Çok okuyana iş yok! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Köşe Yazarları

Çok okuyana iş yok!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi’nin 55 yaşındaki bir bayanın devlete istihdam edilmesi sonrasında yaptığı açıklamalar ülkedeki istihdam meselesini yeniden gündeme taşıdı. Her ne kadar da UBP Kurultayı nedeniyle torpille yapılan istihdamlar gündemi meşgul ettiyse de, Ünverdi’nin açıklamaları istihdamların farklı bir boyutu ile de ele alınmasına neden oldu.
Kanal Sim’de her salı, eğitim uzmanları Dr. Hasan Alicik, Salih Sarpten ve benim hazırlayıp sunduğumuz “Bilimsel Eğitim” programında bu hafta istihdamın eğitim boyutunu ele aldık. Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) verilerine baktığımız zaman ortaya çok ilginç bir istihdam tablosu ortaya çıkıyor. Üniversite adası olarak tanınmak isteyen bir ülkede üniversite mezunları istihdam edilmiyor. Ne yazık ki veriler bunu gösteriyor.
DPÖ’ün 2011 yılında hazırladığı hanehalkı işgücü anketine göre devlete istihdam edilenlerin %40.6’sı lise altı düzeyde… Yani sadece ortaokul, ilkokul mezunu veya ilkokuldan dahi mezun olmayanlar istihdamın %40’ını oluşturuyor.
Yine DPÖ verilerine göre üniversite mezunlarının istihdamı %21.2, master ve doktora yapanların istihdamı ise %3.2’de kalıyor. Neredeyse liseden her mezun olanın üniversiteye gittiği bir ülkede universite mezunları, master ve doktora yapanların toplam istihdamı %25’i bulmuyor. Boşuna değil ki birçok üniversite mezunu işsiz olarak dolaşıyor veya bu ülkeden göç ediyor. DPÖ verilerine göre bu ülkedeki genç işsiz oranı %23.1. Bu durum hem AB hem de OECD ortalamalarının üzerinde… Emin olun ki KKTC’deki bu işsizlik rakamın çok önemli bir kısmını üniversite mezunları oluşturuyor.
Bu ülkeyi yönetenlerin istihdam politikasına göre, gençlerin üniversiteye gitmesine gerek yok. Hele hele master ve doktora yapmasına hiç gerek yok. Ya da master veya doktora yaparsanız bu ülkede size iş yok. Benim anladığım bu… Bundan dolayıdır ki binlerce Kıbrıslı Türk genç, üniversite sonrasında adaya geri dönmüyor ve bulundukları ülkelerde iş imkanı arıyor. Anladığım kadarıyle yönetenlere göre çok fazla eğitim almış insanların adaya dönmesi kendileri için tehlike arz ediyor. Onlar daha çok yönetilebilen veya daha az eğitim almış kişileri tercih ediliyor.
Bu ülkede üniversite ve üniversite üstü eğitim alan insanlar istihdamın sadece dörte birini oluşturuyorsa, günümüz çocukları ve gençlerini hangi anne-baba veya hangi öğretmen, hangi okul üniversiteye gitmesi yönünde motive edebilir ki? Bir milletvekilimizin söylediği gibi bugünün geçleri doktor, mühendis, öğretmen veya ekonomist olmak yerine “delege” olmak istiyor. Ne yazık ki bu ülkede bugünlerde delege olmak, doktor olmaktan çok daha önemli…
Bugünkü gençler dersini çalışmıyorsa, sınavlarda başarısız oluyorsa haksız mı? Ne için okulda başarılı olsunlar ki? Bu ülkenin istihdam politikaları okul başarısından çok, siyasi yakınlığa göre şekilleniyor. Kaldı ki lise altı mezuniyet istihdamı, üniversite mezuniyet isithdamından daha fazla yapılabiliniyorsa; Niye geçler üniversiteye gitsin ki?
Bazılarınızı duyar gibiyim. “Daha çok bilgi sahibi olmak, kendini yetiştirmek, daha iyi bir yaşam” gibi nedenlerle üniversiteye gidilmelidir. Bunlar doğru olabilir ancak, mesele istihdama gelince tercih üniversiteliden yana kullanılmıyor. DPÖ verilerine göre bu ülkede ilkokul ve ortaokul mezunlarına daha çok ihtiyaç varmış… Bu durumu bir anektot ile anlatmakta yarar vardır. Zamanın birinde sınıf öğretmenliği bölümünden mezun bir genç daha sonra eğitim programları alanında master yapar ve Eğitim Bakanlığı’na gider. İlgili müdürle görüşür. Kendisinden yararlanmak istenmesi halinde göreve hazır olduğunu söyler. İlgili müdürün cevabı ise “ Ne yauuu! Öğretmenliğin masteri de mi var?” şeklinde olur. Bu cevabı duyan genç da 3-5 ay sonra adadan ayrılır ve ancak yıllar sonra ülkeye geri döner.
Bu ülkede benzeri olaylar geçmişte çok yaşandı. Kimi eğitimli gençlerimiz adaya hiç dönmedi, dönmeyecek de… Eğitimli beyinlerimizden ne yazık ki yararlanamıyoruz. Daha da acısı yararlanmak istemiyoruz. Ne yazık ki gerçek bu!

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar