KKTC’ye 6 belediye yeter - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

KKTC’ye 6 belediye yeter

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, bir türlü tamamlanamayan ve belediye sayısının azaltılmasını öngören belediyeler reformu konusunda radikal çıkış yaptı


HER İLÇEYE 1 BELEDİYE: Güngördü: 28 belediye çok fazla. 6 ilçeye 6 belediye fikrini doğru buluyorum. Lapta Belediyesi, Akdeniz’den çöp topluyor. Ben merkezde Kıbrıs’ın yükünü çekiyorum. Benim coğrafyam daha dar, nüfus çok. Onların nüfusu az, yüz ölçümü büyük

“ARTIK SEL OLMAYACAK”: Güngördü: Göreve geldiğimiz günden bu yana alt yapıya çok önem verdik. Sel, artık kent merkezinde ciddi bir sorun oluşturmuyor. İki yıldır büyük sorunlar yaşamıyoruz. Bu sene yağmur ne kadar yağarsa yağsın şehir merkezlerinde ciddi sorun olmayacak

GİRNE LİMANI BAKANLIKTA: Güngördü: Girne Limanı’nda belediyenin bir yaptırım gücü yok. Girne Belediyesi’nin limandaki yetkileri 2012 yılında alındı. Limanla ilgili her türlü yetki Turizm Bakanlığı’nda

 

 Mehmet MOREKET

Pınar BARUT

Bir zamanlar ‘Adanın İncisi’ olarak anılan Girne şehri, şimdilerde nüfus, temizlik, trafik ve kanalizasyon alt yapıları gibi sorunlarıyla anılıyor.

Sürekli olarak eleştirilen ama istenilen noktaya bir türlü gelemeyen Girne Limanı’nın düzensiz ve bakımsız hali, kimilerine göre kaynak sıkıntısından, kimilerine göre ise yetkililerin iradesizliğinden kaynaklanıyor.

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, gerek Girne Limanı’ndaki bitmek bilmeyen sorunlar gerekse son dönemlerin en çok konuşulan konularından olan belediye sayısının azaltılması tartışmaları hakkında Havadis’e konuştu.

 

Güngördü: Bütün yetki Bakanlıkta

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Girne Limanı’nın yıllardır bitmek bilmeyen sorunlarıyla ilgili yetki sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çekerek, belediye olarak yaptırım güçlerinin olmadığından yakındı.

Liman’da yaşanan bazı sorunlar nedeniyle Girne Belediyesi’nin limandaki yetkilerinin 2012 yılında alındığını hatırlatan Güngördü, limanla ilgili her türlü yetkinin Turizm Bakanlığı’nda olduğunu söyledi.

“Dallas Büfe hariç, Girne Kalesi’nin ayağına kadar olan yerde her türlü yetki bakanlığa aittir. Böyle olunca da, oradaki esnaftan birisi pergolasını uzattığında ve belediye hesap sormaya gittiğinde, bize izin kâğıdını gösterip ‘Ben bakanlıktan iznimi aldım’ diyebiliyor” diyen Güngördü, bölgedeki çöpleri topladıkları ve içme suyunu verdikleri halde hiçbir yaptırım güçleri olmadığını belirtti.

Bu durumun çok acilen çözülmesi gerektiği ve kısa zaman önce de olumlu bir gelişme yaşadıklarını anlatan Güngördü, bir protokol ile limandaki bazı yetkilerin tekrar belediyeye devredileceğini, iş yeri denetimi, iş yeri açma izinleri ve sağlık karneleri gibi şu anda da yetkileri arasında bulunan ama yaptırım güçleri olmayan konularda, yaptırım gücünün kendilerine verileceğini ifade etti.

 

“Yetki ve işbirliği ile Girne Limanı eski günlerine dönebilir”

Liman’ın eski güzel günlerine dönmesi için bakanlık, belediye, Limanlar Dairesi ve oradaki esnafın birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Güngördü, bakanlıkla yapacakları protokolde, reklam panolarından, gemi broşürlerinin dağıtıldığı stantlara kadar her şeye müdahale ve yaptırım yetkisi talep ettiklerini ifade etti.

Güngördü “Liman’da, yaya olarak kullanılan aks çok dar. Belediyenin görüşüne göre, servis yapılan masaların binalara yakın, dolaşılacak alanın da deniz tarafından olacağı yeni bir düzenleme yapılmalı. Yani,deniz tarafındaki korkuluklar düzenlenip, denizi seyrederek gidilen bir yaya yolu yapılmasını öngörüyoruz. Önümüzdeki sezona da hazırlanmasını istiyoruz” dedi.

Liman’da, gelen herkesi rahatsız eden bir düzensizlik olduğunu ve en önemlisinin de kirlilik yaratan sandal boyama ve zımparalama işinin yapıldığını belirten Güngördü, iş yerlerinin her ne kadar düzgün ya da hijyen koşullarına uygun olsa da, binalarının bakımsızlığının da çok rahatsızlık veren bir görüntü oluşturduğunu söyleyerek “Binalardan bir kısmı kamunun, bir kısmı ise vakıf malı ve özel kişilerin. Orijinaline sadık kalmak şartıyla binaların tamir edilmesi için elimizden gelen katkıyı koymaya hazırız” dedi.

 

“28 belediye sayısı çok fazla”

Son dönemlerin en çok tartışılan konusu olan, belediye sayısının düşürülmesi hakkında da görüşlerini sunan Güngördü, 28 belediye sayısının çok fazla olduğunu, 6 ilçeye 6 belediye fikrini doğru bulduğunu belirtti.

Belediye sayısının kaç olması gerektiği konusunda hükümetin görüşünün de bu yönde olduğunu söyleyen Güngördü, bu sayının belirlenmesindeki önemli olan kriterlerin coğrafya, yüz ölçümü ve nüfus olduğunu vurgulayarak “Örneğin Lapta Belediyesi, Akdeniz’den çöp topluyor. Ben merkezde Kıbrıs’ın bütün yükünü çekiyorum. Yani benim coğrafyam daha dar ama nüfus çok. Onlarında nüfus az ama yüz ölçümü büyük” dedi.

“Bize verilen bilgi, Dünya Bankası ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin yerel yönetimlerle ilgili uzmanlarını Kıbrıs’a yolladıkları ve onların da 6 ilçeye 6 belediye raporunu hükümete sundukları yönünde. Hatta bu raporda Lefke’nin bile tartışmalı. Rapora göre Lefke’de üniversite olmasaydı, Güzelyurt ve Lefke’nin beraber mütalaa edilecekti” diyen Güngördü, bunun elbette tartışmalı bir süreç olduğunu ama en geç 2022’deki yerel seçimlere kadar bir karara bağlanması gerektiğini belirtti.

Güngördü “Küçük küçük köylerimiz var belediyeleri olan. Bu belediyelerin iki dozeri, bir kamyonu ve çöp arabası garajda dururken, benim bir çöp arabam üç vardiya çalışıyor. İş araçlarının merkezileştirilmesi, nitelikli personelin bir araya getirilerek proje üretecek bir noktaya getirilmesi gibi reformlara ihtiyaç var” dedi.

 

“Şehri temiz tutma konusunda başarılıyız”

Gerek seçim vaadi, gerekse şehirle ilgili öngörülerinin çoğunu yerine getirmeye başladıklarını söyleyen Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, yeni hizmet binasının göreve geldiklerinde sadece temellerinin atılmış olduğunu hatırlatarak, belediyenin öz kaynaklarından 35 milyon lira harcadıklarını ve şu an binaya taşınma aşamasında olduklarını söyledi.

Göreve geldiklerinde, kamusal anlamda, şehirde sanatçıların sergilerini açacağı bir bina olmadığını ve Girne Sanat Merkezi’ni şehre kazandırarak, imza günlerinin, sergi ve söyleşilerin burada yapılmasına imkân tanıdıklarını söyleyen Güngördü, bir diğer önemli konunun da hayvan barınağı olduğunu belirtti.

Güngördü: İlk yaptığımız işlerden biri, sokak hayvanlarıyla ilgili bir barınak yapmaktı. Karmi’de, ülke ölçeğindeki en modern ve çağdaş hayvan barınağını yaptık. Bir turizm kentinde insanlar kenti dolaşırken ne arar? Girne heykel fakiri bir şehirdi. Bu şehrin sanatsal bir dokunuşa ihtiyacı olduğunu düşündük ve iki kere heykel sempozyumu yaptık. 12 adet heykelimiz var. Şu an belirli yerlere konmaya başlandı. Sanat galerimiz ve müzemiz de var artık. Askerden aldığımız binayı bir yıl içinde kent müzesi yapmak için harekete geçtik. Şu an çatısı tamir ediliyor. Dünyadaki müzelerden örnek alarak bir kent müzesi yaratmak için çalışıyoruz. Üzeri açık turistik bir otobüs aldık. Turistler, Bellapais, Çıkartma Plajı ya da Girne Kalesi’ne gideceği zaman turistik otobüsümüzü kullanıyor. Şehri her yönüyle de temiz tutmaya çalışıyoruz ve bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.

 

“Yağmur ne kadar yağarsa yağsın, sel olmayacak”

Göreve geldiklerinden bu yana alt yapıya da çok önem verdiklerini, daha önce oluşan sel vakalarının artık şehir merkezlerinde ciddi bir sorun olarak görülmediğini söyleyen Güngördü “İki yıldır çok büyük sorunlar yaşamıyoruz. Bu sene yağmur ne kadar yağarsa yağsın şehir merkezlerinde ciddi bir sorun olmayacak” dedi.

“Karakum bölgesinde yağmur suyu düzenlemeleri yaptık. Rum zamanından kalma iki göleti temizledik, 750 kamyon moloz ve çöp çıkarttık. Her sene iki defa anayolları belediye ekiplerimiz temizliyor” diyen Güngördü, bölgeleri olmamasına rağmen Esentepe bölgesinde de ot temizliği çalışmaları yaptıklarını, bazı yerlerde çember çalışmalarına da devam ettiklerini belirtti.

 

“Minibüsçülere çözüm bulamadık”

“Seçildiğiniz zaman gündeminize çok şey koyuyorsunuz ama bizim karşılaştığımız pozisyon, şehrin nüfusunun korkunç şekilde artmış olması oldu” diyen Güngördü, gerçekleştiremedikleri şeyler de olduğunu, örneğin minibüsçüler için bir çözüm bulamadıklarını dile getirdi.

Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın,  gerek dolmuşlarla ilgili gerekse taşımacılık izinleri ile ilgili çalışmalarından memnuniyet duyduğunu, kendilerinin de 5 senedir tek bir taşımacılık izni dahi vermediklerini anlatan Güngördü, sadece belediyelerinin değil, Trafik Dairesi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da minibüsçüler konusunda kendilerine destek olmaları gerektiğini ve bu konuda Ulaştırma Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını söyledi.

Güngördü “Buna göre sefere başlangıç noktası ile bitiş noktası değişecek. Girne Belediye Terminali esas nokta olacak. Lapta istikametinden gelen minibüs önce terminale girecek, sonra şehir içinde belirlenen rotayı takip edecek. Buna uymayanların izinleri askıya alınacak şekilde ceza müeyyideleri uygulanacak” dedi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar