Siber: Meclis Gerektiği Gibi Verimli Değil - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Siber: Meclis Gerektiği Gibi Verimli Değil

Siber: Var olma mücadelesinin önemi büyük

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yasaların daha hızlı hazırlanması için devlete hizmet verecek “hukuk komisyonu” kurulması için çalışma başlatılacağını açıkladı.

SİBER: “YASALARIN DAHA HIZLI HAZIRLANMASI İÇİN DEVLETE HİZMET VERECEK HUKUK KOMİSYONU KURULMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILACAK”

“BU KONUDAKİ İLK TOPLANTIYI ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA, BAŞBAKANIN VE YÜKSEK MAHKEME BAŞKANININ KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

“MECLİS GEREKTİĞİ GİBİ VERİMLİ DEĞİL, GEÇEN YASA SAYISINA BAKILDIĞINDA BU ANLAŞILABİLİR…”

Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili ilk toplantıyı, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Siber, “Birçok gelişmiş ülkede devlet için nitelikli ve hızlı yasa hazırlama görevi yürüten hukuk komisyonları var” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, ADA TV’deki televizyon programına katılan Siber, Meclis’in işleyişi, siyaset, çevre gibi konularda açıklamalarda bulundu.


“MECLİS GEREKTİĞİ GİBİ VERİMLİ DEĞİL, GEÇEN YASA SAYISINA BAKILDIĞINDA BU ANLAŞILABİLİR…”

Programda Meclisin çalışmasıyla ilgili soruları da yanıtlayan Sibel Siber, Meclisin gerektiği gibi verimli olmadığının bir gerçek olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Siber, geçen yasa sayısına bakıldığında bunun anlaşılabileceğini kaydetti.

Siber, devlette yasama konusunda yeterli uzman olmadığını, bunun yasaların bakanlıklarda hazırlanmasını geciktirdiğini, Meclis komitelerinde birikmesine neden olduğunu söyledi.

Konuşmasında Meclis başkanının ana görevine de işaret eden, Meclis Başkanı’nın ana görevinin iç tüzüğün verdiği yetkilere göre Meclis’i yönetmek ve düzeni sağlamak olduğunu belirten Siber, komitelerin daha verimli çalışması için teknik alt yapının hazırlanmasının Meclis Başkanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Ancak komitelerin toplanma sıklığı ve verimliliğinin, komite başkanı ve komite üyelerine bağlı olduğunu anımsatan Siber, Meclis Başkanı’nın esas komitelere üye olamadığını, oy kullanamadığını belirtti.

Meclis Başkanı, verimliliğin artması için yasaların nitelikli şekilde hazırlanıp, zaman kaybı olmadan komitelerden geçmesinin önemi üzerine durdu.

“UZMAN KİŞİLERDEN OLUŞAN VE DEVLETE HİZMET VERECEK HUKUK KOMİSYONU KURULMASI GEREK….”

Yasama konusunda uzman kişilerden oluşan ve devlete hizmet verecek bir Hukuk Komisyonu kurulması gerektiğini de anlatan Siber, bu komisyonun yasasının hazırlanması için önümüzdeki günlerde istişare başlatacağını belirtti.

Böyle bir Hukuk Komisyonu’na ihtiyaç olduğunu Yüksek Mahkeme Başkanı’nın da dile getirdiğini kaydeden Siber, yasama, yürütme ve yargının işbirliği halinde yasaların daha nitelikli ve hızlı hazırlanabilmesi için neler yapılabileceği konusunda çalışma yapmasının önemine vurgu yaptı.

Önümüzdeki hafta bu konuyla ilgili ilk toplantıyı, Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in katılımıyla gerçekleştireceklerini belirten Siber,  “Birçok gelişmiş ülkede devlet için nitelikli ve hızlı yasa hazırlama görevi yürüten hukuk komisyonları var” dedi.

“MECLİSTE SADECE İKİ HUKUKÇU GÖREV YAPIYOR”

Türkiye’deki ve dünyadaki meclislerin birçoğunda hem hukukçu milletvekili sayısının fazla olduğunu hem de kadroların yeterli olduğunu belirten Siber, KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde sadece 2 hukukçunun görev yaptığını belirtti, bunun da doğal olarak çalışmalara olumsuz yansıdığını söyledi.

Siber, yaklaşık 1 yıl önce açtıkları yasama uzmanı ve hukukçu münhallerine ilişkin sınavların ancak bu ay yapılabileceğini kaydetti.

“ŞİKAYET ETMEK YERİNE ÇALIŞMAK…”

Bu durumun ve sıkıntıların geçmişten geldiğine işaret eden Sibel Siber, bundan sonra yapılması gerekenin şikayet etmek yerine, aktif ve verimli bir yapı oluşturmak için çalışmak olduğunu ifade etti.

Birçok önemli yasanın Meclis’ten geçtiğini ancak tüzükleri henüz tamamlanmayan yasaların toplum yararına dönüşemediğini vurgulayan Siber, bu durumun yine bakanlıklardaki uzman eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti.

Siber, devlet dairelerinin şişkin kadrolarının yıllar içinde oluştuğunu, “işe göre istihdamın” ön planda tutulmadığını, bugün bu konuda sıkıntılar yaşandığını söyledi.

“BİRÇOK MÜŞAVİR BUGÜN MECLİSTE GÖREV YAPIYOR”

Müşavirlik sistemi konusunda da açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı Siber, bu sistemle ülkede yetişmiş insanların kaybedildiğini belirtti.

Konuyu geçmişten bugüne kadar sürekli gündeme getirdiğini ifade eden Siber, isteyen milletvekillerinin müşavirlerden faydalanması adına girişim yaptıklarını anımsattı, bugün birçok müşavirin Meclis’te görev yaptığını belirtti.

Meclisin nisabıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Siber, Anayasaya göre Cumhuriyet Meclisi’nde nisabın 26 olmasından dolayı zaman zaman sıkıntı yaşanabildiğini söyledi.

Siber, milletvekili sayısı az sayıda olan başka ülkelerde nisabın çok daha az sayıyla sağlandığını ve Meclis oturumlarında nisap nedeniyle ertelenme yaşanmadığını belirtti.

“ÖNEMLİ OLAN SİZ GÖREVİ BIRAKTIKTAN SONRA GERİDE ÇALIŞMALARINIZLA İLGİLİ ŞAİBE KALMAMASI”

Genel olarak ülkede siyasete ve siyasetçiye güvenin azaldığına dikkati çeken Siber, her işin hesap verilebilir ve şeffaf olması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Sibel Siber şöyle devam etti:

“Önemli olan siz görevi bıraktıktan sonra geride çalışmalarınızla ilgili hiçbir şaibe kalmaması. Sizi eleştiriyor olabilirler. Ancak yapmış olduğunuz doğru ise, vicdanen rahat olursunuz çünkü bu doğru mutlaka gün ışığına çıkar.”

“HALK KENDİ DEVLETİNE YABANCILAŞTIRILMAMALI”

Siber, bu konuda gençlere de çağrıda bulundu. Siber, çağrısında “Her ne kadar siyaset kurumuna güven azalmış olsa da motivasyonunuzu kaybetmeyerek ülke için güzel şeyler yapabileceğine inananlar olarak cesaretiniz kırmayın, siyasete girin” ifadelerine yer verdi.

Siyasetin toplum üzerinde kötü algısını siyasetten uzak durarak değil, bunu yaratan nedenlerle mücadele ederek,  iyi niyetle girişim yaparak düzeltilebileceğini ifade eden Siber, bu konuda gençlere büyük görevler düştüğünü belirtti.

Siyasetçinin,  halkın hissettiklerini hissetmesinin, duygularını anlamasının önemine değinen Siber, “Halk kendi devletine yabancılaştırılmamalı” dedi.

Eğer ülkede yasal boşluklar varsa bu boşlukları istenmeyen yanlışlıkların doldurabileceğini vurgulayan Siber, geçmişte kötü yapılan bir işin aynı şekilde devam ettirilmesinin geleceğe de kötü örnek teşkil edeceğini söyledi.  Siber, “Bugün iyi iş yapalım ki gelecekte örnek alınsın” dedi.

“WEB SAYFASINDAKİ DİLEKÇELERLE, VATANDAŞLARIN DİLEKÇELERİNİ HEMEN GÜNDEME ALIYORUZ”

Siber, Meclis ile halkın iletişiminin güçlenmesi için son dönemlerde büyük bir uğraş verdiklerini sosyal medya başta olmak üzere, meclisin web sayfasından dilekçelerle vatandaşın dilekçelerinin hemen gündeme alındığını belirtti.

Siber, parlamenter sistemle ilgili bir soru da yanıtladı. Parlamenter sistemden kaynaklanan bir takım sıkıntılar yaşanabildiğini söyleyen Siber, bunun temel nedeninin söz konusu sistemin etkin şekilde kullanılmamasından kaynaklandığını belirtti.

Sibel Siber, yasamanın ve hükümetin daha verimli çalışması için neler yapılabileceği arayışlarının devam etmesi gerektiğini ifade etti

“ÇEVREYLE İLGİLİ GÜÇLÜ AİDİYET BAĞI OLUŞMADI…”

Siber, ülkede yaşanan çevre kirliliğiyle ilgili de görüşlerini dile getirerek, çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden birinin çevreyle ilgili güçlü aidiyet bağının oluşmamasından kaynaklandığı düşüncesinde olduğunu belirtti.

Siber, şöyle devam etti:

“Şahsımıza ait olan evlerimiz bahçelerimiz bakımlıdır, oraları kirletmiyoruz;  ancak ortak kullanım alanlarımızda çevre sorunları yaşanmaktadır. Bu, o yerlere ait aidiyet duygumuzun yetersiz oluşundan kaynaklanmaktadır”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar