Kumarcılar Hanı Soyuldu Mu? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Köşe Yazarları

Kumarcılar Hanı Soyuldu Mu?

Başsavcı, istediği kadar “yolsuzluk” kavramını değiştirmeye, içini boşaltmaya, olguyu önemsizleştirmeye, yolsuzlukların toplum önünde sorgulanmasına, hatırlatılmasına, unutulmamasına vesile olanlara ayar vermeye çalışsın, halkın algısında değişen bir şey olmayacak!

Sosyal medyada hesabı var, yok bilemem. Yoksa da bir tane açmasını tavsiye ederim. Arada bir baksın. Orada  sürekli tekrarlanan hatırlatmalar var. Örneğin; 5-6 “yolsuzluk” dosyası diye tabir edilen malum dosyaların, suç oluşturup oluşturmayacağı, bunlar hakkında dava açılıp açılmayacağını 10-15 gün içinde açıklayacağını söylemişti ya! Süre doldu! Sonuç ne oldu?


Güzel mecra bu sosyal medya! Alarmlı çalar saat gibi… Hiçbir şeyin unutulmasına imkan tanımıyor!

Neyse, bunları hatırlattıktan sonra, Sayıştay Başkanlığı web sayfasında gördüğüm bir rapor hakkında sizlere özet bilgiler vermek istiyorum. Başsavcı bunların ne olduğunu sorgulayıp dursun. Ne olduğu açıkça sırıtmıyor mu? Bu gibi işlere hala tanım bulunamıyorsa, yasama bu işe bir çözüm üretmeli ve devletin soyulmasının önüne geçmelidir.

Rapor 18 Aralık 2018 tarihli ve 28 sayfadan oluşuyor. Ekleri burada yer almamış. Başdenetçi Tülay Eren tarafından hazırlanmış. Raporda; Kumarcılar Hanı’nın tamirat sürecinde, yapılan ek işler sürecinde yaşananlar araştırılmış ve bazı sonuçlara varılmış.

Gelin rapordaki dikkat çeken hususlara birlikte bakalım:

İhale tüzüğünde ve sözleşmede ek/eksiltilen işler oranı %20 olarak belirlenmiş olmasına karşın, ihale tutarı %62,4 oranında artırılmış, %43,0 oranında ise eksiltilmiştir.

Ek işler ile Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 832.763 TL tutarındaki işlerin özel teknik şartnameleri düzenlenmemiştir.

Keşif Metrajında yer alan ancak Şubat 2013 tarihli Özel Teknik Şartnamede yer almayan işler mevcuttur.

Keşif Metrajında tanımlanan bazı işler birden fazla işi kapsamakta, her bir işin tutarı ayrı ayrı belirtilmemektedir.

Bazı işler için iki ayrı hakediş raporu düzenlenerek aynı iş için firmaya iki ayrı ödeme yapılmıştır (131,955 TL).

Yapımı gerçekleştirilmeyen veya eksik gerçekleştirilen işler mevcuttur.

Temellere Enjeksiyon (Güçlendirme) İşlerinin tutarı 432.000 TL (13.500 Kg x 32 TL) olarak belirtilmiş ve 10.10.2014 tarih ve 8 nolu Hakediş Raporuna istinaden firmaya 432.000 TL ödeme yapılmıştır. 09.06.2017 tarihli Bilirkişi raporunda ise yapılan işin tutarı 216.000 TL olarak belirtilmiştir.

Yapımı, işin tanımına uygun gerçekleştirilmediği halde ödemesi yapılan işler mevcuttur (176.995,18 TL).

Elektrik kırımı yapılan yerlerin restorasyon sıvası ile doldurulması işi uygun malzeme kullanılmadan gerçekleştirilmiştir.

Hakediş Raporlarında belirtilen miktarların altında gerçekleştirilen işler mevcuttur.

Yapılmadığı veya eksik yapıldığı halde firmaya ödemesi gerçekleştirilen işlerin toplam tutarı KDV hariç 539.216,14 TL ’dir.

Bakanlar Kurulu kararından önce gerçekleştirilen işler mevcuttur. Ayrıca bu işler iki kez ödenen işler arasında  yer almaktadır.

Yapılmayan veya eksik yapılan işlerin oranı %5’in üzerinde olduğu halde geçici kabul yapılmıştır. Ancak KDV hariç 539.216,14 TL tutarında yapılmayan veya eksik yapılan işler mevcut olmasına rağmen 16.03.2015 tarihli iki ayrı Geçici Kabul Tutanağı düzenlenmiş ve firmadan yapılan kesinti tutarı 36.927,42 TL olarak hesaplanmıştır.

Geçici Kabul Tutanağının düzenlenme tarihinin 16.03.2015 ve kati kabul süresinin 1 yıl olduğu dikkate alınarak, banka teminat mektuplarının sürelerinin Mart 2016 tarihine uzatılması gerekirken bu işlem yapılmamıştır. İlgililerden alınan bilgiye göre kati kabul yapılmamıştır.

2’nci Etap kapsamında yapılmayan veya eksik yapılan bazı işler 2’nci Etabı gerçekleştiren müteahhidin sorumluluğunda olmasına rağmen 3’üncü ve 4’üncü Etap Restorasyon İşlerine dahil edilmiş ve ödemeleri yapılmıştır.

 Raporun bütününü okumak için Sayıştay Başkanlığı resmi web sayfasını ziyaret edebilirsiniz: http://sayistay.gov.ct.tr/Portals/1089/documents/reports/Rapor182018.pdf

 Bu raporu okuyanlar, ne düşünürler tahmin etmek zor değil. Fakat bundan daha kötü durumda olup da suç unsuru bulunamadığından kapanan, ne dosyalar görmedi ki bu millet!

Sonuca ulaşılıp hesap alınamıyor ise; Sayıştay Başkanlığı boşuna zahmet etmemelidir.

Kapatın gitsin!

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar