Ekonomist Devrim Barçın, Havadis Web TV’de yayınlanan Gün Başlarken programında Damla Dabis’in konuğu oldu. Barçın, zamları, HP ödeneğini ve asgari ücret artışını değerlendirdi, ekonomik tabloyu yorumladı.
HAVADİS ÖZEL
Ekonomist Devrim Barçın, gerçek enflasyon oranının yüzde 30’larda olduğunu kaydetti, T.C. faiz politikasını ve KKTC’de akaryakıta yapılan zammı değerlendirdi.
Sosyal medya hesabından 27 Eylül 2021 tarihinde yapmış olduğu paylaşıma atıfta bulunan Barçın, Türkiye’deki “yanlış” politikaların bedelini KKTC’de yaşayan halkın ödediğini kaydetti.
Devrim Barçın, “Sosyal medya hesabımdan 27 Eylül tarihinde yaptığım paylaşımda ‘TC’deki yanlış bu politikaların bedelini yine “Egemen” KKTC’de yaşayan bizler ödeyeceğiz maalesef’ demiştim, keşke yanılsaydım. Aradan 2 hafta geçti. Öyle de oldu. Benzine okkalı bir zam yapıldı” dedi.
Ekonomist Devrim Barçın, KKTC’de benzin fiyatlarının ilk kez TC’den fazla noktaya geldiğini söyleyerek, “Türkiye’de şu anda kurşunsuz 95 oktan benzin 7,76 TL iken bizde 7,84 TL olmuştur. Euro dizel Türkiye’de 7,27 TL iken bizde 7,30 TL’dir. Yüzde 6,66’lık bir zam ile tarihe not düştük” şeklinde konuştu.
“10,65’lik HP geri alındı”
Ekonomist Devrim Barçın, Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan hayat pahalılığı ödeneğinin ocak ayına ait ödemesinin akaryakıta yapılan zamla vatandaşın cebinden geri alındığını söyledi.
Barçın, “2020 Temmuz- Aralık arasında, dönemin hükümeti yüzde 10,65’lik hayat pahalılığını ödememişti. Dün bunun ilk ödemesi yapıldı. Tam insanlar rahata erdi derken anladık ki benzine yapılan zamla bunu geri alma noktasına getirdi” dedi.
“Hani bizde faiz politikası yoktu?”
Ekonomist Devrim Barçın, gerçek enflasyon oranının KKTC İstatistik Kurumu’nun dediği gibi yüzde 21,01 değil, yüzde 30’larda olduğunu ifade etti.
T.C. Merkez Bankası’nın izlediği faiz politikasının TL’nin daha da değer kaybedeceğinin göstergesi olduğunu dile getiren Barçın, şunları kaydetti:
“Bizim ülkemizde para politikası yoktur. Çünkü TL’nin Anavatanı TC’dir. Para politikası ve paranın faizini Türkiye belirliyor. Bu yüzden ‘KKTC’de para politikası yapılmaz, faiz belirlenemez’ deniyor ama TC’de azami aylık gecikme faizi yıllık bazda topladığımızda %27, 36’dır. KKTC’deki gecikme faizi 37,2’dir. Hani bizde faiz politikası yoktu?
İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilerle %21,01 enflasyon olan bir yerde %37,02 faiz almanın anlamı nedir? Çünkü gerçek enflasyon %30’lardadır ve sermayenin elindeki parayı sana kredi olarak verdiğinde ve senin geri ödememen durumunda onun gecikme faizi olarak alacağı para reel kayba uğramaması adına %37.02 belirlenmiştir. Yani gerçek enflasyon oranı budur! KKTC İstatistik Kurumu’nun dediği gibi %21,01 değildir!
Eğer HP’yi doğru oranda açıklamazsak, sosyal sigorta emeklilerinin gerçek oranda artış almalarını engeller ve alım gücünü geriletiriz.”
“Asgari ücretten gelir vergisi alındı, bu da bir ilk”
Ekonomist Devrim Barçın, asgari ücret artışına ilişkin değerlendirmesinde ise asgari ücretten vergi alınarak ülke tarihinde bir ilkin daha gerçekleştiğini söyledi.
Devrim Barçın, devletin üstlendiği %30 iş veren sigorta pirim desteğinin %25’inin asgari ücretliden tahsil edildiğini kaydetti.
Barçın, şunları kaydetti:
“Net asgari ücreti yanlış açıklıyoruz. Bekar olan biri 39,15 TL gelir vergisi ödeyecek. Evli, erkek ve çocuğu olmayan bir asgari ücretli ayda 11,15 TL vergi ödüyor. Hükümet iş veren sigorta pirim desteği verme kararı aldı. Devlet, ‘10 kişiden fazla olanlara %30 iş veren sigorta pirim desteğini ben ödeyeceğim’ dedi. Asgari ücretli bir çalışanın iş veren sigorta pirim mükellefiyeti 4970 TL olan bürüt asgari ücretin %11’idir. Prim desteği ise 164 TL’dir.
Sen 40 TL gelir vergisi aldığında asgari ücretliden, bu devletin 10 kişi ve üzerinde çalıştırdıklarına iş veren pirim desteğinin 4’te 1’ini aslında o fukara asgari ücretli finanse ediyor. Kısacası bu hükümet, ‘10 kişiden fazla olanlara %30 iş veren sigorta pirim desteğini ben ödeyeceğim, kaynağını da %25’ini de asgari ücretliden tahsil edeceğim’ dedi.”