Business Market devrede - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Röportaj

Business Market devrede

Kıbrıslı Türk girişimci ve iş adamı Necdet Ergün, Kuzey Kıbrıs’ı dünya sermeyesi ve fonlarıyla buluşturmayı hedefleyen yeni bir iş alanını adaya taşıdı. Dünyada yaygın olarak kullanılan Business Market, Necdet Ergün ve iş ortağı Tamer Müftüzade’nin oluşturduğu, www.thebusinessmarket.net ile KKTC iş dünyasına hizmet vermeye hazır. Oluşturulan network ile “iş-proje-mal-partner-sermaye-yatırımcı-fon” gibi unsurların bir araya getirilmesi hedefleniyor. İş ortakları Necdet Ergün ile Tamer Müftüzade thebusinessmarket.net ile neyi hedeflediklerini ve Kuzey Kıbrıs’taki iş dünyasına nasıl bir hizmet verebileceklerini, hizmetten yararlanacak iş çevrelerinin kazancının ne olacağına ilişkin soruları Havadis okurları için yanıtladı.

HAVADİS: Business Market (thebusinessmarket.net) nedir?
Necdet Ergün: Artık dünya çok küçük. Bildiğiniz gibi, “iletişim ve bilişim sektörü”, iş yapmak, fırsatlardan faydalanmak için bize yeni imkanlar sağlıyor, bunun için en önemli konu “bilgiye ve network”e erişmektir. İşte bu vizyonla epeydir üzerinde çalıştığımız, Kuzey Kıbrıs’ın ilk “İş Piyasası-Girişimcilik Ekosistemi” www.thebusinessmarket.net projesini-platformunu hayata geçirdik. Nasıl markete gittiğinizde yiyecek-içecek ve ev ile ilgili tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz; bizim “iş marketimizde” de para kazanmak için; iş, yatırım, proje, ortak, sermaye, finansman, mal, arz-talep, ekip, yurt içi-yurt dışı partnerler, konusuna göre danışmanlar, uzmanlar, kısaca iş için her şey var. Ve bütün bunları hem yurt içinde paydaşları ile hem de başta Türkiye olmak üzere yurt dışında partnerlerimizle paylaşıyoruz. Her geçen gün büyük bir “iş -yatırım-girişim dünyasının, network”ünün parçası oluyoruz.
Yılların tecrübesini-birikimini, piyasanın, iş insanının, girişimcinin ihtiyaçlarını da iyi anlayarak, yurt içi-yurt dışı network’lerimizi de bir araya getirerek yola koyulduk. Artık, yeni dünyada iş yapma biçimi değişti, bizde bu değişime ve geleceğe kendimizi hazırladık. Kurumsal kapasiteyi oluşturup, hem içerdekilere, hem dışarıdakilere de bunu göstermeye başladık. Biz hazırız dedik, buradayız, gelin iş yapalım diyoruz. Zaten, özellikle yabancılar, Kuzey’e gelmek için böyle kapasiteler isterler.
Kuzey Kıbrıs’ın ilk “İş Girişim Ekosistemi”
HAVADİS: Peki, ne yapıyor bu “Business Market”, ne işe yarıyor?
Tamer Müftüzade: Çok basit aslında. Business Market sayesinde; doğru zamanda-doğru insanla (ki buna network’ler diyoruz) “iş- proje-mal-partner-sermaye, yatırımcı, fon… vs” bir araya getiriyoruz, iş yapmak için bütün parçaları buluşturuyoruz. Girişimcileri, yatırımcıları, ortak arayanları, proje sahiplerini, yeni-inovatif işleri, projesine finansman arayanları, bir bakıma sermayesi-finansmanı olanla, sermayeye-finansmana ihtiyacı olanları bir araya getiriyoruz, bir “pazar yeri” gibi ama sinerjik ve dinamik, birbirini besleyen birçok konu bir arada olabiliyor. Tabii, piyasamız-platformumuz kendi çekimi ile uluslar arası ticaret (ithalat-ihracat) fırsatlarını da yaratıyor, sıfırdan proje geliştirme, yaratma, ekonomik-mali danışmanlıklar da işin içine giriyor.
Necdet Ergün: Dünyada bu yaptığımıza “iş çöpçatanı- business maker”lık deniyor. Esra Erol’un TV’de insanları evlendirmek için yaptığı çöpçatanlığı aslında biz, “tarafları iş ve para kazanmak için bir araya getiriyoruz, parçaları birleştiriyoruz vs” aynı zamanda “şirket makinistliği” de yapıyoruz, yani kaza yapmış, sıkıntıya girmiş şirketlere de -eğer potansiyelleri varsa- yeniden yaşama fırsatı ve imkanlar, ortaklıklar, birleşmeler sunabiliyoruz, onları yeniden tamir edip daha güçlü yola koyabiliyoruz.
Müthiş fırsatlar, sinerjiler yaratıyoruz, parçaları birleştiriyoruz. Özetle, “iş bitirici, iş yapıcı, iş geliştirici ve iş yaratıcıyız.” Aklınıza ve hayalinize gelmeyecek fırsatlara, piyasalara, şirketlere, kişilere, mallara, projelere, yatırımcılara, finansman adreslerine ulaşıyoruz, ulaşmaya çalışıyoruz; onları bir araya getirebiliyoruz. Özellikle yurt dışında(bilhassa Türkiye’de) çok ciddi partnerlere erişebiliyoruz. Zaten onlar da artık bizi buluyor, pozisyonumuz gereği onlar için de bir adres olmaya başladık.
“Kuzey Kıbrıs’ta da etkili bir kapasite ve network-iş birlikleri yarattık”
HAVADİS: KKTC’de kimlerle iş birliği yapıyorsunuz?
Necdet Ergün: Kuzey Kıbrıs’ta “başta iş dünyası örgütlerini, seçilmiş şirketleri, potansiyel yatırımcıları, fon sahiplerini, avukatları, mali müşavirleri, proje sahiplerini, inovatif iş yapanları, girişimcileri, danışmanları, akademisyenleri ve en önemlisi yerel ve uluslararası düzeyde etkili ekonomi-politiği gücüne sahip aktörleri, hatta eski siyasi ve bürokratları” konusuna ve işine göre bir araya getirmeyi başarmış durumundayız. Özetle, çekirdek bir ekip kurduk ve bunun etrafında bir farklı birikim ve kapasitelere sahip kişileri bir araya getirdik. Platformumuzda, pozisyonu gereği görünen-görünmeyen birinci-ikinci halkalardan oluşan kişi ve gruplar var. Onları proje ve iş konusuna göre devreye koyabiliyoruz. Tabii, bunun için bu insanların hem bize, hem de projemize güvenmesi ve inanması lazımdı, çok şükür, bunu başardık. Artık daha görünür olduğumuz için işimiz daha kolay.
HAVADİS: Peki yurt dışında kimlerle iş birliği yapıyorsunuz?
Necdet Ergün: Başta Türkiye olmak üzere, Güney Kıbrıs ve İsrail’den olmak üzere birçok yerde kurumsal ve etkili bireysel kapasiteler entegre olduk, iş birlikleri yarattık. Özellikle Türkiye’de çok etkili bireysel ve kurumsal kapasitelerin Kuzey’de öncü timi-temsilcisi olmaya başladık. Yurt dışı yatırımcı ve fonlarla, şirketlerle, risk ve girişim sermaye şirketleri ile yatırım bankaları ve bu fonlara erişebilen profesyonel-danışman-aracı nitelikte bu alanda adres olmuş etkili kişilerle iş birliği yapıyoruz. Özellikle, bölgesel hup haline gelen Türkiye ekonomisinde önemli aktörler sayesinde, büyük bir network’ün parçası olmaya başladık, her geçen gün network entegrasyonumuz büyüyor.
Yani, anlayacağınız, Kuzey Kıbrıs’ı yurt dışı oyuncularla entegre ediyoruz, bir bakıma Kuzey ekonomisini-fırsatlarını onların gözüne sokuyoruz, onlara görünür kılıyoruz. Çünkü, mevcut halimizle görünür değiliz, biz bunu başarmaya başladık, bıkmadan-usanmadan kapılarını çalıyoruz, bazen kapıdan atıyorlar, pencereden girmeye çalışıyoruz. Ama Kuzey ekonomisi için dış talebe-yabancı sermaye-finansmana ihtiyacımız varsa bunu yapmamız gerekir. Bu açıdan, Kuzey ekonomisini dünyaya bağlamaya çalışıyoruz.
Tamer Müftüzade: Örneğin İslam Bankası’nın Kuzey’de kurmak için çalıştığı İslam Yatırım Şirketi (ICD) ile yakın ilişki ve çalışma içindeyiz. Birçok projemizi şimdiden portföylerine aldılar. Aynı şekilde, yakın zamanda Güney Kıbrıs’ta ofis açacak olan Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile de yakın temas ve iş birliği içindeyiz, onlar da muhtemelen Kuzey’de ofis açacaklar, şu anda işin zeminini ve kurallarını tayin ediyorlar, bizlerde yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Bunun yanında özellikle TÜSİAD’ın da katkıları ve destekleri ile Türkiye’de büyük risk-girişim sermaye fonları ve şirketleri ile görüşüyoruz, iş birliği için standartları ve koşulları oluşturmaya çalışıyoruz.
Bizim için iş yaparken gizlilik ve etik çok önemli
HAVADİS: Nasıl iş yapıyorsunuz, sonuçta bu işler de gizlilik-güven çok önemli değil mi?
Tamer Müftüzade: Evet kesinlikle, gizlilik-güven çok önemli. En büyük prensibimiz, iş yaparken etik-ahlaki değerlere önem vermek ama tek başına bu yetmez tabii. Profesyonelce business maker’lık, aracılık-danışmanlık-gizlilik sözleşmeleri ile NDA, MOU’larla işler yapıyoruz, zaten yurt dışı muhataplarımızla bunların dışında iş yapamayız, bunlar yoksa kimse sizi kaale almaz. Hem içeride, hem dışarıda iş yaptığımız müşteri ve veya partnerlerimizle mutlaka tüm tarafları koruyacak şekilde sözleşmelerle çalışıyoruz.


HAVADİS: Hangi sektörlerle daha çok iş birliği yapıyorsunuz?
Tamer Müftüzade: Aslında, müşteri olarak bütün sektörlerle, farklı faaliyeti olan şirket ve kişilerle iş birliği ve iş yapıyoruz ama bankalar ve müteahhitlerle ayrı bir birlikteliğimiz var. Birçok ülkede bankalar ve kredi sağlayan finans kuruluşları arasında “başarılı olarak uygulanan bu iş birliği modelini” hayata geçirmek için bankalarla ve müteahhitlerle iş birliği yapıyoruz.
İş modelinin doğası gereği, en fazla “kazan-kazan”a dayalı iş birliği yaptığımız, karşılıklı sinerjinin en fazla ortaya çıktığı paydaş sektör bankacılık sektörüdür aslında.
HAVADİS: Bankalarla nasıl bir iş birliğiniz var?
Tamer Müftüzade: Bankalarla, aslında 2 farklı ihtiyaca cevap verebilecek şekilde iş birliği yapabiliyoruz. Halihazırda, bu 2 model zaten birçok ülkede çok verimli bir şekilde kullanılmaktadır.
Takdir edersiniz ki, her bankada, bazı müşteriler(iş sahipleri, şirketler) farklı sebeplerden dolayı sıkıntılar yaşayabilir veya bazı müşteriler yaptıkları iş alanında bastırılmış potansiyele sahip olabilir. Özellikle sıkıntıları olan şirketlere “zamanında müdahale edilmezse”, bir süre sonra bu sıkıntının bankaya yansıyacağı ve haliyle o bankanın da mali sağlığı ve karlılığı, şirketin sıkıntısından dolayı olumsuz etkileneceği açıktır.
İşte Business Market (www.thebusinessmarket.net) olarak, hem bankanın müşterisine, hem de bankaya müthiş fırsatlar-sinerjiler ve çözümler üretebiliriz; sıkıntılı şirketlere değer yaratan, katkı sağlayan yardımlarımız olabilir…
Yaptığımız işin doğası gereği, proje ve yatırımlar için yurt içi ve yurt dışından önemli bir çekim merkezi haline geldik ve etkili bir adres olmaya başladık. Portföyümüze gelen ve veya bazen bizim oluşturduğumuz, parçalarını birleştirdiğimiz ekonomik aklı, rekabet edebilirliği, fark yaratıcılığı, karlılığı yüksek ciddi proje ve yatırım fırsatlarımız var.
Necdet Ergün: Bu proje ve yatırım fırsatlarının finansmanı için yurt içi-yurt dışı yatırımcı partnerler sermaye koyuyor ve yatırımın geri kalanının finansmanı için de haliyle bankacılık sektörüne, finansman-fon sağlayanlara başvurmamız gerekiyor. İşte bu fırsatlar içinde bazı bankalarla önceden kurallarını, standartlarını, çerçevesini tayin ettiğimiz şartlarda iş birlikleri yapıyoruz, onlara karlı iş, yatırım-projeler sunabiliyoruz ve bu tür müşterilerin tüm bankacılık faaliyetlerini de bankaya taşıyabiliyoruz…
HAVADİS: Diğer iş birliği yaptığınız sektör olan müteahhitlerle nasıl bir iş birliğiniz var?
Necdet Ergün: Müteahhitlerle de 2 farklı ihtiyaca cevap verebilecek şekilde iş birliği yapabiliyoruz.
1-Yarım kalmış projelerin bitirilmesinde: Farklı sebeplerle, yarım kalmış, tamamlanamamış, atıl projelerin tamamlanması veya bu tür projelerin mali ve müteahhitlik bakımından yeniden yapılandırılarak sonuçlandırılmasında iş birliği yapabiliriz.
Bu tür projelerin yeniden revize edilerek, inovasyona tabi tutularak yurt dışı-yurt içi veya yatırımcı-talebine göre daha yüksek katma değer ve karlılık yaratacak şekilde yeniden dizayn edilerek sonuçlandırılmasında birlikte çalışabiliriz
2- Sıfır-yeni projelerde iş birliği: Yaptığımız işin doğası gereği, proje ve yatırımlar için yurt içi ve yurt dışından önemli bir çekim merkezi haline geldik ve etkili bir adres olmaya başladık. Özellikle, yabancı yatırımcıların, fon ve sermaye şirketlerinin Kuzey’de en fazla yatırım yapmak istedikleri alan; gayrimenkul ve gayrimenkul geliştirme projeleridir.
HAVADİS: Yani müteahhitlere hem yarım kalmış projelerinde hem de sıfır-yeni projelerinde çözümler ve fırsatlar üretebiliyorsunuz. Peki, bu işe nasıl taraf oluyorsunuz?
Tamer Müftüzade: Bu elbette, her projeye ve işe göre değişebilir, her projenin ve işin kendisine göre ayrı bir çözümü vardır. Özetle şunu yapıyoruz; sahip olduğumuz bilgi ve tecrübe ile ve çok yönlü yurt içi-yurt dışı kişi ve kurumsal kapasitelerle, “bazen yatırımcı, bazen ortak-partner, bazen finansör, bazen hepsinin birleştirilmesi ile hem müteahhitlerimizin yarım kalmış, atıl projelerine” hayat verebiliriz, hem de müteahhitlerimizin sıfırdan yeni projelerini birlikte gerçekleştirebiliriz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar