Şeker Tadında Sigorta - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Köşe Yazarları

Şeker Tadında Sigorta

cenk dilerCenk Diler

Her şey gibi eminim bu olay da unutulacak. Neleri unutmadık ki? O yüzden demiyorlar mı; gecikmiş adalet adalet değildir, diye!

 


Başka bir şey daha diyorlar ama; devlet malı deniz yemeyen domuz, diye! Şu anlama gelirmiş: Devlete hıyanet etmeyi alışkanlık durumuna getirenlere göre devletin bitmez tükenmez malı vardır. Yolunu bulup ondan aşırmayan budaladır.

 

Yala yala bitmeyen, yaladıkça türeyen bu şeker tadındaki sigorta kuruluşunda neler neler olmamış ki? Dileyen istediği kadar alnım açık, başım dik, desin!

 

Rapor, bazı basın-yayın organlarında bölük pörçük, arkası yarın gibi yayımlandı. Bir de ben toparlayım ki, bir arada bulunsun da sırıtsın olup bitenler. İşte Yönetim Kurulu raporundan satır başları:

 

Şirket faaliyetlerinin 20 kişi ile rahatlıkla yürütülebileceği gerçeğine rağmen, hiçbir sınav ve münhal ilan edilmeden 9 kişi daha istihdam edilmiş.

 

Şirketin mali bünyesi, sigortalar mevzuatının öngördüğü esas ve kıstaslar dışına düşme noktasına getirilmiş.

 

Ticari işletmelerde reklamın ve izaz ikram harcamalarının amacı, işletmenin mal ve hizmet üretimini artırmak amacıyla kar etmesini sağlamak olmasına rağmen, çok yüksek miktarlardaki bu harcamalar şirketin zarar etmesine yol açmıştır. Reklam giderleri %189 artış, izaz ikram giderleri bir önceki yıla göre %305 artış göstermiştir.

 

2017 yılında yapılan gereksiz ve gayrı yasal uygulamalar ile kusur ve usulsüzlüklere rağmen 56.366 TL kar gösterilmiş olması dikkatleri çekmiş ve yapılan denetimde, muallak hasar rakamları hiçbir gerekçe gösterilmeden azaltılarak değiştirmek suretiyle şirketin gerçek mali durumu, hissedarlar ve diğer ilgililerden gizlenmiştir. Bu durum Genel Müdürün talimatı ile ve Yönetim Kurulunun bilgisi olmadan gerçekleştirilmiştir. Bu durumun hileli vergi suçu kapsamında olduğu da belirtilmektedir.

Reklam, ilan, sponsorluk ve bağışlar toplamı; 2.167.180 TL tutarındadır. Reklam giderlerinin çok büyük bir kısmı 754.270 TL’si Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Birinci’nin yakın akrabalarının hissedarı bulunduğu Birinci Medya kuruluşuna yapılmıştır. İzaz ikram kaleminden harcamalarda da aynı şahsın kendisine ve yakınlarının işletmelerine yapılan ödemeler bulunmaktadır. Aynı günde aynı amaçla aynı şirkete birden fazla ödemelerin de yapıldığı dikkat çekmektedir. Dikkat çeken rakamlar şu şekildedir: Convergence Import & Export Ltd. şirketine yaklaşık; 544.948 TL, Gens Trading Ltd.’e yaklaşık: 190.300 TL, Birinci Medya Kurumu Ltd.’e yaklaşık: 126.000 TL, Mustafa Alkan Estate & Consultancy’ye yaklaşık: 114.400 TL, Cyprus World Card Systems Ltd.’e yaklaşık: 154.550 TL, Gönyeli Türk Spor Kulübüne: 70.000 TL, Turkish Television Entertainment Mar. Prod. Org. Ltd.’e: 36.750 TL ve muhtelif spor kulüplerine: 93.250 TL

 

Gönyeli Spor Kulübü sporcusuna, Gönyeli Spor Kulübü Başkanı olan Ömer Arabacıoğlu ve Müdür Salahi Karahasan imzaları ile ödemeler mevcuttur. Üç ayrı dilekçede yazı karakterleri, imza ve evraklar farklılıklar taşımaktadır.

 

Şirketler Mukayyitliği nezdinde yapıldığı söylenen araştırmada 2016 yılından beri aktif olmadığı söylenen GHD Kıbrıs Hasar Yönetim Danışmanlığı Ltd.’e vermediği söylenen, Seyahat Sağlık Sigortası gibi bir hizmeti de bulunmayan Şeker Sigorta’ya, asistan, eğitim ve danışmanlık hizmeti de alınmadığı ama karşılığında bu firmaya 288.488 TL ödendiği iddia edilmektedir.

 

Trust Capital Reinsurance Ltd. ile imzalanan 2 yıllık sözleşmeye de raporda dikkat çekilmekte, bu tür sözleşmelerin yıllık yapılması gerektiği iddia edilmektedir. Bu şirketin bu alana yeni girdiği, iki yıllık bu sözleşme için 727.500 Euro ödeme yapıldığı ve bu ödemenin daha hizmet alınmayan 2019 yılını da kapsadığı ve bu ödemenin peşinen yapıldığı belirtilmektedir.

 

Türkiye İş Bankası ve Limasol Kooperatif Bankası nezdindeki, yasal karşılık olan 3.000.000 TL’nin %11 faiz ve 2 yıl vadeli olarak Kıbrıs Kapital Bankasına yatırılmış olması da şirketin aleyhine ve çok ciddi zarara sebebiyet olarak değerlendirilmiştir.

 

Şirketin 2017 sonu itibariyle 10.581.446 TL alacağı bulunmaktadır. Bir kısım alacak takip edilmediğinden zamanaşımına uğradığı ve tahsil edilemez duruma düşmüş olduğu belirtilmekte ve bunun ya beceriksizlikten, ya şahsi çıkarlar göz önünde tutularak veya kusur ve ihmalden dolayı şirketin batma noktasına geldiği yorumu yapılmaktadır.

 

Büyük Anadolu Girne Otel’e ait asansörün motor değişiminin, poliçenin yürürlük tarihinden önce yapılmış olduğu bu nedenle fatura tarihi üzerinde düzeltme yapılarak ve kapsamdaymış gibi gösterilerek, 3.350 Euro ödeme yapılmasının sağlandığı belirtilmektedir.

 

Koop Süt’e ait olduğu söylenen rafların çöküntü ve yıkılması sonucu 350.000 TL ödeme yapılmış, ekspertiz raporunda ise bu çöküntünün bir dış etkene bağlı olduğu belirtilmiş ve deprem ve kaza olmadığına göre ödemenin şirket insiyatifine bırakıldığı söylenmiş ve Yönetim Kurulu kararı olmaksızın sadece Genel Müdür insiyatifi ile bu hasar ödenmiştir.

 

Hiçbir polis raporu olmadan yapılan ödemeler incelemeye alınmış ve talep edilen polis raporlarında 105 mlg alkollü sürücü ve 68 mlg karşı sürücü olmasına ve ekspertiz raporu da olmamasına rağmen, Cenk Tosunoğlu’nun yapmış olduğu kaza sonucu, Serhan Kombos Otomotiv’e 40.657,99 TL ve karşı tarafa da 13.000 TL ödeme yapıldığı iddiası mevcuttur.

 

Raporda, “sigortacılık tarihinde ne görülmüş ne duyulmuş olup bu yolsuzluğa isim bulmak çok zordur. Gerçek olan, bu konuda yapılan usulsüz uygulamalar şirketi zarara uğratmıştır” gibi tespitler mevcuttur.

 

Cenk Tosunoğlu, şirkete hasar ihbarında bulunmuştur. Ciklos mevkiinde bariyerlere çarptığını belirtmiş ve polis raporu ile ekspertiz raporu olmadan 28.579 TL hasar ödemesi yapılmış olup yetki aşımında bulunularak şirket zarara uğratılmıştır.

 

Hasan Tosunoğlu’nun aracı ile yapmış olduğu kazada, Genel Müdür Salahi Karahasan, Tosunoğlu ile telefonda konuştuğunu söyleyerek, polis ve ekspertiz hasar raporu olmadan, Çangar Motors’dan aldığı araç hasar tespit raporuna istinaden 175.000 TL’nin ödenmesine onay verdiği iddia edilmektedir.

 

Hiçbir hasar raporu olmaksızın ve poliçe bedelleri ödenmeksizin şirket personeli Ömer Sonbaş ve yakınlarının hasar ödemelerinin yapıldığı ve şirketin zarara uğratıldığının gözlemlendiği belirtilmektedir.

 

Eurocity Rent A Car Ltd. şirketi ile 2 yıllık yapılan sözleşmeye göre, 40 araç asistan hizmetleri için stand by anlaşması yapılmış ve ayda 75.000 TL yılda 900.000 TL ödeme yapılması öngörülmüştür. Araçların 10 tanesi şirket yöneticileri, şirket personeli ve ekspertiz görevi yapan görevliler ile odacılar tarafından kullanıldığı ve akaryakıt giderlerinin şirket tarafından ödendiği saptanmış ayrıca bu araçların bir kısmı bazı şirket direktörlerinin talimatı ile şahsi veya mensubu bulunduğu siyasi parti çıkarları için, şirket ile ilgisi olmayan özel kişilerin kullanımına verildiği iddia edilmektedir. 2017 yılında, 354.001 TL asistan geliri elde edilirken kiralık araçlar için bu firmaya 797.600 TL ödeme yapılmış, 2018 yılının ilk 9 ayında 392.248 TL gelir elde edilmesine karşılık firmaya 675.930 TL ödeme yapılarak, toplam 727.281 TL şirket zarara uğratılmıştır.

 

Evet, raporun özetini buraya koyalım ki, dilediğince herkes paylaşıp yayabilsin da unutulmasın! Hep akıllarda bulunsun.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar