıtının olduğunun açıkça görüldüğü kaydediliyor. Raporda, Turizm ve Çevre Bakanlığı nezdinde yapılan soruşturmada, Girne Antik Limanı içerisinde Bağlama Sözleşmesi’ni yenilemeyen teknelerin olduğunun tespit edildiği de belirtiliyor

 

GENCER: “DEVLET ZARARA UĞRATILIYOR”: Deniz Turizmi İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer: Turizm ve Çevre Bakanlığı görevini yapmıyor. Yatlardan bağlama ücretleri ve rıhtım temizliği harçları alınmıyor. Restoranlar kamu malını işgal ediyor, balıkçı teknelerinden de bir kuruş alınmıyor. Devlet göz göre göre zarara uğratılıyor

 

Duygu ALAN

Girne Antik Limanı’ndaki yatlarla ilgili karmaşa, keyfilik ve denetimsizlik devam ediyor.

Yat sahipleri, kira vermemeye devam ediyor, tahsil edilmeyen kira bedellerinden devletin kaybının 350-400 bin dolar olduğu iddia ediliyor.

Girne Antik Limanı’ndaki yatlarla ilgili karmaşa, keyfilik ve denetimsizlik mercek altına alınmış Ombudsman Emine Dizdarlı, Faik Gencer isimli bir vatandaşın Girne Antik Limanı’ndaki yatlarla ilgili şikâyetini değerlendirerek, konuya ilişkin raporunu 29 Ocak 2019 tarihinde yayınlamıştı.

Ombudsman raporunda,  Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın Girne Antik Limanı Koruma ve Geliştirme Esasları Tüzüğü’nü etkin bir şekilde uygulamadığı kaydetmişti.

Limanda bulunan tekneler ile ilgili Bağlama Sözleşmesi yapılmadığı, rıhtım harçlarının tahsil edilmediği ve tahsil etmek için herhangi bir girişimde bulunmadığı, yasal mevzuat gereği uygulanması gereken yaptırımın uygulanmadığı, denetimlerin eksik yapıldığı, güncel olması gereken Vaziyet Planı’nın güncel olmadığı da raporda yer almıştı.

Ombudsman raporunda, bir tekneye bağlı başka bir tekne veya deniz taşıtının olduğunun açıkça görüldüğü kaydedilmişti.

Raporda, Turizm ve Çevre Bakanlığı nezdinde yapılan soruşturmada, Girne Antik Limanı içerisinde Bağlama Sözleşmesi’ni yenilemeyen teknelerin olduğunun tespit edildiğini de belirtilmişti.

Ombudsman raporunu dikkate alan olmadı. Deniz Turizmi İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer, Girne Antik Limanı’ndaki keyfiliğe isyan etti.

 

Gencer: Bakanlık hiçbir girişim yapmadı

Deniz Turizmi İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer, Havadis’e yaptığı açıklamada, Girne Antik Limanı’ndaki yatlarla ilgili keyfilik ve denetimsizliğin aynen devam ettiğini belirtti.

Gencer, “Limanda aynı şekilde suç işlenmeye devam ediliyor” dedi.

Faik Gencer, Ombudsmana ilgili şikayeti iki buçuk yıl önce yaptığını, Ombudsman raporunun Ocak ayında yayımlandığını ancak Ombudsman raporunda da uyarılmasına rağmen Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın konu ile ilgili hiçbir girişimde bulunmadığını ifade etti.

 

“Bakanlığın 250 bin Euro’dan fazla alacağı var”

Faik Gencer, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın yasa gereği Girne Antik Limanı’ndaki yatlardan bağlama ücretleri ve rıhtım temizliği harçlarını toplamak zorunda olduğunu belirterek, bakanlığın bu yükümlülüğünü yerine getirmediğini söyledi.

Gencer, bakanlığın Antik Limanı’ndaki yatlardan bu bağlamda 250 bin Euro’dan fazla alacağı olduğunu ifade ederek “devlet keyfi şekilde ciddi zararlara uğratılıyor” dedi.

 

“Devlet göz yumuyor”

Deniz Turizmi İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer, Girne Antik Limanı’ndaki sorunun bu kadarla da kalmadığını söyleyerek 28 Şubat 2012’den beri sözleşme dahi yapılmayan restoranlar olduğunu öne sürdü.

“Kamu yerini işgal ediyorlar” diyen Gencer, devletin de hiçbir yaptırımda bulunmayarak duruma göz yumduğunu ileri sürdü.

Gencer, “Ne restoranlarla sözleşme yapılıyor ne teknelerden ücret alınıyor. İsteyen istediği yere gelip teknesini koruyor.  Bakanlıklar önüne gelene turist gezdirme izni veriyor, izni alan denizde tur düzenleniyor” dedi.

 

“Zorla para veriyoruz”

Faik Gencer, Girne Antik Limanı’ndaki bazı yatların yasadışı noktalardan yolcu alınıp bırakması üzerine ticari tekne sahiplerinin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na başvurduklarını ve bakanlığın bunun üzerine turist gezdirme lisansı alabilme için yasal bir limandan bağlama sözleşmesi aranmaya başladığını söyledi.

Bunun olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Gencer, “Bu gelişmeden sonra  biz ticari tekneler zorla Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlama ücreti veriyoruz” dedi, ancak limanda özel tekneler ve balıkçı teknelerinin de olduğuna dikkat çekti.

 

“Balıkçı teknelerinden 1 kuruş alınmıyor”

Faik Gencer, yasa gereği balıkçı teknelerinin senede 72 dolar rıhtım temizlik ücreti ödemesi gerektiğini ancak Turizm ve çevre Bakanlığı Girne Antik Limanı’nın işletmesini devraldığından beri 1 dolar dahi almadığını ileri sürdü.

 

“Baklanlık şov yapıyor”

Faik Gencer, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın yasaları çiğnediğini söyledi ve şunları kaydetti: “Bakanlık resmen yasaları çiğniyor. Bunun görülmesi ve gereğinin yapılması için bizim daha ne yapmamız gerekiyor bilmiyorum. Ağzını açan yetki karmaşası olduğunu söylüyor. Bu doğru değil, herkesin görev ve yetki sorumlulukları yasa ile bellidir. Bakan şov yapacak diye sorumluluğu olmadığı halde Kordonboyu’na bahçe lambası takıyor ama yetkisi dâhilinde olan yerde elini taşın altına koymuyor.”

 

“Utanmıyor da fuara liman ile gidiyor”

Faik Gencer, bu konuda basının da kendilerini yalnız bıraktığını ifade etti. Gencer, “Basın da konuyu irdelemedi. Bakanlık, Girne Yat Limanı’ndan elini ayağını çekmiş durumda. Bir de utanmadan liman ile fuara gitti. Oysa çözüm çok basit. Bu limanda aman aman istenen bir şey de yok. Biri atansa, yasa ve tüzükler uygulansa liman çiçek gibi olur. Öyle para da istemez. Yasalarda ve tüzükte her şey nettir. Kimin ne yapacağı sorumluluğu bellidir, her nedense yıllardır el değmez. Bizi bıktırdılar, turizmden de limandan da usandık” diye konuştu.

 

“Kafamızda 40 tilki, amaç özelleştirmek mi?”

Deniz Turizmi İşletmeciler Birliği Başkanı Faik Gencer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bakanlığın bu ilgisizliğinin altında yatan nedenin limanın özelleştirilmesi kastı olup olmadığı konusunda kafamızda 40 tilki dolaşıyor.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar