Yurttaş endişeli - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Yurttaş endişeli

Devlet hastanesi

Sağlık Bakanlığı, bazı hizmetlerin özelden alınması için çalışma başlattı, yurttaşın kafası karıştı. Bazı yurttaşlar, girişimi memnuniyet verici olarak nitelerken, bazıları özelleştirme girişimi olarak algıladı

 


YARISI CEPTEN GİDECEK: Sağlık Bakanlığı, yoğunluk nedeniyle aylar sonrasına randevu verilen Kolonoskopi, Simir, MR, Meme USG, Gastroskopi ve Tomografi gibi hizmetler için özelden hizmet alımı için girişim başlattı. Bu hizmetlerden birini özelden almak isteyen vatandaşlar ücretin yarısını ödeyecek

“PARAN YOKSA ÖL”: Bazı yurttaşlar, Sağlık Bakanlığı’nı yeni uygulamayla ‘paran yoksa öl’ mesajı verdiğini öne sürdü. Bazı yurttaşlar ise getirilecek sistemle hastanenin de yükünün hafifleyeceği ve yurttaşın daha kısa sürede sağlık sorunlarına çözüm bulacağını belirtti

 

Kardelen GÖKSU-Laçin KAMALI

Sağlıkta alanındaki altı hizmet kalemi için özelden hizmet alınması konusunda yürütülen çalışmalar devam ediyor. Buna göre, devlet hastanelerinde belirli ücretler karşılığında yapılan Kolonoskopi, Simir, MR, Meme USG, Gastroskopi ve Tomografi işlemleri için devlet, özelden de hizmet alımı yapacak.

“Genel Sağlık Sigortası kapsamında mini bir deneme” olarak nitelendirilen uygulamanın yürürlüğe girmesi ile belirlenen işlemler için özelden hizmet almak isteyen hastalar, aldığı hizmetin yarı ücretini de cebinden ödeyecek.

Örneğin, özel hastane de 550 TL olan MR bedelinin 275 TL’sini hasta öderken, kalan 275 TL’yi ise hasta adına Sosyal Sigortalar Dairesi karşılayacak.

Devlet hastanelerinde cüzi ücretler karşılığında verilen bu hizmetlerin özelden çok daha yüksek fiyatlarla satın alınacak olması vatandaşı ikiye böldü. Bazı vatandaşlar uygulamayı zaman kazanılması açısından olumlu karşılasa da, birçok vatandaş, sağlık hizmetlerinin özelleştirilemeyeceğine vurgu yaparak çalışmaya olumsuz tepki koydu.

 

Özel hizmet bedeli cep yakıyor

Havadis, Kolonoskopi, Simir, MR, Meme USG, Gastroskopi ve Tomografi işlemleri için özel hastanelerin uyguladığı fiyat politikası ile devlet hastanelerindeki ücretlerini kıyasladı.

 

Havadis’in yaptığı fiyat araştırmasına göre, MR ücreti devlet hastanesinde 75 TL, özel hastanede 550 TL, Simir testi devlet hastanesinde 12 TL, özel hastanede 120 TL, Meme USG devlet hastanesinde 20 TL, özel hastanede 300 TL, Kolonoskopi devlet hastanesinde 150 TL, özel hastanede 2 bin 500 TL, Gastroskopi devlet hastanesinde 150 TL, özel hastanede 2 bin TL, Tomografi ise devlet hastanesinde 60 TL, özel hastanede 450 TL.

 

Buna göre, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında mini deneme” adı altında yürürlüğe girecek olan yeni uygulama ile hasta MR hizmeti için 275 TL, Meme USG için 150 TL, Simir için 60 TL, Kolonoskopi için bin 250 TL, Tomografi için 225 TL, Gastroskopi için bin TL ödeyecek.

 

Vatandaş ne dedi? 

Ahmet Hürol: Buradaki adalet nerede?

“Fikir olarak böyle bir karar çıktı ama bu benim kararıma mı faydama mı? Ben bütün bunlardan muafım. Benim eğer rahatsızlığımdan dolayı MR gerektiren bir durum olursa ben gidip dışarıda cebimde olmayan ile mi ödeyeceğim? Kırk sene çalışmışlığımın karşılığını bunu tekrar cebimden ödeyeceksem buradaki adalet nerede? Yaşlı insanlara hukuksuzluk olur, saygısızlık olur. Ben çalışacağım bu kadar hizmet yılı, sen gelip bana üç ay erken randevu için bunları söyleyeceksin. Zaten hangi işimiz erken yapılıyor? Durmadan zorluk çıkarıyorlar. Hastaların günahı ne? İşimiz yine de olmayacak. Vatandaşa bunu da paralı yapıyorlar. Her taraftan tokat yiyoruz. İlaçlarımı ödesinler, ilaçlarımı bile bulamıyorum burada.”

Eşber Sönmez: Parayı veriyoruz ama iyi bir hizmet yok

“Benim çocuğum yedi yaşında ve kulakları duymuyor. Bu çocuğu özele götürdük, doktor teşhisi koydu. Hastanede işitme testi yapılması için devlet hastanesine geldik ve doktor bulamadık. Her bölüm için daha hızlı verim alınacak bir düzenleme getirilse daha da iyi olur. Çünkü para veriyoruz ve iyi bir hizmet alamıyoruz.”

Mehmet Akıner: Resmen parası olmayan ölsün diyorlar

“Sigortalı bir kişinin bunu karşılaması mümkün değil. Bu yüzden parası olmayan ölsün diyorlar. Hadise bu, parası olmayan gidecek. Allah razı olsun efendilerden, istedikleri gibi yapıyorlar. Emekli maaşı alan vatandaşlar, evlerine yiyecek mi alacak, elektrik, su parası mı ödeyecek yoksa ilaç ve röntgenlere para mı? Önce bir bunun cevabı verilsin daha sonra düzenlemeden bahsedilir.”

Ziver Beysat: İlaçlara da çözüm getirilsin

“Olumlu düşünüyorum. Çok güzel bir haberdir bu durum. Durumu kötü olan kişiler aylarca randevu sırası beklemek zorunda kalmayacak. Fakat bu ilaç konusu da bizi çok yıpratıyor. Ben sigortalıyım, 2500 civarı bir para alıyorum fakat ilaçlarımı alamıyorum. Gözlerim görmüyor, tansiyon hastasıyım. Paramın çoğunu ilaçlara veriyorum. Bir emekli maaşı ile çok zor.”

Oktay Özdenefe: Halk yine mağdur

“İnsanın ağrına gidiyor. Ödeyebilen var ama ödeyemeyecek durumda olan da çok kişi var. Fiyatlar özelden geleceği için yine yüksek olacak ve halk yine mağdur duruma düşecek. Bizler emekli maaşı ile geçinmeye çalışan vatandaşlarız, bu durum bizi sarsar.”

 Cemal Karataç: Bütçemiz özeli karşılayamaz

“Ben ilaçları hep dışarıdan alıyorum. En ucuzu 45 TL en pahalısı 385 TL. Devlet bunları bile doğru düzgün karşılamıyor. Bu testleri mi karşılayacak? İnanmıyorum. Üç ay sonra MR çektireceğiz. Üç defa beyin kanaması geçirdik. Kalp damarlarım tıkalı, şekerim var, kolesterolüm var.  Kaçıncıdır hastaneye yatırılıyoruz. Mecburuz. Özel hastaneye kaç defa gidebiliriz ki? Bütçemiz özeli karşılayamaz, ilaçlarımız da çok pahalı. Mesela üç aydır ilaçlarımı kendim alıyorum, bu ay da ben alacağım fakat bana bir kutunun parasını gelecek ay verecekler. Vermesinler, eksik kalsın. Her ay aldığımız maaştan ilaçlara para verince elimize çok az kalıyor. Çocuklarımız destek çıkmasa mahvolduk. Güvenmiyorum hiçbirine.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar