Türkiye üniversiteleri çekim merkezi olmaktan çıktı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

Türkiye üniversiteleri çekim merkezi olmaktan çıktı

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Bugün toplamda iki milyon, KKTC’de ise iki bin civarında öğrenci Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda(YGS) terleyecek. ÖSYM verilerine göre bu yıl KKTC liselerinden mezun olan 2178 kişi sınava girecek. Geçtiğimiz yıl bu rakam 4 binin üzerindeydi. Ancak bu yıl ÖSYM, KKTC’deki üniversitelerde öğrenim gören ve tekrardan sınava girmek isteyen Türkiyeli öğrencilerin kendi ülkelerinde sınava girmesini zorunlu kılması KKTC’de sınava girecek öğrenci sayısını azalttı. KKTC’de sınava girecek öğrenciler arasında elbette geçmiş yıllarda liselerden mezun olanlar da var. KKTC’de genellikle son yıllarda lise son sınıf öğrencilerinin toplamı 2 bin 500 civarında… Bu da gösteriyor ki Türkiye’de öğrenim görme eskisi kadar ilgi görmüyor. 20 yıl öncesine göre bugün Türkiye’deki üniversiteler Kıbrıslı öğrencilerin çekim merkezinde değildir. 20-25 yıl önceye göre Türkiye’ye gitme talebi çok azaldı.

Ortada ilginç bir durum da var. KKTC liselerinden mezun olan ve bugünkü sınava giren Türkiye vatandaşı öğrenciler KKTC vatandaşı öğrencilerden daha fazla olduğunu görüyoruz. ÖSYM verilerine göre KKTC’de bugünkü sınava 769 KKTC, 1352 de TC vatandaşı girecek. Görüldüğü üzere bugünkü sınava giren öğrenciler arasında TC vatandaşları daha fazla…


Bu durumdan çok farklı anlamlar çıkarılabilir. Örneğin “liselerimizde öğrenim gören öğrenciler arasında Türkiyeli öğrenciler KKTC’li öğrencilerden daha fazladır” şeklinde bir ifade  kullanabiliriz. Bunun yanında “Kıbrıslı Türk öğrenciler Türkiye’de öğrenim görmek istemiyor” da demek mümkün…

YGS’ye giren Kıbrıslı Türk öğrenci sayısının azlığı için “KKTC’deki üniversiteleri tercih ediyorlar” demek de hiç yanlış olmaz. Yaklaşık 250 öğrencinin de gerek Avrupa, gerekse Türkiye’deki üniversitelere A Level sonuçları ile girdiğini de unutmamak gerekiyor.

Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olayları, patlamalar ve ülkedeki din odaklı yapılanma, Kıbrıslı aileleri ürküttüğünü ve çocuklarını Türkiye’den uzak tutmaya çalıştıklarını da söylemek mümkün.

Ancak kanaatimce bu Türkiye’de öğrenim görmeye olan ilgisizliğin en büyük sebebinin KKTC’deki üniversitelere çok kolay giriliyor olmasıdır. YGS ve LYS koridorunun çok meşakkatli olduğunu bilen öğrenciler her geçen gün mantar gibi çoğalan KKTC’deki üniversitelere çok da sıkılmadan girebiliyor. Birine giremiyorsa, diğerine mutlaka giriyor. Boşta kalan yok. Boşu boşuna YGS ve LYS için sınava girmek ve 1-2 yıl öncesinden başlayan dershane macerası içinde olmak pek da cazip gelmiyor.

Hal böyle olunca tabii ki Türkiye’ye okumak için gitmek isteyen öğrenci sayısı azalıyor. Aslında eğitim yönetenlerin Kıbrıslı öğrencilerin YGS ve LYS’ye olan ilgisizliği üzerinde kafa yormak ve KKTC’deki üniversitelerin giriş sistemi veya öğrenci kabul sistemlerini sorgulaması gerekiyor. Eğer Türkiye’de YÖK birçok bölüme başarı sıralaması getiriyorsa, bizim de bazı şeyler için artık düşünme zamanımız gelmiştir demektir. Kıbrıs’ta her isteyenin üniversiteye gittiği bir ortam var. Bu durumun ne kadar sağlıklı olduğunu sorgulamak gerekiyor.

Yani Kıbrıslı öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere olan ilgisizliği sadece Türkiye’deki üniversitelerin kalite veya kalitesizliği ile ilgili değil, KKKC’deki üniversitelerin birçoğunun para kazanma derdi ile her önüne geleni üniversiteye alma gayretidir. Üniversiteli olmanın bir ayrıcalık olduğu dönemleri çoktan geride bıraktık. Artık yüksek lisans(master) eğitimi bile sıradanlaştı.

Eeee! Ara eleman nerde? Yok. “Ortalık yabancı iş gücü ile doldu” diye şikayet ediyoruz. Bence hiç şikayet etmeye hakkımız yok. Herkesin üniversiteye gittiği bir ortamda ara eleman ihtiyacı başka nasıl karşılanacak?

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın Taner Akcan Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi de olmasa vay halimize…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar