Küçük Ege, büyük umutla bekliyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
KıbrısManşet

Küçük Ege, büyük umutla bekliyor

Havadis’in 6 yaşındaki İsmail Ege Aşıtaş’ın eğitim ve sağlık durumunu konu alan “Ege’nin hayali okuluna kavuşmak” başlıklı haberi üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Yetkililer aile ile görüştü. Eğitim Bakanlığından ise ses yok

 

TOP BAKANLIKTA: İsmail Ege Aşıtaş, 6 yaşında. Ege, özel gereksinimli bir birey olduğundan, özel eğitim okulunda öğrenim görmesi gerekiyor. Evine en yakın özel eğitim okulu ise Mağusa’da. Ege’nin okula kaydolması için bakanlıktan okula talimat verilmesi gerekiyor. Günler geçip gidiyor, beklenen haber bir türlü gelmiyor


UYARI: Ömer Aşıtaş, oğlu İsmail Ege Aşıtaş’ın Mağusa Özel Eğitim Okulu’na kaydının bir an önce yapılmasını istediklerini belirtti. Aşıtaş, Eğitim Bakanlığını uyardı: Ege’nin bir an önce okula kaydının yapılmasını istiyoruz, aksi halde bakanlık önünde eylem yapacağız. Oğluma karşı işlenen bu insanlık suçunu herkese duyuracağız

 

Topçuköy’de ikamet eden Ömer Aşıtaş, yeni eğitim yılında bir haftanın geride kaldığını ancak 6 yaşındaki oğlu İsmail Ege Aşıtaş’ın halen daha okul kaydını yaptıramadığını kaydetti.

Küçük Ege’nin özel gereksinimli bir birey olduğundan, özel eğitim okulunda eğitim görmesi gerektiğini ifade eden Ömer Aşıtaş, bölgedeki tek özel eğitim okulu olan Mağusa Özel Eğitim Okuluna oğlunu kaydettirmek istediğini ancak okul idaresinin kendilerini aylardır çeşitli gerekçelerle oyalayarak Ege’nin okula kaydını bir türlü yapmadıklarını öne sürdü.

Havadis’e konuşan Ömer Aşıtaş, Küçük Ege’nin 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda İskele Anaokulu’na kaydının yapıldığını ancak daha ilk haftasında okul yönetimi tarafından “Aşırı hareketli” olduğu gerekçesi ile oğlunun Lefkoşa’da değerlendirmeye gönderildiğini söyledi.

Ömer Aşıtaş, yapılan değerlendirmede Küçük Ege’nin hiperaktif olduğu yönünde bulgu yapıldığını ve eğitim hayatına özel eğitim okulunda devam etmesi gerektiğine kanaat getirildiğini ifade etti.

Bunun üzerine bölgedeki tek özel eğitim okulu olan Mağusa Özel Eğitim Okulu’na kayıt başvurusunda bulunduklarını anlatan Ömer Aşıtaş, öğrenci kontenjanının tamamen dolu olması gerekçesi ile çocuğunun Mağusa Özel Eğitim Okulu’na kaydının yapılmadığını aktardı.

Ömer Aşıtaş, Nisan’da Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından yazılan resmi yazı ile Küçük Ege’nin Mağusa Özel Eğitim Okulu’na kabul edildiğini söyledi.

Ömer Aşıtaş, 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılı’nın son günü okul idaresi tarafından kendine verilen bilgide yeni eğitim yılı için Küçük Ege’nin okula yeniden kayıt yaptırması gerektiği, kayıt tarihi için kendilerinin okul idaresi tarafından telefon ile aranacağının kaydedildiğini anlattı.

Yeni eğitim yılının başlamasına kısa bir süre kalmasına rağmen kendisine konu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini kaydeden Ömer Aşıtaş, Küçük Ege’nin kaydını yaptırmak için bizzat okula gittiğini ancak okul idaresinin “Bakanlıktan yazı bekliyoruz” diyerek Ege’nin kaydını yapmadığını öne sürdü.

 

Küçük Ege mutsuz

Küçük Ege, dünyada her 160-200 bin doğumda bir görülen Apert Sendromu ile dünyaya geldi. Hastalığı sebebi ile yıllarca karnından hortum ile beslendi, defalarca bıçak altına yattı.

Küçük Ege, 7 yaşında çok ciddi bir operasyondan daha geçecek.

Rahatsızlığı sebebi ile Ege’nin hiç üzülmemesi, moral ve motivasyonunun sürekli yüksek olması gerekiyor.

Ege ailesi tarafından el üstünde tutulmasına rağmen mutsuz çünkü eğitim hakkını elinden alınıyor, hayatta en çok istediği, aylardır hayalini kurduğu okuluna gidemiyor.

Yaşıtları her sabah sırtında çantası okul yolunu tutarken Küçük Ege’ye pencereden onları izlemek düşüyor.

Yıllarca direndi

İsmail Ege Aşıtaş’a henüz 10 aylık bebekken Apert Sendromu teşhisi konuldu.  Hastalık nedeni ile minik Ege’nin el ve ayak parmakları yapışık vaziyette, kafatası normal biçimde gelişmemişti. Ege, damağındaki hastalığa bağlı yarık nedeniyle de karnından hortum ile besleniyordu. Ege’nin sağlığına kavuşması için önce ameliyat ile kafatasının genişletilmesi gerekiyor. Kafatası ameliyatından 6 ay sonra da art arda 2 ameliyatla el parmaklarının birbirinden ayrılması lazımdı. Damak yarığı tedavisi için de ayrı bir tıbbi operasyon şarttı.  Ege’nin kafatasının beyne baskı yaparak hasar vermemesi için acilen ameliyat olması gerekiyordu. Kafatası ameliyatının ihmal edilmesi halinde Ege, görme ve duyma yetisini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Ailesi varını yoğunu Ege’nin yoluna serdi, yardımseverlerin de maddi desteği ile Ege, İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde 2013 yılında kafatası ameliyatı oldu. 3 ay sonra da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde damak ameliyatı oldu. Ege’ye 3 ay ara ile yapılan üçüncü ve dördüncü operasyon ise 2014 yılında yapışık olan el parmaklarını ayırmak içindi, operasyon, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi. El parmaklarını ayırmak için yapılan ikinci ameliyatta Ege’nin sünneti de yapıldı.

İsmail Ege Aşıtaş’ın sağlığına kavuşması için son bir kez daha ameliyat masansa yatması gerekiyor.

Yapılacak bu operasyonla Küçük Ege’nin yüzü öne çekilecek.

 

Kardelen GÖKSU

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar