Negatif düşüncelerle başa çıkmanın 5 yolu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Sağlık

Negatif düşüncelerle başa çıkmanın 5 yolu

[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]F[/dropcap]ark etmesek de günün önemli bir bölümünü negatif düşüncelerle geçiriyoruz. Peki bu düşüncelerle başa çıkmanın yolları neler?

Çoğumuz, fark etmesek de günümüzün önemli bir bölümünü, istediğimiz gibi gitmeyen işleri, olayları, ilişkileri düşünerek ve gelecek hakkında endişelenerek geçiririz. Enerjimizi ve vaktimizi negatif olaylara odaklayıp, stresli ve mutsuz oluruz.
Psikolojik araştırmalar yayınlayan Psychology Today dergisinde çıkan bir haber negatif düşüncelerle başa çıkmanın yöntemlerini açıklamış.


Sizin için özetlediğimiz yöntemlerle, negatif düşüncelerle başa çıkmanız mümkün. İşte bunu sağlayacak 5 yöntem:

Düşüncelerinizin ne kadar gerçeği yansıttığını sorgulayın

Zihnimizin bizi düşündüklerimizin tamamen doğru olduğuna ikna etme konusunda büyük bir yeteneği vardır. Bunun için 4 temel yol kullanır. Eğer bunları bilir ve fark edebilirsek, engelleyebiliriz:

1. Siyah-Beyaz Düşünmek : Olaylara tek bir açıdan yaklaşıp, kesin gözüyle bakmak ve alternatif olasılıkları göz ardı etmek.
Her Şeyi Kişisel Almak : Kötü giden her şey için kendini suçlamak, örneğin bir arkadaşınız size gülümsemedi diye onu üzecek bir şey yaptığınızı düşünmek. Belki de arkadaşınız kötü bir gün geçiriyor ve moral bozukluğu sizinle alakalı değil.

2. Negatif Şeylere Odaklanmak : Olayların iyisiyle kötüsüyle bütününü görmek yerine sadece kötü yanlarına odaklanmak.

3. Felaket Senaryoları Kurmak : Bir olayla ilgili tahmin yürütürken, olabilecek en kötü senaryoyu kurup ona inanmak.

Negatif düşüncelerinizin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını anlamak için kendinize acaba zihnim bana bu dört oyundan birini oynuyor olabilir mi diye sorabilirsiniz. Örneğin, kafanızda kendinizi sert bir şekilde eleştirdiğinizi varsayalım. Bir arkadaşınız gelse kendisi hakkında böyle konuşsa ne yapardınız? Büyük ihtimalle onun bu negatif bakış açısına karşı çıkardınız. Bu mantığı kendi düşüncelerinize uygulayın. Kendinize “En kötüsünü mü düşünüyorum? Kendimi yok yere suçluyor olabilir miyim?” gibi sorular sorarak negatif düşüncelerinizin doğruluğunu denetleyin.

Negatif düşüncelerden uzaklaşmanın bir yolu da kendinize negatif düşüncenizle ilgilenmek için sınırlı bir süre tanımaktır. Örneğin sabah, öğlen ve akşam 5 dakika. 5 dakika dolduğunda ise negatif düşüncelere son verip gününüze devam edin.

Hepimiz hem kendimizi hem de diğerlerini fark etmeden yargılarız. Sürekli olarak kendinizi başkalarıyla ve ideallerinizle karşılaştırmak memnuniyetsizlik doğurur. Kendinizi ve çevrenizdekileri yargılamayı bırakabildiğinizde (kolay değil, ama mümkün) çok rahatlamış hissedeceksiniz. Üstelik bunun ilişkilerinizi nasıl hızla düzelttiğine şaşıracaksınız.

Şükredin

Pek çok araştırma şükretmenin mutluluğu arttırdığını gösteriyor. Kötü günler geçiriyor olsanız bile, küçük de olsa şükredecek şeyler bulmak mümkün. Bir günlük tutup her gün şükran duyduğunuz birkaç şey yazmak bunu yapmanın kolay ve etkili bir yolu.

Sürekli kötüye odaklanıp iyi giden şeyleri görmezlikten gelmek insanın doğasında vardır. Geçmişteki hatalarınızı düşünmek yerine, güçlü noktalarınıza odaklanın. Eğer kendinizi sert bir şekilde eleştirdiğinizi fark ederseniz, durun ve beğendiğiniz yanlarınızı düşünün.

Negatif düşüncelerinizi yönetme konusunda büyük güçlük çekiyorsanız ve bu hayatınızı etkiliyorsa danışmanlık hizmetleri almak size yardımcı olabilir.

Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar