Turizme korona darbesi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Turizme korona darbesi

KKTC turizmi de, Korona (Kovid-19) virüsünün kötü ününden nasibini aldı. Rezervasyonlarda yüzde 50’ye varan düşüş oldu. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, bu durumdan Sağlık Bakanlığı ve Rum Yönetimi’ni sorumlu tuttu

 


“HÜKÜMETLERİN SUÇU”: Tolun, iki hafta öncesine kadar, Korona (Kovid-19) virüsünün, KKTC turizminde ciddi olumsuzluklara yol açmadığını söylerken,  Sağlık Bakanlığı’nın hatalı açıklamalarının ve Rum Yönetimi’nin aldığı hatalı kararların, rezervasyonlarda, çok ciddi iptallere neden olduğunu öne sürdü

 “YÜZDE 50’Sİ İPTAL EDİLDİ”: Tolun: Sadece satılmış olan turlarda, yüzde 20 iptal var. Web siteleri üzerinden, ülkemiz otellerine yapılan rezervasyonlarda ise yüzde 80 düşüş yaşandı. Bu rakamlara bakıldığında, yüzde 50’ye yakın bir iptal söz konusu

VİRÜS AVRUPA’YA YAYILDI: İtalya’da, 1700 kişide Korona (Kovid- 19) tespit edildi, 29 kişi öldü, uluslararası futbol müsabakaları ertelendi. Resmi rakamlara göre, dün itibariyle, Hollanda’da 12 vaka tespit edilirken, 100 vakanın görüldüğü Fransa’da 2 ölüm gerçekleşti

 

 

Pınar BARUT

Çin’in Wuhan kentinde, geçtiğimiz Aralık ayında, ilk vakanın tespit edilmesinden bu yana, 50’yi aşkın ülkeye yayılan Korona (Kovid-19) virüsü hız kesmiyor.

Son açıklanan rakamlara göre, dünya genelinde 3 binin üzerinde ölüm yaşandı, 85 bini aşkın vaka tespit edildi.

1700 vaka sayısı tespit edilen ve 29 kişinin virüsten dolayı öldüğü İtalya’da, uluslararası futbol müsabakaları ertelenirken, Suudi Arabistan da Umre ziyaretlerini askıya aldığını duyurdu.

Resmi rakamlara göre, dün itibariyle, Güney Kore’de 3 bin 20 vaka tespiti, 21 ölüm, İran’da 978 vaka tespiti, 54 ölüm, Fransa’da 100 vaka tespiti, 2 ölüm, Hollanda’da 12 ve ABD’de de 71 vaka tespiti gerçekleşti.

Kıbrıs’ta şu ana kadar kayda geçen resmi bir vaka olmamasına karşın, virüsün kötü ünü, turizmi olumsuz etkiledi, rezervasyonlardaki iptal sayısı yüzde %50’lere ulaştı.

KKTC turizmindeki son durumla ilgili Havadis’ konuşan, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise, yaşanan iptallerden, Sağlık Bakanlığı ve Rum Yönetimi’ni sorumlu tuttu.

 

Tolun: Ülkemizde vaka yok ama…

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, iki hafta öncesine kadar, Korona (Kovid-19) virüsünün, KKTC turizminde ciddi iptallere yol açmadığını söyledi.

Ülkemizde tespit edilen bir vaka olmamasına rağmen, dünyanın birçok ülkesinde, çok sıkı tedbirler alındığına ve bunların medya yoluyla herkese ulaştığına dikkat çeken Tolun, insanlarda oluşan korku ve panik nedeniyle, az sayıda rezervasyon düşüşleri yaşandığını belirtti.

Tolun, “4-8 Mart tarihlerinde, Berlin’de yapılacak olan fuar iptal edildi. Mesela bu fuara, biz de gidecektik, olmadı” dedi.

 

“İptaller, Sağlık Bakanlığı’nın talihsiz açıklamasıyla başladı”

Tolun, tüm bu gelişmelerin ardından, gerek KKTC Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı hataların, gerekse Rum Yönetimi’nin aldığı hatalı kararların, rezervasyonlarda, çok ciddi iptallere neden olduğunu söyledi.

“Örneğin, bundan 2 hafta önce,  Mağusa’daki bir hastanın, Korona (Kovid-19) virüsü şüphesiyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’ne sevk edilip, karantinaya alındığının duyurulmasından sonra yüzde 50’ye yakın rezervasyon iptali yaşandı” diyen Tolun, bu duyurunun, Sağlık Bakanlığı’nca yapılan çok talihsiz bir açıklama olduğunu söyledi.

Tolun: Bakanlığın, henüz emin olmadan, ‘Korona (Kovid-19) virüsü şüphesiyle sevk ettik’ demesi, çok yanlıştı

 

“Rum Yönetimi korona virüsü bahane etti”

Sağlık Bakanlığı’nın bu duyurusunun, Kıbrıs’ta Korona (Kovid-19) vakası varmış gibi bir izlenim uyandırdığını, o andan itibaren de, inanılmaz ölçüde rezervasyon iptallerinin başladığını öne süren Tolun, “O zamana kadar yaşanan iptaller çok azdı. Sebebi de Kıbrıs değildi. İnsanlardaki genel panik ve korku sebebiyle idi” dedi.

“Bu yetmezmiş gibi, arkasından Rum tarafının, Korona (Kovid-19) virüsü bahanesiyle, Kuzey ve Güney arasındaki sınır kapılarını kapatması, ayrı bir talihsizlik daha oldu” diyen Tolun, Rum müşterilerinin dahi, kendi hükümetlerinin aldığı bu kararı kınadığını ileri sürdü.

Tolun: Ortak görüş, ELAM’ın, Anastasiadis’e baskı yaparak kapıları kapattırması. Yani Korona (Kovid-19) virüsü bahane edildi.

 

“Kapıların kapatılması tuz biber oldu”

Rum Yönetimi’nin,4 sınır kapısını kapatmasının sebebinin ekonomik nedenler olduğunu iddia eden Tolun, “Mart ayı, Rumların paskalya ayıdır. Nisan sonuna kadar devam eden, son hafta da paskalya kutlanan bir ay. Yani tatillerinin, dolayısıyla alışveriş ve gezmelerin arttığı ay. Bu talihsiz uygulama, tamamen ekonomik nedenlerledir. Bunun duyulması da tuz biber oldu” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasını ve Rum Yönetimi’nin aldığı kararı ‘talihsiz’ olarak yorumlayan Tolun, bu iki olayın duyulmasının, turizmdeki iptallerin büyük ölçüde artmasına sebep olduğunu öne sürdü.

Tolun: Sonuç olarak, bizim Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması, üstüne Rum Yönetimi’nin kapıları virüs sebebiyle kapattığını duyurması, birim rezervasyonlarımızın yüzde 50’sinin iptaline neden oldu

 

“Otel rezervasyonlarında yüzde 80 düşüş yaşandı”

Karpaz’a yapılacak olan turlarda ve Kıbrıs’tan Türkiye’ye olan turlarda da ciddi iptaller yaşandığını vurgulayan Tolun, Avrupa ülkelerinden yapılacak olan turlarda da, büyük oranda iptaller olduğunu söyledi.

“Sadece satılmış olan turlarda, yüzde 20 iptal var. Ama özellikle, web siteleri üzerinden, ülkemiz otellerine yapılan rezervasyonlarda yüzde 80 düşüş yaşandı” diyen Tolun, buna rakamlara bakıldığında, ülke turizminde, bu ay içinde, genel olarak yüzde 50’ye yakın bir iptalin söz konusu olduğunu belirtti.

Tolun: Bu çok büyük bir rakamdır. Umudumuz Nisan ayı. Çünkü Korona (Kovid-19) virüsünün sıcakta yaşayamayacağı, Nisan ayı itibariyle azalacağı düşünülüyor. Eğer gerçekten böyle olursa, rezervasyonlardaki durumun düzeleceğine inanıyoruz

 

“Bakanlık ile istişare halindeyiz”

Tolun son olarak, Suriye’deki savaşın büyümesinin ve göçmenlerin Avrupa’ya yürümesinin de, KKTC turizmini olumsuz etkilediğini, Turizm Bakanlığı ile alınacak tedbirler konusunda istişare halinde olduklarını belirtti ve şöyle konuştu: Turizmdeki teşviklerle ilgili, 2018 – 2019 ve 2020 teşviklerinin nasıl ödeneceği konusunda da kafa yoruyoruz. Önceden, teşviklerin yüzde 70’ini Türkiye,  yüzde 30’unu KKTC ödüyordu. Türkiye, ben artık teşvik vermiyorum deyince, Bakanlar Kurulu çözüm üretti, tamamı bizim devletimiz tarafından ödenmeye başladı.  Yani bakanlık da turizmin daha iyi olması için çaba harcıyor ama bahsettiğim tüm bu olayların üst üste gelmesi, Mart ayını çok zor hale getirdi

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar