ODTÜ’nün raporu uyduruk - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

ODTÜ’nün raporu uyduruk

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu

Kıb-Tek Yönetim Kurulu, ODTÜ’nün yeni santral alımına ilişkin İhale şartnamesiyle ilgili raporunu gerçekçi bulmadı. Yönetim Kurulu, mevcut şartnameyle uluslar arası ihalede ısrarlı

 


prof dr. gürkan karakaş

RAPOR MUTEBER DEĞİL: Kıb- Tek Yönetimi Kurulu, Perşembe akşamı toplanarak ODTÜ’nün santral ihalesi şartnamesine ilişkin raporunu değerlendirdi. Raporun, kimin veya kimler tarafından yazıldığının belli olmadığı kanaatine varan Yönetim Kurulu, “rapor muteber değil”  kanaatine vararak mevcut şartnameyle ihaleye çıkılması kararını yineledi

 

BAKANLIĞA BİLDİRİLDİ: Kıb-Tek Yönetim Kurulu,  28 Şubat 2019 tarihli kararı ile Kıb-Tek Yönetim Kurulu olarak, 13 Haziran 2018 tarihinde almış olduğu karara uygun şekilde, Uluslararası İhale ile 4 yeni Santral Ünitesi alımı kararını tekrar yürürlüğe koydu. Konunun Bakanlar Kuruluna iletilmesi için ilgili bakanlığa yazı gönderildi

 

YILLIK ZARAR 10,500,000 $: Kıb- Tek Yönetim Kurulu, zamanında yapılmayan santral yatırımının, buhar türbinlerinin çalıştırılmak zorunda kalınması nedeniyle, halka yıllık 10 milyon 500 bin dolara mal olduğu tespitinde de bulundu. Yönetim Kurulu, bu hesapla alınacak santralin kendini ödeyecek durumda olduğunu belirtti

 

ODTÜ GAZ RAPORU KAYIP: Kıb-Tek Yönetim Kurulu, Ocak ayında ODTÜ’den hizmet alımı şeklinde, santral için gaz depolama konusunda rapor istedi. Kıb-Tek’e verilen ön raporda ODTÜ olumlu görüş bildirdi. Yönetim Kurulu, ODTÜ’nün bir ay arayla benzer konuda çelişen raporlar vermesini de ciddiyetsizlik olarak değerlendirdi

 

Duygu ALAN

Kıb-Tek Yönetim Kurulu, Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıyla ODTÜ’nün yeni santral alımına ilişkin İhale şartnamesiyle ilgili raporunu değerlendirdi. Kıb-Tek Yönetim Kurulu, raporu, “Kim tarafından veya kimler tarafından hazırlandığı belli olmayan,  çelişkili ve gerçekçi olmayan”  bir rapor olarak değerlendirdi. Yönetim Kurulu, mevcut şartnameyle uluslar arası ihaleye çıkılması yönündeki kararını yineleyerek, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na gereğinin yapılması ve konunun bakanlar kuruluna taşınması için 28 Şubat 2019 tarihli bir yazı yazdı.

 

1 ay arayla çelişen raporlar

Bu arada Havadis muhabirinin edindiği bilgiye göre, Kıb-Tek Yönetim Kurulu, Ocak ayında ODTÜ’den, santral için gaz depolama konusunda uzman görüşü istedi.

ODTÜ, Kıb-Tek’e verilen ön raporunda olumlu görüş bildirdi.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu, ODTÜ’nün benzer konuda bir ay arayla çelişen raporlar vermesini “ciddiyetsizlik” olarak niteledi.

 

“Güvenilirliği tartışılır”

Havadis’in edindiği bilgiye göre Kıb-Tek Yönetim Kurulu, ihale şartnamesine ilişkin ODTÜ raporunu değerlendirirken raporun altında imzası bulunan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Karakaş’ın kimyacı oluşunu da dikkate aldı.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu, buradan hareketle raporun başka bir öğretim görevlisi ve / veya öğretim görevlisi gurubuna yazdırılmış olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Yönetim Kurulu, bu nedenle raporu “kim tarafından yazıldığı belli olmayan, güvenilirliği tartışılır” bir rapor olarak değerlendirdi.

 

Bakanlığa yazı gönderildi

Kıb-Tek Yönetim Kurulu,  28 Şubat 2019 tarihli kararı ile Kıb-Tek Yönetim Kurulu olarak, 13 Haziran 2018 tarihinde almış olduğu karara uygun şekilde, Uluslararası İhale ile 4 yeni Santral Ünitesi alımı kararını tekrar yürürlüğe koydu. Konunun Bakanlar Kurulu’na iletilmesi için ilgili bakanlığa yazı gönderildi.

 

Avcıoğlu sosyal medyadan açıkladı

YUSUF AVCIOĞLU

Kıb-Tek Yönetim Kurulu üyesi Yusuf Avcıoğlu, Perşembe akşamı yaptıkları toplanın gündemine ve bu toplantıda alınan kararlara ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Avcıoğlu’nun açıklamaları şöyle:

 

1-) Santral İhalesi:

 

19 Şubat 2019 tarihinde ilgili Bakanlıktan Kurumumuza gelen yazıda, Kıb-Tek olarak bizim de hazırlık yaptığımız şekilde, henüz kimin/kimlerin hazırladığını, hangi kriterlere göre değerlendirme yapıldığını öğrenemediğimiz ODTÜ raporunun aksine, “4 Yeni Santral Ünitesi Alımı konusunda Uluslararası İhaleye çıkılabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması” talebi doğrultusunda, 28 Şubat 2019 tarihi itibarı ile Kıb-Tek Yönetim Kurulu olarak, 13 Haziran 2018 tarihinde almış olduğumuz, Uluslararası İhale ile 4 yeni Santral Ünitesi alımı kararımızı tekrar yürürlüğe koyarak Bakanlar Kuruluna iletilmek üzere ilgili Bakanlığa gönderdik.

 

Bilindiği üzere Yönetim Kurulumuz 13 Haziran 2018 tarihinde Uluslararası İhale Kararı almış fakat bu karar yürütülmemiş, akabinde ise 27 Aralık 2018 tarihinde yetkimiz çerçevesinde Ulusal İhale Kararı alınarak Merkezi İhale Komisyonuna gönderilerek süreç başlatılmış, son olarak İhaleye ilişkin Bakanlık tarafından İhalenin Uluslararası olarak değiştirilmesine yönelik yazılı talep 19 Şubat 2019 tarihinde tarafımıza ulaşmıştı.

 

İlk ihale kararından bugüne kadar 9 Aylık bir süre geçmiş, bu 9 aya ihalenin gerçekleşmesi ve akabinde makinelerin alınarak kurulması sürecini de eklediğinizde toplamda 1.5 yıllı aşkın bir süre kaybedilmiş oluyor. Yakıt sarfiyatı 205gr/kWs olan bu 4 makineyi zamanında alamayıp, ihtiyacımız olan elektriği üretmek için çalıştırmakta olduğumuz, yakıt sarfiyatı 285gr/kWs olan Buhar Türbinlerini yedeğe çekemememizin, yani yeni alınacak ekonomik makineler yerine çok yakıt tüketen eski makinelerin kullanılmasının, diğer bir deyişle “zamanında yapılamayan yatırımın” ülkemize maliyeti yıllık 10,500,000 $ (On Milyon Beş Yüz Bin Amerikan Doları)’dır. Maliyetine ilaveten kaybedilen her yeni gün aynı elektriği üretmek için daha fazla yakıt harcanmakta, daha fazla yakıt kullanımı daha fazla baca gazı salınımına da sebep olmaktadır. Bu yüzdendir ki bu 4 yeni makine yatırımı sadece yakıt tasarrufu ile kendi kendini ödeyecek durumdadır. Dilerim ki almış olduğumuz bu ihale kararı en kısa sürede Bakanlar Kurulu tarafından sonuca ulaştırılır.

 

2-) Çoklu Tarife:

Yine dün gerçekleştirdiğimiz toplantıda Kıb-Tek Yönetim Kurulu olarak Ekim 2018 tarihinden beridir personelimizle birlikte üzerinde çalışmakta olduğumuz “Çoklu Tarife” sisteminde sona gelmiş bulunmaktayız. Çalışmalarımızı tamamlamamızla birlikte 20 Mart 2019 tarihinde çoklu tarife sistemine geçmeyi planlamaktayız. Almış olduğumuz bu kararı da yine Bakanlar Kuruluna iletilmek üzere ilgili Bakanlığa göndermiş bulunmaktayız.

 

Çoklu Tarife sistemine geçiş ile birlikte gün içerisinde farklı saat periyodlarında farklı birim fiyat uygulaması yaparak hem pik saatlerdeki enerji talebini yöneterek pik kırpma, hem belirli saatlerde hane halkına ucuz elektrik kullanabilme imkanı sağlama, hem de Ticari işletmeleri enerjiyi verimli kullanıma ve şebeke kalitesini arttırmaya yönelik Reaftik Güç Faturalama mümkün olacaktır.

 

Çoklu Tarife Sistemine ilişkin bilgilendirme amacıyla Kamu Spotları, ilanlar ve Gazete/TV/Sosyal Medya yayınları ve Kısa Filmler hazırlanması yönünde çalışmalarımız sürmektedir ve bu konuda da sona gelinmek üzeredir. Bu sistem bir günlük bir çalışma olmamakla birlikte Yönetim Kurulumuz ile Personelimizin 6 ayı aşkın sürelik çalışmasının sonucunda hazırlanmıştır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar