Süt imalatçıları zorda - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Kıbrıs

Süt imalatçıları zorda

Süt imalatçıları zorda

SATAMIYORUZ: Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, işletmelerin ihracatının yüzde 50’sini körfez ülkelere yaparken yüzde 50’sini Türkiye’ye yaptığını ancak son aylarda Türkiye pazarında ciddi daralma yaşandığını belirtti. Avunduk, “Elimizden geleni yapıyoruz ama satamayacağımız sütü de alıp iflasımızı imzalayamayız” dedi.

MAĞDURUZ: Candan Avunduk, sütün pazarlanamaması konusunda hem imalatçıların hem de üreticilerin ciddi mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Avunduk, “Ya süt fiyatları aşağıya çekilsin ya da teşvikler arttırılsın. Böylece maliyetler düşer, rekabet düzeyi artar, üreticinin elinde süt kalmaz, imalatçı malını satabilir” dedi.


Duygu ALAN
İhracatının yüzde 50’si Türkiye’ye gerçekleştiren imalatçıların pazar sorunu nedeni ile çiğ süte talebi azaldı.
İmalatçıların satabileceği kadar sütü alması her gün tonlarca sütün üreticinin elinde kalmasına neden oldu.
Üretimlerini satamadıkları için ciddi mali sıkıntı yaşayan hayvan üreticileri, Tarım Bakanlığı’nın Pazar bulma konusunda bir an önce harekete geçmesini talep etti.
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk ise konuya ilişkin açıklamasında imalatçıların zaten yüksek maliyetler altında ezildiğini buna bir de pazarlama sorunu eklenince piyasadaki sütün tamamını alamadıklarını kaydetti.
Sütlerin toplanması konusunda imalatçının elinden gelen gayreti gösterdiğini ancak çabalarının üreticinin mağduriyetini engellemeye yetmediğini söyledi.
Avunduk, “Talebimiz ya çiğ süt fiyatının biraz geri çekilmesi ya da teşviklerin arttırılmasıdır. Eğer bunlar olursa maliyetler düşer, pazardaki rekabet düzeyi artar, imalatçı da malını satabilir. Hal böyle olunca piyasada tonlarca sütte de bugünkü gibi heba olmaz” dedi.

“Elimiz kolumuz bağlı”
Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, imalatçıların ihracatının yüzde 50’sini körfez ülkelere yaparken yüzde 50’sini ise Türkiye’ye yaptığını ancak son aylarda Türkiye pazarında ciddi daralma yaşandığını belirtti.
Türkiye pazarındaki daralmanın yanı sıra imalatçının yüksek maliyetler altında üretim yapmakta zorlandığını kaydeden Avunduk, satabilecekleri kadar sütü işlediklerini bu durumdan da imalatçılar kadar üreticilerin de mağduriyet yaşadığını kaydetti.
Avunduk, “Eğer dünyada ve ülkemizde gelişen olaylara gözler kapatılırsa ve fiyatlar da bu kadar yüksek tutulursa imalatçının ürününü pazarlama sorunu olur. İmalatçı Pazar sıkıntısı yaşarsa, satabileceği kadar süt alır, bu durumda üreticiyi vurur. İmalatçı elinden geldiği kadar süt alımı yapmaya devam ediyor.  Ancak bir yandan mevsimsel artan süt miktarı bir yandan Türkiye pazarındaki daralma öte yandan bürokrasinin elinden geldiğince imalatçıların ihracat yapmalarını engelleyici çalışma yapmaları imalatçının elini kolunu bağlıyor” dedi.
Candan Avunduk, gerek maliyetlerin aşağıya çekilmesi gerek rekabet düzeyinin artması gerekse Pazar sıkıntısının aşılması için ya süt fiyatlarının aşağıya çekilmesi ya da teşviklerin artması gerektiğini söyledi.

“Batarız”
Candan Avunduk, imalatçının parasını tahsil etme garantisi olmadığı bir ortamda büyük risk alarak elinden geldiği kadar süt aldığını ancak daha fazlasını şuan için yapamayacaklarını söyledi.
İmalatçının da kendini güvenceye almak zorunda olduğunu belirten Avunduk, “İmalatçının satamadığı sütü alıp da kurumu ödememe durumuna düşmesi hem kendini hem üreticiyi hem de kurumu mali anlamda ciddi sıkıntıya düşürür. Dolayısıyla şuan için imalatçı sadece satabileceği kadar sütü almaktadır” dedi.

“Zorunlu süt pazarlanması olamaz”
Candan Avunduk, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları’nın “Yapılacak bir yasal düzenleme ile imalatçılar, aldıkları inek sütü kadar koyun sütü de alması konusunda zorunlu kılınmalıdır” görüşüne ise tepki ile karşılık verdi.
Avunduk, “Süt imalatçıları, küçükbaş hayvan sütü almıyor çünkü bugün 1 litre küçükbaş hayvan sütü 1.5 litre büyükbaş hayvan sütü bedeli kadardır. Ancak verimi de tam tersi bir o kadar düşüktür. Dolayısıyla inek sütü kadar koyun sütü almamız konusunda zorunluluk getirilmesi imalatçıya ‘biraz daha zarar et ve erken bat’ demek olur. Bu kabul edilebilir değildir. Zorla, yüksek maliyetli, düşük verimli, süt pazarlanması dünyanın hiçbir ülkesinde de yoktur” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar