Vatandaş kasaba uğramaz oldu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Vatandaş kasaba uğramaz oldu

Dövizdeki yükselişin tetiklediği zamlar, kasapları da etkiledi. Mağusa bölgesindeki bazı kasaplar, fiyatlar nedeniyle yurttaşın et yiyemez duruma geldiğini, kendilerinin ise dükkan kirasını dahi çıkarmakta zorlandığını savundu

Ali ELMAS

Ülkemizde son zamanlarda yaşanan ekonomik zorlukların yanı sıra TL’nin değer kaybetmesi, bu duruma bağlı olarak akaryakıt, elektrik ve tüp gaz gibi birçok ürüne gelen zamlar vatandaşı isyan noktasına getirdi. Bütün sektörleri etkileyen bu durum kasaplara da zor günler yaşatıyor. Kurban Bayramının yaklaştığı şu günlerde bizlerde sizin için kasapların nabzını tutuk ve yaşanan ekonomik zorlukların onlara nasıl yansıdığını sorduk.


Kasaplar, hayvan üreticilerinin yem ham maddelerine uygulanan zamlar dolayısıyla hayvan fiyatlarına ciddi şekilde artırdığını, bunun yanında hayvan sayısının da az olmasından kaynaklı zor durumda olduklarını belirtti.

Hayvan sayısı yeterli değil

Mağusa’daki kasaplar, çok zor günler geçirdiklerinden yakınarak, özellikle hayvan üretiminin ve piyasadaki hayvan sayısının yeterli olmadığını söylediler. Hayvan üreticilerinin hayvanlara sürekli zam uyguladığını ve bu durumun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini belirten kasaplar, bu durum karşısında en çok mağdur olanın ise vatandaş olduğunu aktardı. Kasaplar, Hayvancıların hayvanlarına yaptığı zamma bağlı olarak kasaplarında et fiyatlarını artırdıklarını söylediler.

İthal et getirilmesi gerekir

Mağusalı kasaplar, ülke piyasasında yeteri kadar hayvan olmadığı için et konusunda sıkıntı çektiklerinin altını çizerek, bundan dolayı da hayvan üreticilerinin sürekli olarak artırdıkları fiyatlardan etleri aldıklarını belirttiler. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali’nin ithal et getirme konusunda hayvan üreticilerinden çekindiğini belirten kasaplar, işin gerçeğinin ülkede yeteri kadar etin olmadığının ve bu durumun çözülmesini talep ettiler.

Kurban Bayramı yaklaştı ancak hareketlilik yok

Kasaplar, kurban bayramının yaklaşmasına rağmen hareketliliğin olmadığını, geçmiş bayramlarda böyle zamanlar telefonlarının susmadığını ve sürekli olarak sipariş aldıklarını ancak bu sene herhangi bir hareketliliğin olmadığını ifade etti. Hayvan fiyatlarının artmasında kesinlikle Hayvancılar Birliği Başkanı ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı’nın etkisi olduğunu belirten kasaplar, bu durumun devam etmesi halinde dükkanlarını kapatıp ülkeyi terk edeceklerini belirttiler.

Kasaplar ne dedi?

Mustafa Sermet: 2 yıldır kurban satamıyorum

“Devletten hiçbir çözüm istemiyorum. Devlet diye bir şey yoktur. Maalesef tarımdan anlamayan bir Tarım Bakanımız var. 2 yıldır kurban satamıyorum çünkü kurban bayramının yaklaştığı zamanlar fiyatlar 2 ise 4 oluyor. Bunun da tek sorumlusu Hayvancılar Birliği Başkanı ve hayvancılardır.  Ülkeye acilen ithal et getirilmesi gerekmektedir. Tarım bakanımız iç piyasadaki etin yeterli olduğunu söylüyor ancak fiyatlar 16’dan 20’ye, ya da 12’den 17’ye yükseliyor. Bunun ceremesini kesinlikle halk çekiyor. Bu pahalılığın sorumlusu kesinlikle Tarım Bakanı ve Hayvancılar Birliği Başkanı’dır.”

Mehmet Güder: Kapılara denetim getirilmesi şarttır

“İşlerim çok şükür iyi gidiyor. Biz kasaplar üretici ve tüketici arasındaki aracıyız. Bazı müşteriler etlerini Güney Kıbrıs’tan  alıyor ve arkadaşlarını da getiriyor bu durumda bizi çok etkiliyor. Rumlar, Kuzey’den Güney’e 2 veya 3 kilo et geçirebiliyorken, Türkler Güney’den Kuzeye 10-15 kilo et geçirebiliyor. Kapılara denetim getirilmesi bu yüzden çok önemli bir konudur. Hayvancılar giderleri yüksek olmasından ve üretimin az olmasından dolayı dövizin de etkisiyle fiyatlar ciddi anlamda arttı. Önümüzde kurban bayramı var. Ama vatandaş bayramda 5 kilo et alıyorsa bu yıl maalesef 2 kilo et alabilecekler. Kapılardaki denetimsizliğe bir çare bulunması gerekir.”

Şerifali Oy: İthal et gelmezse dükkânları kapatacağız

“Kasaplar olarak çok zor durumdayız. Hayvancılar yeme gelen zamlar yüzünden hayvanların fiyatlarını her geçen gün daha da artırıyor. Vatandaşa et satmak için hayvan almak zorunda olduğumuz için mecburen üreticinin verdiği fiyattan alıyoruz, ama böyle giderse ve ithal ete izin verilmezse mecburen dükkanları kapatacağız. Tarım Bakanı ithal et getirme konusunda hayvancıdan korktuğu için bu konu ile ilgili çalışma yapmıyor. Öte yandan her aybaşı benden sürekli olarak et alan müşteri bile aldığı kilo sayısını yarıya düşürdü. Zor durumdayız ve ben gelecek sene kesin olarak adadan ayrılmayı düşünüyorum. Bu durumdan da en çok etkilenen kesinlikle halkımızdır. Kıbrıs’ta var olan mangal kültürü yerini mangal da darı kültürüne bırakacak böyle giderse. Etin pahalı olmasından dolayı piyasa da taşlık ve ciğer kalmadı kasaplar olarak greve gitmemiz şart oldu. Tarım Bakanı memlekette hayvan yeterli diyor. Kendisine 1 yıllığına dükkânımı devretmek istiyorum bakalım piyasa da et var mı? yok mu?”

Ozan Akmergiz: Daha sipariş almadım

“Bu işin gerçek tarafı KKTC’de kasaplar çok zor durumdadır. Bunun başlıca nedenleri ise bir kaç tane et kaçakçısının bu ülkeye tonlarla et geçirmesidir. Bu kaçakçılığı yapan da üst düzey kişilerdir nedeni ise bundan birkaç ay önce ülkeye getirilen 6 ton eti kimin getirdiği konusunda polisimiz herhangi bir açıklama yapmamasıdır. Olayla ilgili sadece masum olan tır şoförü tutuklandı ve olay ört pas edildi. Bunların yanında acilen adaya ithal et getirilmesi gerekir. Kurban bayramı yaklaştı ve ben halen daha sipariş almadım. Her önüne gelen kasap dükkanı açıyor ve marketler kasaplarla dolduğu için otomatik olarak işler düştü. Devletin bu duruma acilen çözüm bulması gerekmektedir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar