Nerden baksan eşitsizlik - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
EğitimKöşe Yazarları

Nerden baksan eşitsizlik

Barış Uzunahmet

Eğitim sistemimizin kanayan yarası kolej sınavı hafta sonu yapıldı. Hep alışılmış manzaralarla karşı karşıya kaldık. Sosyal medya üzerinden bana ulaşan çok sayıda mesaj var yine… Ağlayan anneler, bağırıp çağıran sisteme isyan eden babalar ve stresten kaskatı kesilmiş çocuklar… Bu görüntüler her yıl tekrar tekrar belleğimize işlemiş durumda…

Gelen mesajlardan biri şöyle diyor: “Hoca yıllardır söylüyorsun, başımıza gelmeden seni anlamadıydık, hem biz hem çocuk stresten ölüyoruz”. Bir başka mesajda da bir aile dostum “eksik olsun böyle sınav, barajın üstündeyiz ama sevinemiyoruz. 3-5 ay daha bu stresi çekeceğiz” dedi. Buna benzer daha birçok mesaj var.


Bu kolej sınavı neresinden bakarsanız bakın eşitsizlik içeriyor. Hatta eskilerin tabiri ile paçalarından eşitsizlik akıyor.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nde yüzlerce öğretmen yetiştiren Doç. Dr. Kemal Batman kolej sınavı ile ilgili şöyle diyor: “Eğitim çocuklara toplumun kültürünü öğretir. Yıpranmayı, aşağılık duygusu yaşamayı, utanmayı, travmayı değil. KKTC’nin sistemsiz eğitimi, seçmeci sınavı ile yine pek çok çocuğa yıkılmayı, yenilmeyi öğretti. Öğretim çocuklara birlikte başarmayı, omuz omuza problem çözmek için çalışmayı kazandırmalı. Bu eğitim sistemi ortaçağdaki aristokratların alt tabaka çocuklarının ulaşmayacağı okullar kurdukları ve sadece kendi çocuklarının gidebileceğinin 21’inci yüzyıldaki kalıntısıdır.”

Batman hocaya katılmamak elde değil… Tam da bunun üzerine son yıllarda yaşanan ama gelen şikayetlerden anladığım bu yıl tam ayyuka çıkan bir durum var. Lefkoşa’da TMK’ya giremeyeceğini anlayanlar Güzelyurt, İskele ve Lefke’ye kayıt yaptırıyor. Yine aynı şekilde Mağusa’daki koleje giremeyeceğini düşünenler İskele’deki koleje kayıt yaptırıyor. Düşünün ki Mağusa’da sınava giren 247 kişi, İskele’de 378 kişi… Mağusa TMK’ya 100 kişi alınıyor. Yani sınava girenlerin %41’i, İskele TMK’ya 75 kişi alınıyor, yani katılanların %20’si… Nerden baksan büyük eşitsizlik…

Ayni şeyi Lefkoşa ve Girne TMK’lar için de söyleyebiliriz. Girne’de sınava 557 kişi giriyor ve Girne TMK’ya 100 kişi alınacak. Lefkoşa’da 551 kişi sınava giriyor Lefkoşa’ya 150 kişi alınacak.

Genel olarak sınava katılanlar ile okula alınacak öğrencilerin oranlarına bakacak olursak ciddi bir sıkıntının ve eşitsizliğin olduğunu görürüz. Mağusa’da bu oran %41, Lefke’de %39, Lefkoşa’da %27, Güzelyurt’ta %26, İskele’de %20, Girne’de %18…

Taban puanlar açısından da ciddi bir eşitsizlik var. Lekfoşa’da taban puan 83, Lefke’de 60… Yani bu ne demek? Lefke’de 60 alan bir çocuğun kolej programını takip edebileceği inanılıyorsa, neden Lefkoşa’da 82 alan çocuğu dışarda bırakıyoruz. Diğer ilçelerde yüzlerce çocuk 60 puanın üstünde aldı, ancak bölge taban puanının altında kalmıştır.

Sınava giren 2 bin civarında çocuk aynı soruları çözmüyor mu? Aynı müfredattan sorumlu değiller mi? Peki bu ayırım niye? Lefkoşa’daki çocuk İskele’de olan bir çocuğa göre daha çok soru çözmeli, daha çok çalışmalı. Niye peki? Var mı bir bilimsel açıklama?

Daha fazla çocuk alın kolejlere bitsin bu çile.. O zaman ne yarış kalır, ne stres. Lefke Gazi Lisesi’nde kolej programı olur da Lapta Yavuzlar Lisesi’nde, Akdoğan Polatpaşa Lisesi’nde, Erenköy Lisesi’nde, Geçitkale Cumhuriyet Lisesi’nde, Esentepe Ortaokulu’nda, ya da Şht. Hüseyin Ruso Ortaokulu’nda ve daha birçok okulda olmaz mı?

Bütün mesele plan programda, istihdamda ve vizyonda… Kolej sınavı her geçen yıl çekilmez bir hal alıyor. Ülkedeki ekonomik krizle birlikte insanlar bu konuda da patlama noktasında…

Benden söylemesi…

Tepki göster
Bayıldım
1
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar