Üniversitelerin düşmanı kumarhaneler - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Üniversitelerin düşmanı kumarhaneler

Güney'e resort kumarhane

Havadis, KKTC’de üniversite eğitimi gören Türkiyeli ve yabancı bazı öğrencilerle konuştu. Öğrenciler, ülkede yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi, KKTC’ye genel bakış açılarını ifade etti

 


“KKTC’NİN İMAJI İYİ DEĞİL”: KKTC üniversitelerinde eğitim görmeye hak kazanan öğrenciler, yakınlarının “orası kumar cenneti, gitme” diye telkinde bulunduklarını öne sürdü. Öğrenciler, bu algının motivasyonlarını düşürdüğünü, “kumar cenneti” imajından dolayı ailelerin de çok temkinli davrandıklarını söyledi

 “PARAYI VER, DİPLOMAYI AL”: KKTC üniversitelerinden mezun olmanın “parayı ver diplomayı” al şeklinde bir önyargı ile karşılandığını anlatan öğrenciler, ülkeye geldikten sonra bunun doğru olmadığını gördüklerini ama gerekli PR çalışmalarıyla bu imajın acilen değiştirilmesi gerektiğini düşünüyor

“KIBRIS’TA HAYAT ÇOK PAHALI”: Türkiye ve diğer ülkelerden üniversite öğrenimi için ülkeye gelen öğrenciler, üniversite harçlarının birçok ülkeye göre daha uygun olduğunu düşünürken; kira, elektrik ve gıda gibi zorunlu ihtiyaçların çok pahalı olmasından yakınıyor

 “KKTC HALKI ÇOK SEVECEN”: Ülkemizde üniversite eğitimi gören öğrencilerin büyük bir çoğunluğu KKTC’ye gelmeden önce birçok olumsuz yorum duyduklarını ama burada yaşamaya başladıktan sonra fikirlerinin olumlu yönde değiştiğini söyledi. Öğrenciler, KKTC halkının çok samimi olduklarını kaydetti

Pınar BARUT- Gürsel KARAGÖZLÜ

KKTC’de üniversite eğitimi gören Türkiyeli ve yabancı bazı öğrenciler, pahalılıktan dert yandı, ev kirası, elektrik, su ve telefon faturası derken elde kalan para ile mutfak masraflarını bile rahatlıkla karşılayamadıklarını söyledi.

Ülkenin yurtdışındaki imajının ise “kumar cenneti” olduğunu kaydeden üniversiteli öğrenciler, bu sebeple birçok ailenin çocuğunu KKTC’ye göndermek istemediğini savundu.

KKTC üniversitelerinin yurtdışındaki imajının da çok iyi olmadığını belirten üniversiteli öğrenciler, “KKTC’deki üniversiteler için ‘parayı veren istediği üniversiteden diploma alabilir’ algısı çok yaygın” dedi.

Ülkede toplu taşımacılık hizmetinin de eksik olduğunu söyleyen üniversiteli öğrenciler, “hepimizin özel arabası yok. Okul servisleri de belirli saatlerde hizmet veriyor. Ülkede üniversiteli öğrenciler için yaygın toplu taşımacılık oldukça önem arz ediyor ancak KKTC’de bu hususta yeterli düzeyde değil” diye konuştu.

Türkiye’den ve diğer ülkelerden KKTC’ye üniversite eğitimi görmek için gelen öğrenciler, KKTC yurttaşlarının misafirperver, sevecen, saygılı ve hoşgörülü kişiler olarak niteliyor.

Öğrenciler, KKTC’nin doğal ve kültürel güzelliklerini ise çok seviyor.

 

“Kumar Cenneti” imajı öğrenci gelişine engel

KKTC’de özellikle son yıllarda büyük bir artış gösteren kumarhane sayısı, yurtdışından ülkeye okumaya gelecek olan öğrencilerin ailelerinin gözünde tehlikeli bir imaj oluşturuyor.

Öğrenci adaylarının bu konuda yakın çevrelerinden sürekli olumsuz yorumlara maruz kalması da büyük bir önyargıyı doğuruyor.

Aileler, çocuklarının kumar alışkanlığı kazanmasından korkuyor ve çocuklarını diğer ülkelerdeki üniversitelere yönlendiriyor.

 

Toplu taşıma ve sosyal aktiviteler yetersiz

Öğrenciler Kıbrıs’ta öğrenci olmanın en büyük zorlukları arasında toplu taşımanın ve sosyal aktivitelerin yetersizliğini gösteriyor.

Sabahın erken saatlerinde derse giren ve akşamüstü okuldan ayrılan öğrenciler, o saatler itibariyle toplu taşımanın olmamasından dolayı Kıbrıs’ı gezmekten ve stres atmaktan mahrum kalıyor.

Sinema, tiyatro ya da öğrencilere yönelik daha ucuz sosyal aktivitelerle stres atmak isteyen öğrenciler, özellikle kişisel araçları yok ise ev ile okul arasında bir hayat sürmek durumunda kalıyor.

 

Döviz ve hayat pahalılığı en büyük neden

Kira ücretlerinin yüksekliğine ve döviz cinsinden talep edilmesine, bir de artan elektrik ve gıda maddesi giderleri eklenince, okul parasını uygun bulan öğrenciler bile zorlanıyor.

Ailelerin bütçelerini aşan bu giderlerden dolayı Kıbrıs’ta okul tercihi yapmak daha da zor bir hal alıyor.

Kimi öğrenciler ailelerine destek çıkmak için çalışmak zorunda kalırken, kimi okulunu donduruyor.

 

Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi? Öğrenciler ne dedi?

Aziz Zübeyir

“Ben Nijeryalıyım ve KKTC’de işletme okuyorum. Kıbrıs çok güzel, insanları da öyle. Okul için ödediğimiz ücret 400 $ gibi cüzi bir rakam. Ama burada bizi en çok zorlayan şey ev kiralarının, elektrik ve gıda maddelerinin çok pahalı olması. Derslerin ağırlığından çok fazla sosyal hayatımız yok zaten ama yine de öğrencilere yönelik sinema, tiyatro gibi aktiviteler ve eğlence yerleri de çok yetersiz. Kıbrıs öğrenim görmeye gelenler için ideale yakın ama yaşamak için çok zor. Çünkü hayat çok pahalı. En azından ev kiraları biraz daha aşağıya çekilse biraz daha rahat yaşayabiliriz”

 

Mümin Can Yolagitmez

“Ben Kıbrıs’ta eğitim görmekten ve yaşamaktan memnunum. Okul ücretleri daha uygun olduğundan Kıbrıs’ta eğitim almayı tercih ettim. Ama şu an bizi en çok ev kiraları, elektrik ücreti ve marketteki ürünlerin pahalı olması zorluyor. Bir öğrencinin günlük ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için cebinden her gün en az 50 – 100 TL civarında para çıkıyor. Kıbrıs’a gelmeden önce bir ön araştırma yaparak geldim. Bazı konularda bekleneni bulamadım. Ama Kıbrıs’ta en çok sevdiğim şey Kıbrıs insanının cana yakın olması ve onları ailem gibi görmem. Kıbrıs’a ayak basar basmaz kimseyi tanımadan benimle ilgilenen, ailesinin bir bireyi gibi davranan ve yardımlarını esirgemeyen Kıbrıs halkına da sizin aracılığınız ile selamlarımı sevgilerimi iletiyorum”

 

Ömer Faruk Çakmak

“Eğitimimi burada yapmamın birinci sebebi okul ücretlerinin çok uygun olmasın. Mimarlık okuyorum ve eğitimimi İngilizce olarak alıyorum. Ben Bursalıyım ve orada da aileye kiralanan bir standart ev ile öğrenciye kiralanan ev arasında burada olduğu gibi fiyat farkları var. Ben Kıbrıs’ta herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ne zaman bir durumda yardım talep etsek Kıbrıs halkı hemen yardıma koştu. . En önemlilerinden biri de oto-stop yaptığımız her zaman gideceğimiz yere kadar bizi arabalarına alan insanlar hep oldu. Türkiye’de bu pek mümkün değil. Öğrenci arkadaşlarıma Kıbrıs halkı ile iç içe olmalarını öneririm. Kıbrıs halkı sevecen bir halktır. Bir de söz vardır “yüzünü aynaya nasıl gösterirsen öyle görürsün” diye. Türkiye’de Kıbrıs’a gidip eğitim alacağımı söylediğim zaman tanıdıklarım “aman kumar ülkesine gidiyorsun” diyerek moralimi bozmuşlardı. Maalesef böle olumsuz bir imaj var. Ama Kıbrıs’a geldikten sonra ara dönemde Türkiye’ye gittiğim zaman tanıdıklarıma “bana söylediğiniz Kıbrıs sizin söylediğiniz Kıbrıs gibi değildir” dedim ve onlardan bazılarını da burada ağırladım. Kıbrıs’a geldiğim için pişmanlık duymadım, duymayacağım da”

Baran Yıldız

“Ben Türkiye’de Makine mühendisliği okurken yatay geçiş yaparak burada inşaat mühendisliği okumaya başladım. Açıkçası şu an çok memnun değilim. Nedenleri de, ev kiralarının, ulaşımın ve genel olarak tüm hayatın çok pahalı olması. Özellikle Türkiye’ye göre. Bir çay içecek olsan küçük bardak bir çay 4.00 TL. Öğrenci bütçesine uygun satış yapılması gereiyor. Okul ücretleri normal ücretler olmasına rağmen bu gider kalemleri bizi bir hayli zorluyor. Bir dükkanda 1 lira olan bir ürün hemen yanındaki diğer bir dükkanda 1.50 lira olabiliyor. Ayıca Kıbrıs’taki en büyük sorunlardan biri de ulaşım. Sabah 09:00’da okula gidiyoruz ve akşam 17:00 gibi dönüyoruz. Şehirlerarası taşımacılık olmadığından başka bir ilçeye gidemiyoruz. Bir de Türkiye- Kıbrıs arasında uçak biletlerinin çok pahalı olmasından dolayı yılda sadece 1 kere ailemizin yanına gidebiliyoruz. En iyi olan şey bölge halkının bizlere çok sahip çıkması ve sevgi göstermesi. Biz de onlara karşı saygılı ve sevgili davranıyoruz. Kıbrıs’ta insanında baskı yok, insanları aşağılayıcı, küçük düşürücü davranışlar yok. Bu yönden mutluyum”

Abdurrahman Özmen

“Kıbrıs’ta okumaktan, buradaki insanları tanımaktan ve onlarla birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Bir üniversite daha okuyacak olsam yine Kıbrıs’a gelirim. Türkiye’ye nazaran burası biraz daha pahalı. Ev kirası, elektrik, akaryakıt, su ücretleri ve marketteki ürünler gerçekten zorlayıcı fiyat aralığında. Ancak tüm bu olumsuzluklara rağmen insanların sıcak kanlılığı ve güzel yaklaşımları burada kalmama neden oldu. Bir öğrencinin Kıbrıs’ta yaşayacağı çok sorun olacağını zannetmiyorum, ben yaşamadım. Okumak için buraya gelinirse cennet gibi bir yer. KKTC devleti tarafından getirilen yasal düzenlemelerin bize ulaşmasıyla ilgili sorunlarımız oluyor. Duyuruların bize ulaşması çok geç ve yetersiz bilgiyle oluyor. Öğrenci izinlerimiz ya da elektrik vs. gibi işlemlerimizi halletmek için gittiğimiz devlet dairelerinde sistemden kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. Maalesef Türkiye’de Kıbrıs’daki üniversiteler için “parayı ver diplomayı al” gibi bir imajı var. Buraya gelince bunun böyle olmadığını, kaliteli bir eğitim gördükten sonra sınavların kazanılması halinde o diplomanın alınacağını yaşayarak öğrendim. Dendiği gibi havadan diploma verilmediğini bilmeleri gerekiyor. Benim Türkiye üniversitelerinde eğitim gören çok arkadaşım var ve onlardan daha iyi eğitim aldığımızı söyleyebilirim. Ulaşım sorunu ve uçak bilet fiyatlarını da makul seviyeye getirirlerse çok güzel olacak. Kıbrıs’ın en çok insanlarını, doğasını, tarihini, kültürünü ve okulumu sevdim.

Lütfü Budancamanak

“Ben okul ücretlerinin daha uygun olması ve eğitim kalitesin de yüksek olması sebebiyle Kıbrıs’tayım. Burada en çok ev kiraları, elektrik ve marketteki ürünlerin pahalı olması bizleri zorluyor. Bazı konularda bekleneni bulamadım. Örneğin okul eğitiminden memnunum ama okul ücreti dışında her şeyin daha pahalı olduğunu ve yıllık giderlerimin tahmin ettiğimden kat be kat daha fazla olduğunu  gördüm. Türkiye den Kıbrıs’a geleceğim zaman yakın çevrem gelmemem için çok telkinde bulundu. “Orası kumar ve içki cenneti” gibi olumsuz şeyler söylendi. Ama Kıbrıs’a gelmeden burada yaşamadan kimse Kıbrıs insanının ve Kıbrıs’ta yaşamanın nasıl olduğunu anlayamaz. Öğrenciler olarak bizlerin istediği şey öğrenciye yönelik sosyal aktivitelerin biraz daha fazla olması. Bir de şehirlerarası ulaşım zorluklarımızın giderilmesi. Bunu da gerektiği gibi yaparlarsa çok güzel olur”

Ümit Yüksel

“Kıbrıs’ta olmaktan ve burada öğrenim görmekten çok memnunum. Ben Antalyalıyım ve buradaki gıda, kira ve  elektrik giderleri hemen hemen Türkiye’deki gibi. Türkiye’de Kıbrıs’a gidip eğitim alacağımı söylediğim zaman tanıdıklarım “aman dikkat et oraya kumar ülkesi” diyerek tepki vermişlerdi. Ama Kıbrıs okumak amacıyla gelenler için ideal bir yer. Kavga, gürültü, ve kötü olayların sık yaşanmadığı bir ülke. Önümüzdeki yıl son yılım mezun olacağım. Master ve doktoramı da burada yapmayı düşünüyorum. Türkiye ye gittiğim zaman tanıdıklarıma burada okumaları konusunda tavsiye vereceğim. Kıbrıs harika bir yer, doğası, denizi ve insanıyla bir cennet gibi”

Muhammed Talha

“Kıbrıs’ta olmaktan çok mutluyum. Kıbrıs’ta öğrenim görmeyi tercih etmeme en büyük etken uygun öğrenim ücretleri oldu. İngiltere ve başka ülkelerde eğitim görmek için yaptığım araştırmalarda çok yüksek öğrenim ücretleriyle karşılaşmıştım. Şimdi KKTC’de yıllık 400 $ civarı bir para ödüyorum. Arkadaşlarımla birlikte bir ev kiraladık ve tek kişi için çok yüksek olan kira bedelini bu şekilde hafifletmiş olduk. Burada okumak ve yaşamak konusunda herhangi bir şikâyetim de yok. Okulu bitirince memleketim Pakistan’daki öğrenci adaylarına Kıbrıs’ı önereceğim”

 

RÖPORTAJLAR: GÜRSEL KARAGÖZLÜ

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar