Türkiye’deki üniversitelere A Level ile giren öğrencilerin şikayetleri… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Türkiye’deki üniversitelere A Level ile giren öğrencilerin şikayetleri…

Türkiye’deki üniversitelere A Level ile giren öğrenciler ve aileleri dertli mi dertli… İşin ilginç tarafı sorunlarını anlatacakları muhatap da bulamıyorlar. Bugünlerde örgütlenmeyi ve seslerini daha çok çıkarmayı amaçlıyorlar. Önümüzdeki günlerde kamuoyu yaratmak için hem KKTC, hem de KKTC’deki TC yetilileri ile görüşmeyi düşünüyorlar.

Bilindiği gibi 2010 yılında YÖK aldığı bir kararla Yabancı Öğrenci Sınavı’nı(YÖS) kaldırdı. Türkiye’de her üniversite yabancı statüsündeki öğrencisini artık kendisi seçiyor. Yani eskiden olduğu gibi merkezi bir sınav yapılmıyor. YÖK aldığı ikinci bir kararda da, Kıbrıslı Türk öğrencilerin A Level puanı ile yabancı öğrenci statüsünde Türkiye’deki üniversitelere girmesine olanak yarattı. Bu karardan sonra da çok sayıda Kıbrıslı Türk öğrenci Türkiye’deki üniversitelere A Level puanları ile girdi ve halen öğrenimlerini sürdürüyorlar. Bundan sonra da bu koridoru kullanarak Türkiye’deki üniversitelere girecek olan çok sayıda öğrenci olacak.
Özellikle tıp öğrenimi görmek isteyen gençleri için İngiltere kapısının kapalı olması nedeniyle Türkiye’deki üniversitelere yöneliyorlar. Ancak burada da ciddi bir okul harcı karşılarına çıkıyor. Bugün Türkiye’deki üniversitelerde A Level koridorundan giderek Tıp öğrenimi görmek istiyorsanız yıllık 15 bin TL’lik harç miktarını gözden çıkarmanız gerekiyor. Ancak ayni üniversiteye LYS koridorundan giriyorsanız 3-5 yüz TL ile kurtuluyorsunuz. Türkiye’deki üniversitelere A Level ile girecek öğrencilerin sorunu sadece harçlar değil…
A Level puanlarınızı göstermek ve mülakatlara girmek, gerekirse üniversitenin kendi sınavına girmek için bir okuldan diğer okula koşuşturmak durumundasınız. İstanbul’dan Ankara’ya, Ankara’dan İzmir’e ve daha birçok şehre…
Bu süreçte en üzücü nokta ise “torpil” iddiaları. Ayni bölüme başvuran Kıbrıslı Türk öğrenciler arasında A Level notları düşük olan öğrencilerin “torpilli” diye kendinden daha yüksek A Level puanı olanların yerine üniversiteye alındığı iddiaları öğrenciler ve aileler arasında konuşuluyor.
********
Unutmamak gerekir ki ülkemizde hem devlet kolejlerinde hem de özel kolejlerde ciddi sayıda A Level programını takip eden öğrenci var. Hatta bazı özel kolejler sadece A Level programını takip ediyor. Hal böyle olunca ve bu kadar öğrenciyi ilgilendiren bir konuda Milli Eğitim Bakanlığımız ciddi bir tavır almak durumundadır.
Öğrendiğim kadarı ile Milli Eğitim eski bakanı Mustafa Arabacıoğlu geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya bu konuda bir mektup yazdı. Mektuba halen herhangi bir cevap alınmadığı söyleniyor. Ancak geçtiğimi günlerde Ankara’ya kurmayları ile birlikte çıkarma yapan yeni eğitim bakanımız Özdemir Berova’nın temasları sırasında bu konunun gündeme geldiği bilgisi var bende…
KKTC Milli Eğitim Bakanlığı’nın A Level ile Türkiye’deki üniversitelere girecek Kıbrıslı Türk öğrenciler için ayrı bir kontenjan talep ettiğini öğrendik. Bu talebin karşılanması durumunda daha çok Kıbrıslı Türk öğrencinin A Level puanları ile Türkiye’deki üniversitelere girebilme şansı doğacak ama yine yabancı statüsünde…
Artık Türkiyeli yetkililerinde de karar vermesi gerekiyor. Kıbrıslı Türkler yabancı mı değil mi? Geçmişte de bugün de, Kıbrıslı Türkler için bazen yabancı bazen yerli statüsünde olduğunu gösteren uygulamalarla karşılaşıyoruz. Yani bir Kıbrıslı Türk LYS üzerinden Türkiye’deki üniversitelere giriyorsa “yerli”, A Level puanı ile giriyorsa “yabancı” muamelesi görüyor. Demek ki Türkiye’de yapılan sınava göre “uyruk” değişiyor.
Bu sorunun giderilmesi için bizim eğitim bakanlığının ısrarcı bir tavır sergilemesi, Türkiyeli yetkilileri bu konuda sürekli rahatsız etmesi ve bu ayrımcılığın ortadan kaldırılması için ciddi bir tavır geliştirmesi gerekiyor.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar