“Bakan yetkisini aştı” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

“Bakan yetkisini aştı”

ismet akim

KIB-TEK eski Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim Havadis Web TV ve Radyo Havadis ortak yayınında Kulis programına konuk oldu, Melek Arabacıoğlu’nun sorularını yanıtladı. Akim, açtı ağzını yumdu gözünü

“TALİMAT VEYA RİCA VAR”: Akim: ODTÜ’den KKTC adına resmi bilgi istediğine dair bir durum söz konusu değildir. Komisyonun bunu hangi görev ve yetkiyle talep ettiğini de sorgulamak lazım, yasada böyle yetkisi ve görev tanımı yoktur. Burada ya bir talimat ya da kırılamayacak bir rica vardır


“SİYASET MÜDAHALE EDEMEZ”: Akim: KIB-TEK’in bağlı olduğu yasalar, elektriğin üretim dağıtım ve sistemini belirleyen kuralları koyan Fasıl 170 ve kurumun yönetimsel biçimini ve düzenini ortaya koyan Fasıl 171’dir. Siyaset ve siyasetçiler, kuruma yasal olarak müdahale edemez, eğer müdahale edeceklerse de önce bu iki yasayı değiştirmeleri gerekmektedir

 

“İHALENİN MUHATABI KIB-TEK”: Akim: Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KIB-TEK konusunda görev ve yetkilerini aştı. 20-2016 ihale yasasında hem de Fasıl 171’e göre, bu ihalenin muhatabı KIB-TEK’tir ve ihaleyi ancak yasanın öngördüğü koşullar çerçevesinde geri çekebilir. Bakanın ‘bunu ortadan kaldırıyorum, böyle yapacaksınız’ demesi hukuka aykırıdır

“CTP İÇİN ZULDÜR”: Akim: CTP’nin varlık nedeni, emekçi kesimin kitle partisi olmasıdır. Bugün kamuoyu önünde Toplu İş Sözleşmesi imzaladı diye yönetim kurulu başkanını görevden alıyorsa bu en başta CTP için zuldür. Partinin etkin güçleri tasfiye edildiğinden beri uygulanan politikalar partinin temel ekseninden saptığını göstermektedir

 

 

Melek ARABACIOĞLU

KIB-TEK eski Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurumda son yaşanan gelişmeleri, ODTÜ’nün jeneratör ihalesine yönelik raporunu yorumladı.

Akim, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami’nin enerji konusunda, ardı ardına yaptığı farklı açıklamaları değerlendirdi.

Havadis web TV ve Radyo Havadis ortak yayınında Kulis programına konuk olan Akim, Melek Arabacıoğlu’nun KIB-TEK özelinde gündeme dair sorularını yanıtladı.

 

 

Soru: ODTÜ’nün KIB-TEK ile ilgili hazırladığı raporu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akim: Bu belgeden rapor olarak bahsedebilmemiz için öncelikle bir araştırmanın ürünü olması lazımdır. Ancak bu belgenin bir rapor olabilme özelliği taşımadığını görüyorum. ODTÜ’nün kendiliğinden böyle bir rapor hazırladığına inanmıyorum çünkü böyle bir rapor bilimsel olarak hazırlamış olsaydı içeriğinde bir referans genelinde de bir akademik değeri olacaktı fakat bunların hiçbiri bu raporda yoktur.  Bu raporun hangi adres için hazırlandığını belirten resmi bir bilgi de yoktur. Bu da gösteriyor ki ODTÜ’den KKTC adına resmi bir bilgi istediğine dair bir durum söz konusu değildir. Bu ülkede 28 tane üniversite var diye mademki siyasetçiler övünüyor o zaman ben de soruyorum bu raporu ODTÜ’den kim istedi ve hangi görev ve yetkiyle istedi diye.  Öte yandan İhale komisyonuna gelelim. Komisyonun bunu hangi görev ve yetkiyle talep ettiğini de sorgulamak lazım çünkü komisyonun yasada böyle yetkisi ve görev tanımı yoktur. Tüm bunları alt alta sıraladığımızda Burada ya bir talimat vardır ya da kırılamayacak bir rica vardır.

Soru: Ekonomi ve Enerji bakanı Özdil Nami’nin KIB-TEK üzerindeki yetkisi ve sorumlulukları nedir? KIB-TEK’in yasalarında neler yer alıyor?

“Bakanlar hükümet değildir. Hükümetin seçilmiş üyeleridir”

Akim: Anayasa’da görev yetki ve sorumlulukları belirtilmeyen tek organ hükümettir. Hükümet adını verdiğimiz kabinenin görev yetki sorumlulukları belirtilmiş değildir. Bakanlar hükümet değildir. Hükümetin seçilmiş üyeleridir. Bakanlarımız seçildikten sonra kendilerini memleketin mal sahibi olarak addederler ve mahiyetlerindeki kişi ve kurumları kendi hakimiyetleri altındaki görevliler olarak değerlendirirler ama olay bu değildir. Bakanların görevleri yasaları uygulamaktır. Yasaların üzerinde bir yetki görev ve hâkimiyet alanları yoktur. Bakanlar önce buna dikkat edecekler.  KIB-TEK’i ele alacak olursak da KIB-TEK’in bağlı olduğu iki tane yasası var. Biri Fasıl 170 diğeri de Fasıl 171’dir. Fasıl 170 elektriğin üretim dağıtım ve sistemini belirleyen kuralları koyar, Fasıl 171 ise kurumun yönetimsel biçimini ve düzenini ortaya koyar.  Siyaset ve siyasetçiler kuruma yasal olarak müdahale edemez, eğer müdahale edeceklerse de önce bu iki yasayı değiştirmeleri gerekmektedir.

Soru: Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, KIB-TEK konusunda görev ve yetkilerini aştı mı?

“İhalenin muhatabı Elektrik kurumudur” 

Akim: Evet aştı. Şuan var olan 20-2016 ihale yasasında hem de fasıl 171’e baktığımızda bu ihalenin muhatabı Elektrik kurumudur.  Kurum yönetim kurulu açtığı bu ihaleyi ancak bu yasanın öngördüğü koşullar çerçevesinde geri çekebilir onun dışında geri çekemez. Kurum yönetim kurulu dışında bu davayı hiçbir kimse çekemez.  Tüm bunlar ortada dururken Bakanın çıkıp ben bunu ortadan kaldırıyorum böyle yapacaksınız demesi tamamen hukuka aykırı bir durumdur.

Soru: TİS ve İhale konuları arka arkaya dizildiğinde görevden almayla sonuçlanan dönemi ve yeni CTP’yi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akim: CTP’nin varlık nedeni bu memlekette çalışan sınıfın, emekçi kesimin kitle partisi olmasıdır. Varlık nedeni işçi hakları olan bir partinin başbakanı ya da bakanı bugün kamuoyu önünde TİS imzaladı diye Yönetim Kurulu başkanını görevden alıyorsa bu en başta CTP için zuldür. Partili arkadaşlar bana kızacak ama bu toplu iş sözleşmeleri CTP’nin içinde büyük sorunlar yaratmaktadır. Partinin etkin güçleri tasfiye edildiğinden beri uygulanan politikalar partinin temel ekseninden saptığını göstermektedir.

Soru: KIB-TEK ve Yönetim Kurulu tüm bu yaşananlara bakıldığında yıpratılmaya mı çalışılıyor?

Akim: Yıpratılmaya çalışılmıyor, yönetim kurulu dövülmeye çalışılıyor. Siyaset burada çok büyük bir hata yaptı. Bu TİS imzalanırken Yönetim Kurulu oy birliği ile karar alıyor ve bu kurul oybirliğiyle bu kararı alıp imzalama yetkisini de başkana ve yardımcısına veriyorsa burada da işlenen bir suç varsa CTP’ye göre o zaman tüm Yönetim Kurulunu görevden alırsınız. Ahmet Hüdaoğlu bu kuruldaki arkadaşlarımıza zorla imza attırmadı zorla karar aldırmadı. Siz imzayı atan iki kişiden birini görevden alıp diğerini o koltuğa oturtuyorsanız bu tamamen ipin uçunun kaçması demektir. Birileri sizi oralarda doğru muhakeme yapmaktan alı koyuyorsa bu acınacak bir durumdur.

Soru: İhale krizinin suni bir kriz olduğunu düşünüyor musunuz?

Akim: Düşünmüyorum, bundan eminim. Bu ihalenin ulusal ya da uluslar arası olarak açılmasının hiçbir farkı yoktur. Uluslar arası ihaleye de çıksanız o ihaleye başvuracak firmaların burada zaten temsilcilikleri vardır. İhale yasasında bu firmaların katılabilme hakları zaten vardır. Bu konuda Yönetim Kurulunun almış olduğu Dizel motor kararı tartışılabilir ama bunu akıl yoluyla yapmalıyız. Yenilenebilir enerjide birçok alternatif var bunları tek tek değerlendirerek hangi yöntemi seçeceğinizi belirleyebilirsiniz ama eğer siz hükümet olarak bu çalışmayı yapmadıysanız yapan bir kurulun da fikrine önem vermek zorundasınız.

Soru: KIB-TEK’teki yolsuzlukların önüne geçilebileceğine ya da araştırmalardan sonuç çıkacağına inanıyor musunuz?

Akim: KIB-TEK içinde yapılan soruşturmalardan bir sonuç çıkacağına inanmıyorum. Ben kurumu 3 kez borç batağından kurtardım. Biz o günlerde Sayıştay olarak yaşanan aksaklıkları raporladık ve mahkemeye verdik bir kısmını ise saptadık ve hukuki tahsilini bekledik ama bu hiçbir zaman olmadı. Denetim artık eski süratinde ve etkinliğinde değil bu nedenle bu hantal yapı içinde yazılan raporların hukuka ulaşması ve sonuçlanması bana artık inandırıcı gelmiyor.

 

Soru: Cumhurbaşkanı Akıncı ve Anastasiadis’in elektrikte enterkonnekte sistemi tekrar gündeme getirmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Akim: Enterkonnekte bağlantı işlemi benim dönemimde yapılan bir işlemdir. Biz fiilen bağlantıyı yapmıştık, Sayın Akıncı hukuken de başlattı bu çok önemli bir gelişmedir destekliyorum.

 

Soru: Sayın Özdil Nami’nin gaz konusunda 1 ay arayla ‘gaz konusu kapanmıştır’ sonra da gaz konusunun çalışılması için talimat verdiğini söylediğini, şimdi ise yeniden U dönüşü yaparak ‘gaz maz yok çift yakıtlı makine bize lükstür’ demesini nasıl yorumlarsınız?

Akim: Bu ülkenin enerji bakanı sabah söylediğini öğleden sonra inkar ederse ben neyi yorumlayım… İnsanların akıllarıyla dalga geçmesin kimse. Ben İsmet Akim olarak bu topluma ve kuruma en çok hizmet eden kişiden daha çok hizmet etmiş birisi olarak A yakıtı B yakıtı C motoru alın demem ama eğer eskiden olduğu gibi kurumun başında olsaydım şuan bahsi geçen tüm yenilenebilir enerji projeleri hakkında raporlar hazırlatır ve halkın bilgisine sunardım. Sayın bakana da tavsiyem bütçesini açsın ve bu halk için en uygun yöntemi uzmanlar tarafından bularak kurumla iş birliği içinde bunu uygulamaya koymalıdır.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar