Son söz meclisin - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

Son söz meclisin

Cumhuriyet Meclisi’nde yer alan muhalefet partileri, hükümetin sürpriz bir şekilde meclise gönderdiği anayasa değişiklik önerisini değerlendirdi

 


TEMKİNLİ YAKLAŞIM: Hükümet, “yargının talebi” diyerek hazırladığı anayasa değişikliği önerisini meclise gönderdi ancak muhalefeti bilgilendirmedi. Ana muhalefet, resmi bilgilendirme beklerken DP, öneriye sıcak baktı. YDP, karşı öneri hazırlığına başlarken TDP, seçimle birlikte referanduma sıcak bakmıyor

Fikri Ataoğlu

 

Duygu ALAN

Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde hükümet tarafından hazırlanıp meclisin gündemine götürülen anayasa değişiklik önerisi, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı tarafından “doğru ancak eksik” olarak değerlendirilirken, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, eksiklikler olsa da öneriye sıcak baktıklarını açıkladı.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, herhangi bir seçime endekslenmeden, müstakil bir zamanda, anayasa değişikliği önerisi istediklerini kaydetti.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise anayasa değişikliği önerisi konusunda hükümet kanadından kendilerine herhangi bir bilgi aktarılmadığını, bunu da doğru bulmadıklarını ifade etti.

 

Arıklı: Doğru ama eksik

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, hükümetin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin doğru ancak eksik olduğunu kaydetti.

Öneride Meclis çalışmaları ile ilgili de düzenlemelerin yer alması gerektiğini ifade eden Arıklı, “Anayasa değişikliği önerisi mecliste görüşülmeye başladığında, meclis çalışmalarını hızlandırıp, daha da rahatlatacak, hızlandıracak ve kolaylaştıracak meclisin yaz tatilini kısaltacak bir öneri sunacağız” dedi.

YDP genel Başkanı Arıklı, şöyle dedi: “Hükümetin meclise gönderdiği anayasa değişiklik önerisi, bizim daha önce Demokrat parti ile hazırladığımız önerinin sadece bir kısmıdır. Hükümetin anayasa değişikliği önerisi doğru ama eksik bir çalışmadır. 2014 yılında mecliste oy birliği ile geçmiş ama halk tarafından ret edilmiş değişikliğin özellikle yargı ve meclis çalışmaları ile alakalı bölümünde değişiklik önermiştik. Dolayısıyla bu bizim öneriye uygun fakat eksiktir. Meclis çalışmalarını daha da rahatlatacak bir değişikliğin de yapılması gerekiyor. Meclis çalışmalarını hızlandıracak ve kolaylaştıracak, meclisin yaz tatilini kısaltacak bir öneri sunacağız. Bekleyen bu kadar yasa varken, bizce, mecliste 1 ay tatil yeterlidir. Zaten komitelerde görev alanlar dışındakiler zaten haftanın 4-5 günü tatil yapıyor. Kamu vicdanı açısından bunun da düzeltilmesi gerek. İnşallah hükümet bu noktada sesimize kulak verir.”

Erhan Arıklı, dokunulmazlık meselesi ile ilgili de “bazı vekillerin sıkıntısı olduğunu anlıyorum bu konuda önerimizi geri çekebiliriz daha geniş detaylı anayasa değişikliğine bırakabiliriz” diye konuştu.

Grev ve referandum yasasında da değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade eden Arıklı, şunları söyledi: “Bizde bir sendika canı istediğinde bir karar alıyor ve grev yapıyor. Avrupa’da özellikle İngiltere’de grev hakkının kullanılmasında ciddi koşullar var. İngiltere’de referanduma gidiliyor, üye sayının salt çoğunluluğunun onayı isteniyor. Benzer düzenleme yapmakta büyük fayda var.”

 

Ataoğlu: Anayasa değişikliği önerisine sıcak bakıyoruz

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, yargının rahatlatılmasının yanı sıra dokunulmazlıkların tümünün kaldırılması, Meclis tatilinin 3 aydan 2 aya indirilmesi ve meclis çalışmalarının daha da rahatlatılıp hızlandırılması için düzenlemeleri de içeren bir anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu ancak mevcut öneriye de sıcak baktıklarını söyledi.

 

Erhürman: Hükümet kanadı tarafından bilgilendirilmedik

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, anayasa değişikliği önerisi konusunda hükümet kanadından kendilerine herhangi bir bilgi aktarılmadığını, bunu da doğru bulmadıklarını kaydetti.

Erhürman, “Dolayısıyla, anayasa değişikliği önerisi mecliste komiteye geldiğinde daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz” dedi.

 

Özyiğit: Herhangi bir seçime endekslenmeden öneri istiyoruz

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, gerek halkın önerinin içeriği hakkında tam anlamı ile bilgi sahibi olabilmesi gerekse mecliste de yeterince ilgilenilip değerlendirilmesi bakımından, herhangi bir seçime endekslenmeden, müstakil bir zamanda, anayasa değişikliği önerisi istediklerini kaydetti.

Özyiğit, şunları kaydetti: “Bizim öteden beri görüşümüz nettir. Biz herhangi bir seçime endekslenmeden, müstakil bir zamanda değişiklik önerisi istiyoruz. 2014’te de anayasa değişikliği önerildi ve o pakette çok yerinde öneriler vardı ama eksiklikler de vardı. Örneğin, bir anayasa değişikliğinde geçici 10’uncu maddenin de ortadan kaldırılması önerimiz vardı. 2014’te başta o olmak üzere bir takım eksiklikler sebebi ile halk anayasa değişikliği önerisini reddetti. O dönemin Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri ve ekibi bizi ziyaret etmişti. Onlar, ‘sadece yargıya yönelik değişiklikler yapalım, diğerleri tartışma konusu’ demişler ve 2015 cumhurbaşkanlığı seçimi ile olmasını önermişlerdi. Biz bunu doğru bulmadık.  Yeterince ilgilenilmeyecek, değerlendirilmeyecek, belki halka tam olarak anlatılmayacak. Gelsinler mecliste bir Ad-Hoc Komite oluşturalım, tüm anayasa değişiklik önerilerini toplayalım. Seçimden sonra ayrı bir dönemde, sadece bu konuyu, halkımızın da enine boyuna tartışabileceği bir konuyu halkın onayına sunalım.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar