Değrimencioğlu'ndan günün ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
EkonomiKıbrıs

Değrimencioğlu’ndan günün ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

TCMB’nin hem borç verme hem de geç likidite penceresi faiz oranlarını artırarak piyasalara önemli bir sinyal verdiğini düşünüyoruz 

TCMB kararı ardından gözler Cuma gece geç saatlerde açıklanacak Fitch’in Türkiye değerlendirmesine çevrildi 

İngiltere Yüksek Mahkemesi Brexit için Parlemento onayı yönünde kararı verdi 


Kısa vadede GBP/USD paritesinde 1,2650 seviyesine kadar yükselişe imkan tanırken; ana hedefimiz 1,20 seviyesinin altı 

Piyasa Özeti ve Yorumu 

TCMB’nin dün almış olduğu kararı ilk etapta piyasaları pek de tatmin etmedi. Her ne kadar bizim baz senaryomuz gerçekleşse de, piyasa cephesinde beklentilerin çok daha radikal adımlar içermesi nedeniyle kur cephesinde ilk tepki yükseliş yönünde oldu. TCMB toplantısı öncesinde 3,74 seviyesinin hemen altını deneyen USD/TL kuru, karar ile birlikte 3,83 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Akabinde ise, bir miktar denge bulma arayışı ardından günü 3,75 – 3,78 aralığında salınarak tamamladı. Elbette, atılan adım her ne kadar piyasaların arzu seviyesi ile örtüşmese de, TCMB’nin sıkılaştırma yönünde bir adım atmış olması alternatif piyasalarda yankı buldu. Her yönden bakıldığında ucuzlayan BİST100 endeksi günü % 1,5’e yakın yükselişle tamamlarken, kısa vadeli faiz oranlarında yapılan artırım, uzun vadeli faizlere sınırlı da olsa alım getirdi.

TCMB PPK toplantısı geride kalırken, gözler bugünden itibaren Cuma gecesi geç vakitte Türkiye değerlendirmesini açıklayacak Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’e çevrildi. Fitch’ten not indirimi gelme ihtimalini yüksek görüyoruz. Olaki, değerlendirme pas geçilirse, kuvvetle muhtemel TL ve TL cinsi yatırım araçlarında ralli görebileceğimizi düşünüyoruz. Yeni gün başlangıcında sessiz bir piyasa ile karşı karşıyayız. Almanya’da açıklanacak IFO endeksi, ABD’de konut fiyatları ve Türkiye kapasite kullanımı verileri takip edilebilir.

TCMB faiz oranları 

Elbette aşağıdaki grafiği sokaktaki Ayşe Teyze’ye anlatmak kolay değil. Para Politikasında daha sadece ve anlaşılır bir duruşa geçme adına geçen sene Mart ayında başlayan sadeleştirme adımı, gelinen noktada daha da karmaşık bir hal aldı. Grafikte 5 değişik faiz oranı bulunuyor. Kısaca faiz oranları tanıyalım ve dün Merkez Bankası’nın adımlarını anlamaya çalışalım. 

Dün sonuçlanan TCMB Ocak ayı olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, gecelik borç verme faiz oranı (kırmızı çizgi) % 8,50’den % 9,25’e, geç likidite penceresi (mor çizgi) faiz oranı % 10’dan %11’e yükseltilirken, gecelik borç alma faiz oranı (en alt mavi çizgi) ve politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizi (yeşil çizgi) değişmedi. 

Hatırlanacağı üzere, TL’ye yönelik spekülatif atağın tırmanması ardından, Merkez Bankası 10 Ocak tarihinde rahatsızlığını dile getirerek TL likiditesini sıkıştırmaya; döviz likiditesini ise gevşetme yönünde karar aldı. 12 Ocak tarihinde düne kadar haftalık repo ihaleleri açmayarak istisnai güne geçen Merkez, bankalara verdiği likidteyi de gecelik vadeye çekerek para musluğunu iyice sıkılaştırdı. Akabinde, haftalık repo ihaleleri açmayınca, gecelik borçlanma için geç likidite penceresine bankaları yönelterek, ağırlıklı fonlama maliyetini de (mavi yıldızlı çizgi) dün itibarı ile % 9,12 seviyesine yükseltti. Merkez Bankası haftalık ve gecelik faizlerinin ağırlıklı ortalamasına Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti adını veriyor. 

Dün gerek sabah bültenimizde, gerekse gün iç faiz kararı ardından yazdığımız bültenimizde paylaştığımız üzere, her ne kadar poilitka faizi adı verilen ve esas faiz olarak görülen 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranı % 8 seviyesinde sabit bırakılmış olsa da, TCMB, faiz oranlarında örtülü artırım yapma yoluna gitti. Faiz koridorunun üst bandı ve devamında geç likidte penceresi faiz oranlarının artırılması, bundan sonraki günlerde ortalama fonlama maliyetinin daha da artacağı anlamını taşıyor. TCMB, zayıf ekonomik aktivite ve devamında yükselişe geçen enflasyon karşısında aslında her iki tarafa da temas edecek orta bir yol bulma çabasında olduğunu hissediyoruz. Bir tarafta büyümenin momentum kaybetmesi, artan işsizlik, düşen turizm gelirleri, güvenlik endişeleri ve bozulan beklentilere paralel politika faizini artırarak kalıcı bir yükün altına girmektense, ortalama fonlama maliyetini artırırak, piyasa faizlerini geçici olarak yukarı itme ve enflasyonu kısmen kontrol altına alma yoluna gittiğiniz görüyoruz. 

TCMB kararı öncesinde, dün düzenlenen swap ihalesine gelen yüksek talebin de altını çizmek gerekiyor. Dün düzenlenen ihalede, TL fazlası olan bankalardan alacağı Lira’ya ödeyeceği haftalık faizi 50 baz puan daha artışla  %10’a yükselten Merkez Bankası, peş peşe 4 gündür düzenlediği swap ihalelerinde TL faiz oranını 200 baz puan yükseltti. TCMB’nin dün açtığı 300 milyon dolar tutarında ihaleye 825 milyon dolarlık önemli miktarda teklif geldiğini not etmek gerekiyor. Faizin yükselmesi ile ihalelere yönelik ilginin tırmanması, TCMB’nin arzuladığı doğrudan faiz artışının yanısıra faiz dışı enstrümanlar ile piyasa faizini yukarı itebildiğini görüyoruz ve bunu önemli bir sinyal olarak okuyoruz.

Kaynak: TCMB 

USD/TL kurunda aşağıda 3,72 yukarda ise 3,84 seviyesinin geçildiği yöne dikkat etmek gerekiyor

 USD/TL kurunda aşağıda 3,72 ; yukarda ise 3,84 seviyeleri takip edilebilir. Bandın dışına çıkılması, hareketi sertleştirebilir.

Kaynak: Reuters 

Brexit is Brexit 

İngiltere Yüksek Mahkemesi Brexit için Parlamento onayı yönünde karar verdi. Demokrasinin beşiğinde ise halkın sözü son noktadır. Brexit is Brexit! Bu nedenle, her ne kadar kısa vadede Brexit gecikebilir heyecanı ile GBP/USD paritesinde yükseliş görebilecek olsak da, 1,2650 seviyesine kadar, GBP/USD paritesinde ana yönümüzün aşağıya olduğunu ve Parlamentonun Brexit yönünde karar vermesi ile paritenin yeniden 1,20 seviyesinin altını deneyeceğini düşünüyoruz. 1,2650 ötesinde yükselişleri satış fırsatı olarak okuyacağız.

Kaynak: Reuters

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar