Sektörün derdi kaçak et - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Sektörün derdi kaçak et

kaçak et

Alınan tedbirler çara olmadı, aradaki fiyat farkı nedeniyle Güney’den Kuzey’e kaçak et gelişi devam ediyor. Günün sonunda tüketicinin yanı sıra dürüst çalışan kasaplar ve hayvan üreticileri de mağdur oluyor

 

 


KAÇAKÇILARIN GÖZÜ KARA: Zaman zaman artan fiyat farkı nedeniyle et kaçakçıları her türlü riski göze alarak Güney’den Kuzey’e kaçak et getirmeye devam ediyor. Her yıl tonlarca et sağlıksız koşullarda yasadışı olarak sınırdan geçirilerek vatandaşın sofrasına ulaştırılıyor

 

16 AYDA 4 bin 760 KİLO: Polis ve gümrük ekiplerinin 2016’da ele geçirdiği kaçak et miktarı istatistiklere 3 bin 500 kilo olarak yansıdı. 2017 yılının ilk 4 ayında yapılan operasyonlarda ise bin 260 kilo kaçak et yakalandı. Yakalanmadan pazara çıkan etin ne kadar olduğunu tahmin etmekse güç

 

DÜRÜST KASAPLAR İSYANDA: Et kaçakçılığı işini yasal çerçevede yapan kasapları da mağdur ediyor. Haksız rekabetle karşı karşıya kalan dürüst kasaplar, denetimlerin arttırılmasını ve et kaçakçılarına daha caydırıcı cezalar uygulanmasını verilmesini istiyor

 

Duygu ALAN

KKTC’de faaliyet gösteren bazı kasaplar, daha fazla para kazanmak uğruna ülkeye kaçak yollardan et getirmeye devam ediyor.

Kalitesinden kesimine kadar KKTC’ye ne şekilde sokulduğu belli olmayan etlerden elde edilen kazanç, et kaçakçılarının yüzünü güldürürken işini yasal çerçevede yapan masum kasaplar, maddi manevi zarar görüyor.

İşlerini yasal çerçevede yapan kasapların, et kaçakçılığına isyanı her geçen gün büyüyor. Kasaplar, yıllardır süregelen bu soruna artık köklü bir çözüm üretilmesini istiyor.

 

“Dükkanları kapatılsın hapislik cezası verilsin ”

Kasaplar, kaçak et suçunun hukuki cezasının yeteri kadar caydırıcı olmadığını düşünüyor.

Kasaplar, gümrük kapılarında denetimlerin sıklaştırılması, et kaçakçılarına dükkanlarının faaliyete kapatılması ve hapislik cezası verilmesi gibi daha caydırıcı cezaların uygulanması ve ülkedeki canlı hayvan fiyatlarının düşürülmesi ile et kaçakçılığının önüne geçilebileceğini düşünüyor.

 

Sofralara ulaşanlar ayrı

Polis ve gümrük ekiplerinin 2016’da ele geçirdiği kaçak et miktarı istatistiklere 3 bin 500 kilo olarak geçerken 2017 yılının ilk 4 ayında bin 260 kilo kaçak et piyasaya sürülmeden, sorumlu makamlara takıldı. Yakalanamadan sofralarımıza ulaşan kaçak etin miktarı ise belli değil.

 

Sağlıksız

Kaçak et, ülkede kasaplar arasında rekabet edebilirliği ortadan kaldırırken halk sağlığını da tehdit ediyor.

Ülkeye yasal olmayan yollardan getirilen etlerin nerede ve hangi koşullarda kesildiği, hayvanın hastalıklı olup olmadığı bilinmezken bu kaçak etlerin ülkeye yasadışı şekilde ithal edilmesi sırasında kullanılan yöntem ve taşındıkları araçlar ise hijyenden çok uzak.

Etler, çöp naylonlarında, çoğu kez poşetlerin ağzı bile bağlanmadan bazen de hiçbir koruyucu önlem almadan öylece araç bagajına atılarak sağlıksız şekilde taşınıyor.

 

 

 

Ali Çoban: Tek sorumlu devlet

Gönyeli’de faaliyet gösteren kasap Ali Çoban, kaçak et konusunda devlet yetkililerini sorumlu tuttu. Et kaçakçılarının kimler olduğunun devlet yetkilileri tarafından bilindiğini öne süren Ali Çoban, “Bu ülkede halen daha et kaçakçılığı yapılıyorsa burada birinci derecede sorumlu devlettir. Yeterince önlem alınmayarak adeta kaçakçılara göz yumuluyor. Bir adam 20 defa et kaçaklığından yakalanıyor dükkanları kapatılmıyor, elini kolunu sallayarak özgürce dolaşıyor” diye isyan etti.

Ali Çoban,  et kaçakçılığının Güney’den yapıldığını nedeninin ise ülke arasındaki fiyat farkı olduğunu söyledi.

Çoban, “Güney’de et ucuz çünkü orası bir devlet, insanlar sabaha zamlarla uyanmıyor. Bunu fırsat bile açıkgözler de yasaları çiğniyor, halk sağlığını hiçe sayıyor ve üç kuruş fazla kar elde etmek için Güney’den kaçak et getiriyor. Utanmadan bir de gazeteye kampanya reklamı veriyor. Devlet de buna göz yumuyor” diye konuştu.

 

“Hiç utanmadan”

Ali Çoban, KKTC’de canlı kuzunun okka fiyatının 19 TL olduğunu kaydederek 1 kilo kuzunun kasaba maliyetinin 38 TL olduğunu söyledi.  Bir kilo kuzu etini 40 TL’ye sattığını kaydeden Çoban, isyan etti.

Çoban,  “Güney’den KKTC’ye et kaçakçılığı yapan bazı kasaplar utanmadan bir de gazeteye kampanya ilanı veriyor. Bugün 1 kilo kuzu etinin kasaba maliyeti 38 TL. Bir canlı kuzu 40 kilo, kellesini, iç organlarını, kuyruğunu çıkardığında 20 kilo kalıyor. Canlı kuzunun okkasını 19 TL’den alıyorum, elektriği dükkan kirası, işçiliği, belediye vergisi, devlet vergisi derken 1 kilo kuzu eti bana 38 TL’ye mal oluyor, ben 40 TL’ye satıyorum. Öbür taraftan adam ucuza et alıyor Güney’den onu da yasadışı ülkeye sokuyor, utanmadan bir de gazetelere reklam veriyor. Bu kadar olmaz” diye konuştu.

 

“Marketlerde yasaklansın”

Ali Çoban, kasapların bir kaybının da market satışlarından dolayı olduğunu söyleyerek, marketlerde kasap reyonlarının kapatılması gerektiğini söyledi.

Çoban, “Herkes haddini bilecek. Eti kasap, balığı balıkçı satacak. Ben dükkanıma bugün temizlik malzemesi, kuru bakla vs. getireyim, gelecekler benim dükkanımı kapatacaklar. O zaman marketlere neden bu izin veriliyor” diye sordu.

 

 

Ahmet Onbaşı: Hayvan fiyatları aşağı çekilmeli

Onbaşı Et Dünyası’nın işletmecisi Ahmet Onbaşı, KKTC’de canlı hayvan fiyatlarının aşağı çekilmemesi halinde et kaçakçılığı girişimlerinin devam edeceğini savundu.

Üreticiden canlı kuzunun okkasını 19 TL’ye (kilo 15 TL) aldıklarını kaydeden Onbaşı, kelle, kuyruk, sakatat çıkarıldığında kuzuda et miktarının düştüğünü buna bir de dükkan giderleri ve vergiler eklendiğinde maliyetinin iyice arttığını söyledi.

Onbaşı, “Canlı kuzunun okkasını 19 TL’den alıyorum. Ciğerinden, kellesinden, kuyruğundan kaybediyorum. Elektrik, işçilik, vergi, kira giderleri derken bana 50 TL kadar mal oluyor. Ben 1 kilo kuzu etini 44 TL’ye satıyorum. Dana 1 ayın içerisinde 3 kez fiyat değişti. Kilosu 10 TL’den önce 10.5 TL’ye çıktı, sonra 11 TL oldu, şimdi 12 TL istiyorlar. Çünkü piyasada hayvan kıtlığı var. Öyle olunca da fiyatlar yükseliyor. Kasap satış fiyatını, üreticiden aldığı fiyata ve giderlerine göre belirliyor. Canlı hayvanın kasaba satış fiyatı düşerse kasaplarda da et satış fiyatı düşer. Hem halk daha ucuza sağlıklı et yer hem de kaçakçılığın önüne geçilir” diye konuştu.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar