Siber: İstifa için Meclis onayı gerekir - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Siber: İstifa için Meclis onayı gerekir

Sibel Siber
Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Sibel Siber Milletvekilliğinden istifa eden Hüseyin Özgürgün için izlenecek yolu açıkladı.
Sibel Siber’in açıklaması şöyle:
Milletvekili, istifa dilekçesini Meclis Başkanlığı’na verdiğinde istifa etmiş sayılır mı?
Meclis İç Tüzüğü’ne göre “Hayır.”
Meclis Başkanlığı’na verilen, Vekillikten çekilme istemi, önce Meclis Divanı tarafından değerlendirilir ve çekilme isteminin gerçekliğini saptandıktran sonra Meclis Genel Kurulu’na sunulur. Meclis Genel Kurulu’nda (oylama sonucu) onaylanırsa, Milletvekilliği sona erer. Yani Milletvekili kendi özgür iradesiyle Milletvekilliği görevinden istifa edemez. Meclis onayı gerekmektedir. Geçmişte de bir milletvekilimiz istifa dilekçesini vermis fakat Meclis onaylamadığı için istifası kabul edilmemiştir
İlgili Tüzük maddesi aşağıdadır:
Milletvekilinin Çekilmesi 132. (1):Bir milletvekili, milletvekilliğinden çekildiğini gerekçeli olarak Meclis Başkanlığına yazılı olarak bildirdiği takdirde, Başkanlık Divanı, çekilme isteminin gerçekliğini saptadıktan sonra istemi Genel Kurula sunar. (2) Genel Kurul milletvekilinin, milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, o milletvekili milletvekilliğinden çekilmiş sayılır ve milletvekilliğinin sona ermesi ile ilgili her türlü hukuki hakkı kazanmış olur.

İlgili maddeler şöyle:

KKTC Anayasa
Milletvekilliğinin Sona Ermesi
Madde 85
(1)​​Milletvekilinin ölümü; seçilmeye engel bir suçtan dolayı kesin olarak hüküm giymesi; çekilmesi; kısıtlanması, milletvekilliği ile bağdaşmayan bir görevi kabul etmesi; bir ay süre ile özürsüz veya izinsiz olarak Cumhuriyet Meclisinin çalışmalarına katılmaması hallerinde milletvekilliği sona erer.
(2)​Milletvekilliğinin sona ermesine Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu karar verir.
——————-
Meclis İçtüzğü
Madde 132
Milletvekilinin Çekilmesi
(1) Bir milletvekili, milletvekilliğinden çekildiğini gerekçeli olarak Meclis Başkanlığına yazılı olarak bildirdiği takdirde, Başkanlık Divanı, çekilme isteminin gerçekliğini saptadıktan sonra istemi Genel Kurula sunar.
(2) (2) Genel Kurul milletvekilinin, milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, o milletvekili milletvekilliğinden çekilmiş sayılır ve milletvekilliğinin sona ermesi ile ilgili her türlü hukuki hakkı kazanmış olur.
———
Meclis İç Tüzüğü
Madde 134
Milletvekilinin Meclis Çalışmalarına Kesintisiz Bir Ay Katılmaması
(1) Cumhuriyet Meclisi çalışmalarına izinsiz ve özürsüz olarak kesintisiz üç hafta süre ile katılmayan milletvekili, Meclis Başkanı tarafından yazılı olarak uyarılır.
Ay Katılmaması
(2)Milletvekilinin izinsiz ve özürsüz devamsızlığının bir ay süre ile devam etmesi halinde konu Başkanlık Divanınca saptanır ve Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesine Başkanlık Divanı kararı olarak gönderilir.
(3) Komite, bu konudaki çalışmalarını en geç onbeş gün içinde tamamlar ve sonucu bir Raporla Genel Kurula sunar.
(4) Bu Raporu görüşen Genel Kurul, devamsızlığı nedeniyle milletvekilinin milletvekilliğine son verilmesine üye tamsayısının salt çoğunluğu ve açık oylama ile karar verir ve o milletvekilinin milletvekilliği sona erer.
————-
Seçim ve Halk Oylaması Yasası
Ara Seçimler
9.12/1994
14. (1) Cumhuriyet Meclisi, belediye meclisi ile ihtiyar heyeti üyeliklerinde boşalma olması halinde, derhal seçim yapılmaz. Bu gibi boşalmalar için yılda bir defa ara seçimi yapılır.
​​Ancak, milletvekilliği genel seçimlerine bir yıl kala milletvekili ara seçimi yapılmaz.​
3.14/2002
(2) (A) Belediye meclisi üyeliklerinde boşalma olması halinde, yeri boşalan üye hangi parti listesinden seçilmişse, boşalan üyeliğe, bağlı olduğu partiden aday olup seçilemeyenler arasından en çok oyu alan kişi seçilmiş olur.
(B) İhtiyar heyeti üyeliklerinde boşalma olması halinde, boşalan üyeliğe, seçilemeyenler arasından en çok oyu alan kişi seçilmiş olur.
Bu durumda, yeni üyenin görev süresi, ihtiyar heyeti veya belediye meclisi
seçim dönemlerinin tamamlanması için geriye kalan süre kadardır
(3) Herhangi bir belediye meclisi ile ihtiyar heyetinin üye tam sayısının en az yarıdan bir fazlasının boşalması halinde, boşalan üyelikler için derhal ara seçim yapılır.
​​ Bu gibi ara seçimler için, boşalmanın ilan edildiği gün seçimin başlangıç günüdür ve altmışıncı günden önceki ilk Pazar günü oy verilir.
(4) Aday olmaması nedeniyle, herhangi bir belediye meclisi ile ihtiyar heyetinin üye tam sayısının en az yarıdan bir fazlasının doldurulmaması halinde, boş kalan üyelikler için genel veya ara seçimi izleyen dört ay içinde, boş kalan yerlerin doldurulması için ara seçimi yapılır.
(5) Boşalan Belediye Başkanlığı ve Muhtarlık için yapılan ara seçimlerde seçilenler, yerlerine seçildikleri Belediye Başkanı ile Muhtarın seçim dönemlerinin tamamlanması için kalan süre kadar görev yaparlar.
(6) Ara seçimlerde her yılın Haziran ayı içerisinde Cumhuriyet Meclisince saptanan günde oy verilir; bu günden önceki altmışıncı gün seçimin başlangıç günüdür.
​​Ancak, ara seçimden üç ay önce veya sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi veya milletvekilliği genel seçimi yapılacaksa, yalnızca o yıl için Belediye Meclisi veya İhtiyar Heyeti üyeliklerindeki boşalmalar nedeniyle ara seçim, diğer seçimlerle aynı gün yapılır.
Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar