“Bu işi hukuk temizler” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

“Bu işi hukuk temizler”

şener elcil

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, karma evliliklerden doğan bireylerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı konusunda Melek Arabacıoğlu’nun sorularını yanıtladı

AİHM’DE DAVALARA ENGEL: Elcil: AİHM’de bugüne kadar 1 dava açıldı o da olumsuz sonuçlandı. AİHM iç hukuku tüketmeden davayı ele almıyor. İç hukukta olumsuz sonuçlanan davadan sonra açılan diğer davalarda Rum yönetimi, uzlaşı yoluna giderek davaların geri çekilmesini sağladı


İNSAN HAKLARINA AYKIRI: Elcil: Birçok dosya uzlaşı yoluyla çözülebilecek durumda değil, direkt insan haklarına aykırı ve siyasi içerik taşıyan durumlar içermektedir. Bu nedenle ilerleyen günlerde bir dava sürecini mutlaka başlatacağız. Birden çok dava açma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz

 

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, karma evliliklerden doğan bireylerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığını neden alamadıkları, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının neden cazip geldiği, bu konudaki bilgi kirliliğinin önüne nasıl geçilebileceği ve hukuksal süreçler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alma konusunda ihtiyaç duyulan doğru bilginin KTOEÖS ile birlikte oluşturdukları bürodan edinilebileceğini belirten Elcil, “her duyduğunuza inanmayın” uyarısında bulundu.

Elcil, şunları kaydetti: “Öncelikle bu bilgi kirliliği, bu evrak işleri ile uğraşan insanların bir diğer deyişle çetelerin var olmasına ve insanları suiistimal etmesine sebep oluyor. Sonrasında mağduriyetlerin artmasına ve moral çöküntüsüne neden oluyor. Bunu önlemek için halkımız, KTOEÖS ile birlikte oluşturduğumuz büroya gelerek gerekli bilgileri oradan direkt olarak alabilirler. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli bilgileri kendilerine en doğru şekliyle vermeye hazırdırlar. Her duyulan bilgiye inanmasınlar.”

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, ilerleyen günlerde toplu bir dava yoluna gitmenin hazırlığını yaptıklarını belirtti. Elcil,  “AİHM’de karma evliliklerden doğan bireylere vatandaşlık verilmemesi sebebiyle açılan bir dava oldu mu?” sorusuna ise “AİHM’de bugüne kadar 1 dava açıldı o da olumsuz sonuçlandı çünkü AİHM iç hukuku tüketmeden davayı ele almıyor. İç hukukta olumsuz sonuçlanan davadan sonra açılan diğer davalarda Rum yönetimi, uzlaşı yoluna giderek ‘davanızı geri çekin, biz size vatandaşlık verelim’ diyerek bu davaların geri çekilmesini sağlamıştır” diye yanıt verdi.

Elcil, birçok dosyanın uzlaşı ile çözülebilecek durumda olmadığını belirterek, birden çok dava açma konusunda çalışmaları olduğunu belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Havadis’in sorularını yanıtladı:

 

Soru: Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı bir diğer şekliyle AB vatandaşlığı neden cazip geliyor?

Elcil: Normal bir ülkede yaşamıyoruz. Kıbrıs’ın kuzeyinin uluslararası hukuktaki yeri Türkiye’nin alt yönetimidir. Kıbrıs’ın uluslararası hukuktaki yeri ise Kıbrıs Cumhuriyetidir. 2003’te kapılar açılıp 2004’te de Kıbrıs AB’ye tam üye olduktan sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşlığı çok ciddi bir önem kazanmıştır. Bu önem eğitimde, serbest dolaşımda ve yerleşik yaşamada bireylere yarattığı açılımlarla AB vatandaşlığını cazip kılmaktadır.

Soru: Karma evlilikler sonrası doğan bireylere GKRY tarafından vatandaşlık verilmemesindeki esas neden nedir?

Elcil: Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportunu aldığınız zaman Avrupa’daki tüm ülkelere serbestçe gidip kalabilir, serbest dolaşım hakkına sahip olabilir, bedava eğitim hakkından faydalanabilirsiniz. Ayrıca AB vatandaşlığını alan biri AB dışında da birçok ülkeye vizesiz gidip gelebilme şansına sahip olmaktadır. Güney Kıbrıs bu vatandaşlıkların verilmesi konusunda çok istekli bir konumda değildir.  Bu nedenle de iç siyasette sürekli sorunlar çıkartıyor ve prosedürleri uzatıyor. Bu da Kıbrıslı Türklerin büyük sıkıntı yaşamasına sebep oluyor.

Soru: Karma evlilikler konusunda yapmış olduğunuz kitle toplantısı sonrası dava yoluna gidileceğini söylemiştiniz son durum nedir? Dava aşamasına geçildi mi?

Elcil: Şuan dava yoluna gidilmeden uzlaşı yoluyla dosyalar incelenmeye devam ediliyor. İlerleyen günlerde toplu bir dava yoluna gitmenin de hazırlığını yapıyoruz. Yaşanan bu karma evlilikler sonrası bize gelen şikayetleri değerlendirdiğimizde ise buz dağının görünen yüzünden çok daha büyük bir sorun karşımıza çıktı. Geçen yıl 15 Şubat’ta KTOEÖS’ün da desteğini alarak halka açık bir toplantı düzenledik. Bu toplantıya yaklaşık 1000 kişi katıldı ve sorunlarını iletti. Bu toplantıda doldurulan formları toparladığımızda da birçok farklı sorunla karşılaştık ve KTOEÖS’ün de desteğiyle bir büro açıp mağdur olanların başvurularını kategorize etmeye başladık. Şuan elimizde 6000 başvuru bulunmaktadır. 21 Ağustos 2017’de Rum İçişleri Bakanı ile görüştük ve kendisine kategorize ettiğimiz dosyaları ilettik. Kendisi ilgileneceğini söyledi ve ciddi olarak bir ekip kurup bizimle işbirliğine gitmek için çaba sarf ediyor. Bizler için süreç işliyor ve ilk aşamada evliliği yurt dışında olup,  çocukları burada doğan kişilerin çocuklarına vatandaşlık verilmeye başlanacağı bilgisi bize verildi. Bu aşamanın sonrasında ise Filistin’e evlendirilen kızların çocuklarına ve torunlarına vatandaşlık verilmesi için sürecin başlatılacağını düşünüyorum.

Soru: AİHM’de karma evliliklerden doğan bireylere vatandaşlık verilmemesi sebebiyle açılan bir dava oldu mu?

Elcil: AİHM’de bugüne kadar 1 dava açıldı o da olumsuz sonuçlandı çünkü AİHM iç hukuku tüketmeden davayı ele almıyor. İç hukukta olumsuz sonuçlanan davadan sonra açılan diğer davalarda Rum yönetimi, uzlaşı yoluna giderek ‘davanızı geri çekin, biz size vatandaşlık verelim’ diyerek bu davaların geri çekilmesini sağlamıştır. Bizler ise birden çok dava açma konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü birçok dosya uzlaşı yoluyla çözülebilecek durumda değil, direk insan haklarına aykırı ve siyasi içerik taşıyan durumlar içermektedir.  Bu nedenle ilerleyen günlerde bir dava sürecini mutlaka başlatacağız.

Soru: Karma evlilikler konusunda yaşanan bilgi kirliliğini nasıl önleyebiliriz?

Elcil: Öncelikle bu bilgi kirliliği, bu evrak işleri ile uğraşan insanların bir diğer deyişle çetelerin var olmasına ve insanları suiistimal etmesine sebep oluyor. Sonrasında mağduriyetlerin artmasına ve moral çöküntüsüne neden oluyor. Bunu önlemek için halkımız, KTOEÖS ile birlikte oluşturduğumuz büroya gelerek gerekli bilgileri oradan direkt olarak alabilirler. Bu konuda arkadaşlarımız gerekli bilgileri kendilerine en doğru şekliyle vermeye hazırdırlar. Her duyulan bilgiye inanmasınlar.

Soru: Bir dönem ülkemizdeki milliyetçiler ‘Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik ve pasaportu almayın’ diye demeçler verip alanları kınarken şimdi bir bakıyoruz hepsi aldı ve avantajlarından faydalanıyor.  Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Elcil: Düne kadar milliyetçi söylemlerle halkı yönlendirmeye çalışan korkutan insanların demeçlerine bir bakıyorum da bugün mecliste olan muhalefetteki bir partinin milletvekilinin ve eşinin pasaportunu Mağusa’da bir cafede benimle oraya beraber giden Rum öğretmen sendikasının eğitim sekreteri benim gözümün önünde verdiğinde sene 1999’du ve o zaman daha kapılar açılmamıştı. Bu insanların birçoğunun bu kimlik ve pasaportları yıllar önce aldığını görüyor, biliyor ve duyuyoruz. Halka tavsiyem bu insanların milliyetçiliklerine çok da kulak asmamalarıdır.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar