Balıkçılara hayat öpücüğü - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazartesi, Nisan 29, 2024
KıbrısManşet

Balıkçılara hayat öpücüğü

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, mesleki balıkçılığı gelişmesi için eylem planı hazırladı. Plan, balıkçı filolarının geliştirilmesi ve barınakların iyileştirilmesini içeriyor

 

BARINAK PROJELERİ HAZIR: Gemikonağı Balıkçı Barınağı rehabilite edilecek, kaynak bulunur bulunmaz yeni barınak yapılacak. Kaplıca Balıkçı Barınağı rehabilite edildi, üst yapı yatırımları için proje hazırlandı. Kayalar ve Lapta’da da balıkçı barınaklarının yapılması bakanlık gündeminde


 

FİLO GÜÇLENDİRİLECEK: Balıkçılığın gerçek anlamda bir meslek olmasını sağlamak için balıkçılı filosu güçlendirilecek. Bakanlık, 10 metreden büyük balıkçı teknelerinin KKTC balıkçı filosuna kazandırılması, denizdeki menzilin daha uzağa aktarılabilmesi konusunda Türkiye’den destek talep etti

 

DGD SİSTEMİ DEĞİŞECEK: Geçimini balıkçılıktan sağlayan kişilerin Doğrudan Gelir Desteği’nden gerçekçi bir biçimde yararlanmalarını sağlamaya dönük 2016 yılında atılan adımlar süreklilik arz etmedi. Sektör gelişmedi.  Bakanlık, mesleki balıkçının desteklenmesi konusunu da yeniden gündeme aldı

 

GECİKMİŞ ÖDEMELER YAPILACAK: Mesleki balıkçılığın yanında daha dik durulabilmesi ve daha fazla katkı sağlayabilmek amacıyla amatör balıkçıların ticari faaliyette bulunmalarının önüne geçilecek. Mesleki balıkçıların gecikmiş sosyal gevenlik yatırımları süratle tamamlanacak

 

Ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabilecekken yıllardır adeta atıl durumda olan mesleki balıkçılık sonunda hak ettiği değeri buldu. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, mesleki balıkçılığın iyileştirilmesi için harekete geçti.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, mesleki balıkçılığın geliştirilmesi için bakanlığın birçok konuda ciddi adımlar attığını ve henüz hayata geçirilmemiş olan bir dizi projeleri olduğunu kaydetti.

Bakan Şahali, bu bağlamda mesleki balıkçıların filo koşullarını geliştirmek amacı ile Türkiye Cumhuriyeti’nden 10 metreden büyük balıkçı teknelerinin KKTC filosuna kazandırılması, denizdeki menzilin biraz daha uzağa aktarılabilmesi konusunda talepte bulunduklarını kaydetti.

Şahali, mesleki balıkçıların barınak koşullarının iyileştirilmesi amacı ile de çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti.

Bbalıkçı barınakları ile ilgili hazırlanmış yığınla projeler olduğunu belirten Şahali, “Bunlar hacimli projelerdir kaynağı da Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydetti. Öyle zannediyorum ki 2019-2021 protokolü imzalanır imzalanmaz bu konuda belli başlı kaynakların serbest bırakılması söz konusu olabilecek” dedi.

Bakan Şahali, yine Doğrudan gelir Desteği kalemlerinden balıkçıların daha gerçekçi bir biçimde yararlanmalarını sağlamaya dönük 2016 yılından başlayarak atılan adımlar olduğunu ancak bunun süreklilik arz edecek şekle büründürmenin mümkün olmadığını belirtti.

Şahali, “Biz bu yıl bıraktığımız yerden devam etmek zorunluluğu ile karşı karşıyayız” dedi.

Bakanı Erkut Şahali, ayrıca geçimini balıkçılıkla sağlayanların yanında daha dik durabilmek adına amatör balıkçıların bu konuda ticari faaliyette bulunmasının önlenmesine de mutlak suretle ihtiyaç olduğuna dikkati çekti, “Balıkçılık yılın yarısında yapılan bir meslektir dolayısıyla balığa çıkılamayan durumlarda onlarla dayanışmamız ve onlara kaynak sağlayabilmemiz bir zorunluluktur” dedi.

 

Şahali: Yıllarca göz ardı edilen en önemli fırsatlardan biri

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, balıkçılığın KKTC’de yıllardır göz ardı edilen ancak ülke için en önemli fırsatlardan biri olduğunu kaydetti.

KKTC karasularında balık varlığının ekonomik dönüşümü sağlayacak kadar zengin olduğuna ilişkin bilimsel değerlendirmeler olduğunu ifade eden Şahali, ancak bundan organize bir biçimde istifade etmek konusunda bugüne kadar başarı sağlanamadığını kaydetti.

Şahali, “Mesleki balıkçıların gerek barınak koşullarını gerekse filo koşullarını geliştirme konusuna diğer işlerimiz nedeni ile ciddi anlamda pek eğilme fırsatımız olmadı. Bunu acı bir itiraf olarak dile getiriyorum. Bu konuda fark yaratma gayreti ile hareket ediyoruz ancak bu ciddi anlamda insan kaynağı dahası ekonomik kaynak gerektiren bir durumdur. Şuanda ondan da yoksun olduğumuz gerçeğini de unutmuyoruz” diye konuştu.

Bakan Şahali, dolayısıyla bu konuda hayalci davranmamak gerektiğini ama mesleki balıkçıların da en azından şuanda yapmakta oldukları işi öncellikle devam etmeleri ardından da geliştirmelerine zemin yaratacak belli başlı adımları attıklarını kaydetti.

Bakan Erkut Şahali, “Örneğin Doğrudan gelir Desteği kalemlerinden balıkçılarımızın daha gerçekçi bir biçimde yararlanmalarını sağlamaya dönük adımlarımızı 2016 yılından başlayarak atıldı ancak bunları süreklilik arz edecek şekle büründürmek mümkün olmadı. Biz bu yıl bıraktığımız yerden devam etmek zorunluluğu ile karşı karşıyayız” dedi.

 

“Filomuzun güçlendirilmesi için Türkiye’den talepte bulunduk”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nden özellikle filoların güçlendirilmesine ilişkin 10 metreden büyük balıkçı teknelerinin filomuza kazandırılması, denizdeki menzilin biraz daha uzağa aktarılabilmesi konusunda taleplerinin de olduğunu söyleyen Bakan Şahali, bu konunun değerlendirildiğini ifade etti.

Şahali, “Öyle zannediyorum ki kısa süre içerisinde sayın bakan ile Türkiye’de bir araya geleceğiz ve bu konuyu yeniden ele alacağız. Çünkü bu Türkiye açısından bir kaynak aktarımı anlamına gelmeyecek. Onlar için çok ciddi rakamlar değil bunlar ama bizim açımızdan çok ciddi kazanımlar olacak. Ancak balıkçılığın gerçek anlamda bir meslek olmasını sağlamak gibi bir kararlılığımız var” dedi.

 

“Amatör balıkçıların ticari faaliyette bulunması önlenmeli”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, ayrıca geçimini balıkçılıkla sağlayanların yanında daha dik durabilmek, daha fazla katkı sağlayabilmek adına amatör balıkçıların bu konuda ticari faaliyette bulunmasının önlenmesine de mutlak suretle ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Şahali, “Balıkçılık yılın yarısında yapılan bir meslektir dolayısıyla balığa çıkılamayan durumlarda onlarla dayanışmamız ve onlara kaynak sağlayabilmemiz bir zorunluluktur. Ancak bütçe olanaklarımız bu konuda gerekeni tam da yapabileceğimiz bir durumu işaret etmiyor. Ancak örneğin onların sosyal gevenlik yatırımlarının oluşturduğu yükümlülüğü üstlenmiş olmak bile bir aşamadır. Bu konuda da gecikmiş ödemeleri de süratle tamamlama hedefindeyiz.2019 yılı bütçe kalemleri içerisinde ödenekleri de mevcuttur” diye konuştu.

 

“Balıkçı barınakları ilgili yığınla proje var”

Bakan Şahli, ayrıca balıkçı barınakları ile ilgili hazırlanmış yığınla projeler olduğunu ancak bunların hacimli projelerdir olup kaynağının Türkiye Cumhuriyeti olduğunu kaydetti.

Şahali, “Öyle zannediyorum ki 2019-2021 protokolü imzalanır imzalanmaz bu konuda belli başlı kaynakların serbest bırakılması söz konusu olabilecek” dedi.

Şahali, “Örneğin, Mağusa’da iskelesi yıkılmış bir balıkçı barınağı var. Bu sebeple geçici önemle olarak laguna bölgesine taşınmış bir balıkçı filosu var ama derme çatma koşullarda iş görmeye çalışıyorlar” diyerek bu noktada Laguna Projesi’nin hazır olduğunu dile getirdi.

Gemikonağı Balıkçı Barınağı’nda ciddi bir kapasite aşımının söz konusu olduğunu kaydeden Şahali, orada yeni bir barınak yapımı ile ilgili çok daha hacimli bir proje olduğunu, ancak şuan için en azından mevcudun rehabilite edilerek biraz rahatlamanın sağlanması için daha küçük ölçekli bir alternatif projenin de olduğunu kaydetti.

Bakan Şahali, yine Kaplıca Balıkçı Barınağı’nda çok önemli bir rehabilitasyon çalışması yapıldığını ama üst yapı yatırımları henüz tamamlanmadığı için yapılan o yatırımın da değer bulur durumda olmadığını söyledi, bunun ile ilgili bakanlığın projeleri olduğunu dile getirdi.

Kuzey sahillinde Kayalar’da, Lapta’da bir balıkçı barınağının yapılmasının da bakanlığın gündeminde olduğuna vurgu yapan Şahali, “Ancak yeni protokolün imzalanması ile birlikte öngörülecek kaynakların hangileri üzerinde mutabık kalacaksak onlar üzerinde ilerleme şansımız olacağını da bilinmesini isterim” dedi.

 

Duygu ALAN

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar