Övünç Selden: İnsanlara faydalı olmak bana yeter - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Röportaj

Övünç Selden: İnsanlara faydalı olmak bana yeter

Övünç SeldenÖvünç Selden
Hem böyle harika bir mesleğe sahibi olmak hem de kişileri mutsuz eden kilolarından kurtulmaları ve daha sağlıklı beslenmeleri için inancınızı yükselmeye ihtiyacınız var sanırım. konuğumuz Diyetisyen Övünç Selden… O zaman bu röportajı mutlaka sonuna kadar okuyun.
Diyetisyen Övünç Selden’nin diyetisyenlik mesleği hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorduk ve kendisi de sorduğumuz soruları, üstün bilgisi ve tecrübesiyle cevapladı. İşte, büyük bir keyifle gerçekleştirdiğimiz o harika röportaj 🙂
Röportaj: Fatma YÜKSEK
Övünç SELDEN Kimdir?
1982 yılında Gazimağusa‘da doğdum. Ortaokul ve liseyi Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nde tamamladım.2003 yılında (Daü Halkla ilişkiler ve Reklamcılık bölümünden mezun oldum. Daha sonra Laü (İŞLETME bölümünde Yüksek Lisansımı Tamamladım. İlerleyen yıllarda (CIU) Beslenme ve Diyetetik Bölümünde ikinci Lisans eğitimimi tamamlayarak kariyer hayatıma başladım. Yenilikçi, değişimlere açık, hırslı ve disiplinli biriyim.
Mesleğinizin tanımı – Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Diyetisyen; sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluşturan kişilerdir.
Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar.
Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, iş yeri ve kamu kuruluşları gibi yerlerde, besinlerin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servis yöntemiyle ilgili araştırmalar ve çalışmalarla uğraşır.
Tedavi diyetisyeni, hastaların hastalık derecesine göre en uygun beslenme diyet programını belirleyen ve uygulatan kişilerdir.
Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gereken uyarıları ve önerileri insanlarla paylaşırlar.
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Ben bu mesleği çok çok isteyerek seçtim ve şu an çok severek, tutkuyla yapıyorum. En temel faktör ise insanlara faydalı olma isteğim ve bunu da karakterimle örtüşüyor olmasıydı.
Meslekte kendinizi nasıl tanımlarsınız?
• Yenilikçi ve değişimlere açık
• Hırslı
• Başarılı
• Enerjik ve Dinamik
Obezitenin artması, Diyetisyenlik Mesleği’ni nasıl etkilemekte ve bu alanda istihdam artışı bekliyor musunuz?
Obezitenin artması diyetisyenlere olan ihtiyacı arttırdı. Sağlıklı beslenmek yaşamın her alanında önemlidir. Bu nedenle diyetisyenlere olan ihtiyaç oldukça önem arz etmektedir.
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Mesleğini severek yapan bir Diyetisyen için zor yönler yoktur. Bilgi ve bilim sürekli gelişiyor ve yenilenebiliyor. Önemli olan kendini geliştirmek doğru bilgi ile insanların hayatını olumlu yönde değiştirerek mucizeler sağlamak. Danışanların mutluluğu ise benim meslekte daha da ilerleme nedenim oluyor.
İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?
Bu meslekte en sevdiğim taraf; her gün işimi aşkla yapıyor olmam.
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım?
Diyetisyen olabilmek için üniversitelerin dört yıl eğitim veren beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olmak gerekir. Beslenme ve Diyetetik bilim dalı sosyoloji, ekoloji, iktisat gibi sosyal bilimlerin yanı sıra yoğunlukla kimya, biyokimya biyofizik anatomi, gibi birçok disiplinin etkileşiminin sonucunda ortaya çıkan bilim dalıdır.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi özellikler olması gerekiyor? Belli teknik özellikler yada liderlik özellikleri gerekiyor mu?
Bu meslekte uzmanlaşmak için çok okumak ve araştırmak gerekir. Tevazu çok önemli. Tutku ve hırsın sınırı yok. Başarıyı yenilemek için hırsı da yenilemek gerek. Buna ek olarak iyi bir zaman yöneticisi olup, danışanlarınızla etkin iletişim kurmalısınız.
Mesleğinizde ilerlemek mümkün müdür?
Meslekte ilerlemek mümkündür. Bu meslekte ilerlemek için de planlı, disiplinli ve donanımlı olmalısınız. Başarı için plan yapmıyorsanız, o zaman hükmen başarısızlığı planlıyorsunuz demektir (Roz Townsen). Meslekte ilerleyebilmek için planlı olmak gerekmektedir.
Mesleğiniz ile alakalı okuyan öğrencilere tavsiyeniz nedir?
Meslekte başarılı olabilmek için sürekli kendinizi geliştirmeniz, doğru bilgilere doğru kanallardan ulaşmalısınız. Sadece kendi ülkenizde olan değişimlerle kalmamalı Dünyada bu mesleğin nerelerde olduğunu takip etmelisiniz. Tutuculuk ve sabitlik sizi hiçbir zaman bir adım öteye götürmez. Doğru bilgi doğru kanal ve Tüm dünya bu alanda nerede bunu da sorgulamalıyız. Toplumsal ve evrensel kıyas yapmak da bu alanda ilerlemenizi sağlamaktadır.
Bu mesleği gönül rahatlığı ile herkese önerebilir misiniz?
Mesleği sevmek gerekir. Eğer ki kişiler bu mesleği severek yapmıyorlarsa yanlış bir bölüm seçmiş demektirler.
SAĞLIKLA KALIN
Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar